Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Διονύσης Τεμπονέρας: Η πολιτική κλεψύδρα για την κυβέρνηση τελειώνει

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως εντός του φθινοπώρου, «βλέπει» ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος μετά από την εντυπωσιακή εκλογή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην τρίτη θέση, αναδείχθηκε και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του.

«Δεν αποκλείεται, για λόγους προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, ο κ. Μητσοτάκης να προσφύγει σε εκλογές εντός του φθινοπώρου», τονίζει σε συνέντευξη που παρεχώρησε στη «Γ» το ανερχόμενο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δικηγόρος – εργατολόγος, εκτιμώντας παράλληλα ότι η πολιτική κλεψύδρα για την κυβέρνηση τελειώνει.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το πολιτικό μέλλον του, διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να πολιτευθεί στην Αχαΐα, για να μην συνδεθούν, όπως αναφέρει, τα γεγονότα της δολοφονίας του πατέρα του, Νίκου Τεμπονέρα, με τα γνωστά παζάρια της πολιτικής.

Tρίτος στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μια εντυπωσιακή αν μη τι άλλο επίδοση, ενώ ακολούθησε και η ανάδειξη σας στην Πολιτική Γραμματεία. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

Η πρόσφατη συνεδριακή διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπήρξε ένα άκρως, σημαντικό, πολιτικό γεγονός, με υψηλούς συμβολισμούς. Οι πρωτοφανείς, ακόμα και για κόμμα της Αριστεράς, αμεσο-δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες, ίδρυσαν μια πρώτη, αμιγώς πολιτική σχέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με δεκάδες χιλιάδες νέα μέλη. Η συζήτηση για ζητήματα προγραμματικά, οργανωτικά, ιδεολογικά, άνοιξε για τα καλά και είναι βέβαιο ότι, πάνω στις πολιτικές αποφάσεις του συνεδρίου μας, θα χτιστεί η νέα ρεαλιστική και ριζοσπαστική, εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Η σειρά κατάταξης, σε μια εσωκομματική διαδικασία έχει τη σημασία της, μόνο ως προς τα πολιτικά μηνύματα της κοινωνίας (την ηλικιακή ανανέωση, την γυναικεία εκπροσώπηση κλπ.), αλλά το πιο σημαντικό είναι, κατά τη γνώμη μου, να συγκροτηθεί το νέο πολιτικό υποκείμενο, που θα καταθέσει και θα υπηρετήσει το συλλογικό σχέδιο, σε όφελος των πολλών.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεισφέρω με τις δυνάμεις μου, στην κατεύθυνση της ανάσχεσης των νέο-συντηρητικών πολιτικών και στην οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη.

Όλες, ανεξαιρέτως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν επωφελείται από την αναπόδραστη κυβερνητική φθορά. Πού αποδίδετε το γεγονός αυτό;

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι πολίτες εκφράζονται όταν, τεθούν τα πραγματικά διλλήματα, όταν κατατεθούν τα πολιτικά σχέδια και όταν καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Η ώρα αυτή, αν και πλησιάζει, δεν έχει έρθει ακόμα. Η πανδημία, ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, έχουν δημιουργήσει ένα νέο παγκόσμιο περιβάλλον.

Οι πολίτες δείχνουν, ήδη, την αποστροφή τους στις κυβερνητικές πολίτικές και αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, αλλά αγωνιούν να ακούσουν και μια ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση, που θα δίνει πραγματική διέξοδο στα τεράστια προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ των 60.000 μελών, δεν έχει καμία σχέση με τον νέο κόμμα των 172.000 μελών, που θα διαμορφώσουν και την πολιτική στρατηγική του νέου φορέα, φυσικά πάνω στις συλλογικές, πολιτικές αποφάσεις.
Ήδη, η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει και θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες με την κατάθεση μιας πρότασης αξιόπιστης και ρεαλιστικής που θα συμβαδίζει με τα οράματα της Αριστεράς. Τότε νομίζω ότι και οι δημοσκοπήσεις θα αποτυπώσουν την ανάγκη για πολιτική αλλαγή, που ήδη σταδιακά γίνεται αίτημα της κοινωνίας.

Βλέπετε πρόωρες εκλογές;

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, η πολιτική κλεψύδρα για την κυβέρνηση τελειώνει. Ήδη, βρισκόμαστε στην τελευταία προεκλογική χρονιά. Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, παλινωδεί στην εξωτερική πολιτική, εμπλέκει την χώρα σε έναν πόλεμο, ενώ αποδεικνύεται αδύναμη να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή. Δεν αποκλείεται, για λόγους προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, ο κ. Μητσοτάκης να προσφύγει σε εκλογές εντός του Φθινοπώρου. Πόσο, όμως, μπορεί να αλλάξει μια κυβέρνηση, βαθιά ιδεοληπτική και συντηρητική, όταν ακόμα και σήμερα, παρά τις τεκτονικές αλλαγές, συνεχίζει να ορκίζεται στην λιτότητα, στην αυτορρύθμιση της αγοράς, στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και στην απαξίωση του κοινωνικού κράτους;

Κατά πόσο είναι δυνατή μια προοδευτική, όπως τη χαρακτηρίζετε, διακυβέρνηση της χώρας, με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ;

Η διακυβέρνηση του τόπου με προοδευτικές πολιτικές, είναι εφικτή υπό όρους ιδεολογικούς και προγραμματικούς. Αν η σοσιαλδημοκρατία, πάψει να είναι ουρά του νεοφιλελευθερισμού, αν αναγνωρίσει τις πραγματικές αιτίες που την οδήγησαν σε πολιτικό αδιέξοδο, σε Ελλάδα και Ευρώπη, αν συγκλίνει με την Αριστερά, στην ανάγκη για στήριξη του κοινωνικού κράτους, για ένα άλλο παραγωγικό υπόδειγμα, για τη στήριξη του ΕΣΥ και του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, μακριά από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς (βλέπετε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία), αν κουβεντιάσει τα 5+1 σημεία που έχουμε ήδη καταθέσει, για να στηριχτούν οι πολίτες στη δύσκολη περίοδο, τότε πράγματι υπάρχει γόνιμο έδαφος, για πολιτικές συγκλίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν, σε μια προοδευτική διακυβέρνηση.

 

Γιατί δεν θα πολιτευτώ στην Αχαΐα

Το επόμενο βήμα σας ποιο θα είναι; Η υποψηφιότητα σας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως ακούγεται, ή η κάθοδος σας στις βουλευτικές εκλογές;

Σε προσωπικό επίπεδο, θεωρώ ότι μπορώ να είμαι χρήσιμος από διάφορες θέσεις, φροντίζοντας παράλληλα να μην δοθεί σε καμία περίπτωση η εντύπωση ότι «παζαρεύονται» αξίες και αρχές, που έχουν σημαδέψει την πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας.

Όπως έχετε διευκρινίσει, δεν πρόκειται να σας δούμε να πολιτεύεστε στην Αχαΐα. Έρχεστε τουλάχιστον, ως επισκέπτης, στην Πάτρα;

Στην Πάτρα ζουν η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, αγαπημένοι σύντροφοί μου. Συνεπώς, επισκέπτομαι την πόλη συχνά. Παρακολουθώ, με την αγωνία κάθε Αχαιού, όλες τις εξελίξεις και φροντίζω να ενημερώνομαι τακτικά. Η επιλογή μου να μην εμπλακώ με την στενή έννοια στα πολιτικά δρώμενα της Αχαΐας δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικού ελιτισμού, αλλά μια ειλικρινής προσπάθεια, ώστε τα γεγονότα της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα, που έχουν σημαδέψει την πόλη, να μην συνδεθούν με κανέναν τρόπο με τα γνωστά παζάρια της πολιτικής, που δυστυχώς γίνονται με όρους επικοινωνίας. Θα είμαι κοντά στους συμπολίτες μου και θα προσπαθώ να βοηθώ, όπως μπορώ, και να είμαι χρήσιμος.


Ροή ειδήσεων

Advertisement