Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Επίδομα καυσίμων Fuel pass: Έρχεται γενναία παρέμβαση, αυξημένη επιδότηση στα νησιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποφασισμένη να παρέμβει πιο αποφασιστικά και με το βλέμμα στη μεσαία τάξη είναι η κυβέρνηση ως προς την ακρίβεια των καυσίμων, καθώς πλέον οι τιμές στην αντλία έχουν πάρει την ανηφόρα και δεν δείχνουν να κάνουν άμεσα… αναστροφή πορείας. Στα νησιά, δε, όπου το επόμενο δίμηνο θα εκδράμουν και οι κάτοικοι των αστικών κέντρων, τα καύσιμα φλερτάρουν με τα 3 ευρώ, δημιουργώντας έτσι ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις αναμένονται ως το τέλος αυτής της εβδομάδας και οι ανακοινώσεις από την επόμενη εβδομάδα, μιας και εκκρεμούν τα στοιχεία από τα φορολογικά έσοδα που θα αντανακλούν και κάποια πρώτα μηνύματα από την πορεία του τουρισμού. Αν αυτά είναι σε καλή τροχιά, τότε θα ξεκλειδώσει μια πιο γενναία, αλλά όχι «θεαματική» παρέμβαση, η οποία θα αφορά περισσότερους πολίτες σε σχέση με το fuel pass που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του ποσού της επιδότησης που θα δοθεί, με «συνταγή» diesel δηλαδή. Παράλληλα και τα εισοδηματικά κριτήρια μελετάται να είναι πιο διευρυμένα, στην περιοχή των κριτηρίων για τον μηχανισμό επιστροφής αυξημένων καταναλώσεων ρεύματος ως 600 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το εισοδηματικό κριτήριο που είχε τεθεί ήταν στην περιοχή των 45.000 ευρώ (καθαρά). Εκτιμάται ότι ο εισοδηματικός πήχης θα ανέλθει σημαντικά από τα 30.000 ευρώ της αρχικής πρόβλεψης του fuel pass, για να εναρμονιστεί περίπου με τα εισοδηματικά κριτήρια του power pass. Παράλληλα, όπως και στον αρχικό μηχανισμό, θα προβλέπεται επιπρόσθετο ποσό για τους κατοίκους των νησιών που είναι αντιμέτωποι με ακόμα υψηλότερες τιμές από τα αστικά κέντρα.

Σε κάθε περίπτωση, στις συσκέψεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες και με την επιστροφή των κυβερνητικών στελεχών από το «διάλειμμα» του τριημέρου, θα «κλειδώσουν» οι τελικές λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού. Από την κυβέρνηση, πάντως, απορρίπτεται η ιδέα της μείωσης των φόρων στα καύσιμα.

Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη που θα δώσει απόψε στις 23:00 στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Στο Κέντρο). Όχι τόσο γιατί αναμένονται ανακοινώσεις ή έστω προαναγγελία για μέτρα κατά της ακρίβειας, όσο γιατί ενδιαφέρον θα έχουν οι τοποθετήσεις ως προς τον χρόνο των εκλογών, αλλά και ως προς τα χαρακτηριστικά της πρώτης κάλπης της απλής αναλογικής.


Ροή ειδήσεων

Advertisement