Connect with us

IMPACT2022

«Η καινοτομία έχει πρόσωπο την Πάτρα»

Στέλιος Κουτρουμπίνας: «Εφικτή η έξυπνη διαχείριση της ενέργειας, στο  Συνέδριο IMPACT 2022 στις 17-18 Ιουνίου που διοργανώνουν  το ΙΤΥΕ, η «Γνώμη» και το ΣΤΕΔΕ με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα παρουσιαστούν τα προϊόντα

Published

on

Με δεδομένους τους έντονους κλυδωνισμούς που υφίσταται η παγκόσμια οικονομία λόγω της ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα η Ελλάδα και με υπαρκτό τον κίνδυνο και επισιτιστικής κρίσης, το μείζον θέμα είναι η διαχείριση της ενέργειας. Διέξοδος οι καινοτόμες λύσεις. Μια μεγάλη δυστυχώς κρυμμένη αλήθεια είναι ότι η Πάτρα αποτελεί εστία παραγωγής καινοτομίας.

Υπάρχουν καινοτόμες επιχειρήσεις των οποίων τα προϊόντα αγοράζονται από τεράστιες πολυεθνικές και αποτελούν πρώτο όνομα στην παγκόσμια αγορά. Πρόσφατο παράδειγμα η πατρινή εταιρεία “Accussonous” που αγοράστηκε από το Facebook, έκανε θόρυβο για λίγο και ξεχάστηκε και η “Dialog” που προσφέρει ασύρματες λύσεις για βιομηχανικές υποδομές και αγοράστηκε από την ιαπωνική “Renesas” για 4,9 δισ.

Επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος η πατρινή εταιρεία “Meazon” με νέες προτάσεις καινοτόμων κατασκευών χρήσιμων για τον μετασχηματισμό στον χώρο της ενέργειας που εκτείνεται σε όλο τον κόσμο. Το Υπουργείο Ενέργειας της Αμερικής αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που παρουσίασε το προϊόν που της ζητήθηκε, ενώ όλη η αγορά υποστήριζε πως δεν ήταν δυνατόν αυτό να υλοποιηθεί.

Πρόσωπο-κλειδί της ευρηματικής καινοτόμου εταιρείας ο Στέλιος Κουτρουμπίνας, διευθύνων σύμβουλος της “Meazon”, σε ένα χρονικό σημείο που η εταιρεία έχει πάνω από 10.000 συσκευές, «μοναδικές σε παγκόσμιο επίπεδο», εγκατεστημένες σε όλες τις ηπείρους.

Ο Στέλιος Κουτρουμπίνας ξετυλίγει στη «Γ» τον πολύπλευρο ρόλο του ως μέλους του Συνδέσμου Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας “Meazon”, εστιάζοντας στα προϊόντα που δίνουν έξυπνες λύσεις στη διαχείριση της ενέργειας.

«ΕΠΑΝΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ IMPACT 2022»

-Είστε μέλος του Συνδέσμου Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας (ΣΤΕΔΕ). Τι έχει καταφέρει ο ΣΤΕΔΕ για την προώθηση καινοτόμων λύσεων στην αγορά;

«Πρέπει να ακουστεί η αλήθεια. Πριν από πολλά χρόνια συγκεντρωθήκαμε όλες οι εταιρείες Τεχνολογίας που εδρεύουν στην Πάτρα με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και των εξελίξεων επί θεμάτων καινοτομίας και των παραγομένων προϊόντων μας. Κεντρικός στόχος ήταν η σύσταση ενός επίσημου θεσμικού φορέα που θα μπορούσε να παρουσιάζει επισήμως τα πεπραγμένα του και βεβαίως να εισηγείται καινοτόμες προτάσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σε όλους τους φορείς της περιοχής ώστε να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί. Έτσι συστάθηκε ο Σύνδεσμος Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας (ΣΤΕΔΕ).Τι κατάφερε; Όχι πολλά. Δεν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες; Δεν ήταν έτοιμο το τοπίο; Δεν ξέρω να απαντήσω. Τώρα επανεπιχειρούμε το όλο εγχείρημα και μέσα από την συμμετοχή στο Συνέδριο IMPACT 2022, που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα στις 17-18 Ιουνίου και το οποίο διοργανώνεται από το ΙΤΥ-Ε, την εφημερίδα “Γνώμη” και τον ΣΤΕΔΕ με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«ΨΗΦΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ»

-Ενδιαφέρον να μιλήσετε ως διευθύνων σύμβουλος της παγκοσμίου εμβέλειας εταιρείας “Meazon”, η οποία εστιάζει σε προϊόντα που δίνουν έξυπνες λύσεις στη διαχείριση της ενέργειας. Πότε και πώς ιδρύθηκε;

«Η “Meazon” ασχολείται με την ενέργεια (energy digitization) από το 2010. Ξεκίνησε με το συναπάντημά μου το 2012 με τον συμφοιτητή μου Γιάννη Γιωνά. Συμφοιτητές στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς της Πάτρας, με διαφορετική πορεία ο καθένας σε μεταπτυχιακά και πολυεθνικές για 20 χρόνια. Παρουσιάσαμε τότε την δουλειά μας στον Γεώργιο Κορωνιά και, αφού εκθέσαμε το επιχειρηματικό μας σχέδιο στην Alpha Ventures, το 2013 αποφάσισαν να συμμετέχουν ως ALPHA ΤΑΝΕΟ ΑΚΕΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Με την χρηματοδότηση αυτή ολοκληρώσαμε την σχεδίαση των προϊόντων μας και βγήκαμε σε μαζική παραγωγή μετά τις απαραίτητες πιστοποιήσεις αρχικά σε Ε.Ε. και Αμερική».

-Ως προς τι και γιατί υπερέχουν τα προϊόντα σας;

«Είναι γεγονός πως η ενέργεια πάντα αποτελούσε τον κεντρικό μοχλό της οικονομίας. Τώρα είναι βέβαιο πως η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί αναγκαίο πρόσταγμα. Τα προϊόντα μας είναι καινοτόμα και προσπαθούν να αλλάξουν μια αγορά στην οποία κυριαρχούν μεγάλα ονόματα, με μακρά ιστορία και προϊόντα που απαιτούν πολλές πιστοποιήσεις και με μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια και την αξιοπιστία. Έχουμε σχεδιάσει προϊόντα ισοδύναμα με τα υπάρχοντα αλλά καινοτόμα, με νέες ιδιότητες, χρήσιμες για τον μετασχηματισμό στον χώρο της ενέργειας. Η “Meazon” δραστηριοποιείται παγκόσμια στην έξυπνη διαχείριση ενέργειας. Το Υπουργείο Ενέργειας της Αμερικής αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι είμαστε η μόνη εταιρεία στον κόσμο που παρουσίασε το προϊόν που ζήτησαν, ενώ όλη η αγορά έλεγε ότι δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί. Όσον αφορά στη διαχείριση της ενέργειας, τι κάνει η εταιρεία μας σε αυτό το πεδίο; Ψηφιοποιεί την πληροφορία. Πολύ απλά με έναν μετρητή ενέργειας καταγράφονται οι πληροφορίες του σημείου που παρακολουθούμε είτε αφορά σε μετρητή ρεύματος είτε υγρόμετρο είτε μετρητή αερίου και ψηφιοποιούνται. Έτσι ο ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα να ξέρει πού βρίσκεται και πώς να διαχειριστεί με οικονομία την ενέργεια που καταναλώνει σύμφωνα με τις ανάγκες του».

 

Της Τέτας Γιαννάρου

 

 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement