Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για την ετυμηγορία-Την Παρασκευή στη 1 μ.μ. η απόφαση του ΜΟΕ Πάτρας για τον θάνατο του 22χρονου Αμερικανού τουρίστα

Published

on

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Αντίστροφη μέτρηση για την ετυμηγορίας έφθασε! Την Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών θα εκδώσει την απόφασή του γράφοντας τον επίλογο μιας μαραθώνιας και πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας διερευνώντας σε βάθος τον θάνατο του 23χρονου Αμερικανού τουρίστα Μπακάρι Χέντερσον, στο Λαγανά της Ζακύνθου τον Ιούλιο του 2017.

Χθες, ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία με τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης, στην αίθουσα του ΜΟΕ Πάτρας όπου παραβρέθηκαν οι γονείς, ο αδελφός και συγγενικά πρόσωπα του άτυχου Μπακάρι Χέντερσον αλλά και εκπρόσωποι της Αμερικανικής Πρεσβείας, γεγονός που καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την υπόθεση.

«Περιμένουμε για την απόφαση πάρα πολύ καιρό και περιμέναμε ότι θα γινόταν και σήμερα (σ.σ. χθες). Είναι πολύ σημαντικό για μας γι’ αυτό και είμαστε εδώ» δήλωσαν οι γονείς του άτυχου νέου Μπακάρι Χέντερσον, οι οποίοι βρέθηκαν, χθες, ξανά στην αχαϊκή πρωτεύουσα, βιώνοντας ξανά την επίπονη διαδικασία του τραγικού θανάτου του γιου τους, ο οποίος ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα και δεν επέστρεψε ποτέ πίσω…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: «Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»

Ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής Χρήστος Κακλαμάνης κατά την αγόρευσή του συντάχθηκε με την πρόταση του Εισαγγελέα της Έδρας Νίκου Νικολάου, ο οποίος είχε ζητήσει την ενοχή των κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο και ανέλυσε τα νομικά επιχειρήματα για να τεκμηριώσει την άποψη του, τονίζοντας πως η οικογένεια του θύματος περιμένει δικαίωση.
Σε δήλωσή του τόνισε: «Μια μακρά δίκη έφθασε στο τέλος της. Πρόκειται για ένα ειδεχθές πρωτοφανές έγκλημα, το οποίο συγκλόνισε όχι μόνο την ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη. Η οικογένεια Χέντερσον έχει βαθύτατη εμπιστοσύνη- τίποτα άλλο δεν την ενδιαφέρει- στους Έλληνες δικαστές και ενόρκους και είναι βέβαιοι ότι έστω και τώρα, με πέντε χρόνια καθυστέρηση, θα αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο του παιδιού τους. Αυτό ευελπιστούν και αυτό περιμένουν».

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ: «ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΟΣ ΠΡΟΘΕΣΗ»
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των έξι κατηγορουμένων για μια ακόμα φορά εξέφρασαν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους τόσο των ιδίων όσο των και των εντολέων τους για την απώλεια του Μπακάρι Χέντερσον στους γονείς και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, ενώ αναγνώρισαν στο Δικαστήριο την άποψη και διεξοδική ποινική δικασικασία.

Ωστόσο, αντέκρουσαν με νομικά επιχειρήματα ο καθένας από την δική του πλευρά τις κατηγορίες που τους βαρύνουν, δήλωσαν πως δεν είχαν πρόθεση να του αφαιρέσουν τη ζωή και πως δεν είχε κανένα ρατσιστικό υπόβαθρο το αιματηρό επεισόδιο.

-Ο συνήγορος υπεράσπισης των τριών 18χρόνων Σέρβων κατηγορουμένων Αλέξης Κούγιας κατά την αγόρευσή του αντέκρουσε την εισαγγελική πρόταση και την πολιτική αγωγή, εστιάζοντας στο σκεπτικό της πρωτόδικης ομόφωνης απόφασης που μετέτρεψε την κατηγορία από ανθρωποκτονία από πρόθεση σε θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη κάνοντας λόγο «για μια απόφαση – μνημείο νομικής αρτιότητας και ουσιαστικής βασιμότητας» κάνοντας αναφορά σε έναν προς έναν τους δικαστές (τακτικούς και λαϊκούς) που αποτέλεσαν την σύνθεση του πρωτόδικου δικαστηρίου.

Μάλιστα, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την παρουσία της υποπροξένου των ΗΠΑ και του γραμματέα της Αμερικανικής Πρεσβείας λέγοντας στο δικαστήριο: «Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο της Αμερικής, είμαστε σύμμαχοι, την αγαπούμε αλλά λυπούμε πολύ για την ακραία παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Στενοχωρήθηκα πολύ όταν πληροφορήθηκα ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι θα παρακολουθεί την υπόθεση.

Εύχομαι αυτή η βαριά πίεση να μην αλλάξει ο νομικός χαρακτηρισμός της πράξεως γιατί θα είναι νομικό σκάνδαλο και αυτό να μην κλονίσει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι ανεξάρτητη». Όσον αφορά στους τρεις Σέρβους εντολείς του ανέφερε πως «πρόκειται για τρία 18χρονα Σερβόπουλα τα οποία ήταν φοιτητές και μαθητές, από εξαιρετικές οικογένειες που ήρθαν για διακοπές και που αντέδρασαν μαζί με υπόλοιπους τους θαμώνες, αυτό να μετατραπεί σε ανθρωποκτόνα πρόθεση».
-Ο Θανάσης Τάρτης, συνήγορος υπεράσπισης του πρώτου κατηγορούμενου, ο οποίος παραμένει έγκλειστος στις φυλακές και παρίσταται στην δίκη, δήλωσε: «Μετά από μια αναλυτική διαδικασία αυτή η δίκη πλησιάζει στο τέλος της. Εκφράζουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στους θεσμούς της παρά την απέλπιδα προσπάθεια της Αμερικάνικης Πρεσβείας, δυστυχώς με την ανοχή του κ. Πρωθυπουργού, να παρέμβει στην Δίκη. Είμαστε βέβαιοι ότι η απόφαση που θα εκδοθεί θα είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη».
-Ο Αγαμέμνων Τάτσης, δικηγόρος δύο εκ των Σέρβων κατηγορουμένων, ανέπτυξε τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία και εστίασε κυρίως στο γεγονός ότι οι εντολείς του όπως ισχυρίστηκε δεν επέφεραν θανατηφόρα χτυπήματα στο θύμα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement