Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

IMPACT2022

Δημήτρης Σερπάνος: «Γιατί η Τεχνολογία της Πληροφορίας είναι πυλώνας ανάπτυξης»

Ο πρόεδρος του ΙΤΥΕ και καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Σερπάνος, μιλά στη «Γ» με τη διττή ιδιότητά του σε μια συνέντευξη που αποκαλύπτει τον πολυκεντρικό ρόλο του Οργανισμού, δίνει το στίγμα ποιότητας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και αναφέρεται στο επικείμενο συνέδριο IMPACT.

Δημοσιεύθηκε

στις

Εν πολλοίς έχουμε ακούσει τη λέξη «Διόφαντος». Λέξη συνδεδεμένη με την έκδοση έντυπου και ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού. Τι γνωρίζουμε για τον ρόλο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ)-Διόφαντος που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων; Με λίγα λόγια πρόκειται για έναν ερευνητικό και τεχνολογικό φορέα με σκοπό την έρευνα και την αποτελεσματική αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή των συμβατικών και ψηφιακών μέσων στην εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση, η έκδοση έντυπου και ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού, η διοίκηση και διαχείριση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, καθώς και η υποστήριξη της οργάνωσης και λειτουργίας των ηλεκτρονικών υποδομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και όλων των εκπαιδευτικών μονάδων. Ακούγεται πολυσύνθετο και πολύπλοκο.

Τι γνωρίζουμε λοιπόν για αυτό το Ινστιτούτο και τις δράσεις του, που εδρεύει στην Πάτρα από το 1985; Για την επιτυχημένη πορεία του και τα ικανά στελέχη του που έθεσαν τα θεμέλια της ανάπτυξης ενός σύγχρονου ερευνητικού ιδρύματος στην ελληνική περιφέρεια; Με ποιους τρόπους αυτό το Ινστιτούτο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και την εξυγίανση της οικονομίας;

Έναν χρόνο και δύο μήνες στο τιμόνι της Προεδρίας του συγκεκριμένου κομβικής σημασίας Ινστιτούτου ο διαπρεπής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Σερπάνος, μιλά στην «Γ» σε μια αποκλειστική συνέντευξη.

«ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ»

-Με την διττή ιδιότητά σας του καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και του προέδρου του (ΙΤΥΕ) πώς αποτιμάτε την έρευνα που διεξάγεται στον Τομέα Τεχνολογιών της Πληροφορίας πανελλαδικά και κυρίως στο Πανεπιστήμιο Πατρών;

«Είναι βέβαιο ότι παράγεται πολύ σπουδαίο έργο στα συγκεκριμένα πεδία, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα που διεξάγεται πανελλαδικά και αποτυπώνεται στο δημοσιευμένο έργο Ακαδημαϊκών και παραγωγικών φορέων, ενώ παράλληλα η δημιουργία προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία της αξίας της έμπρακτης εφαρμογής της έρευνας. Το συγκεκριμένο Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών είναι αδιαμφισβήτητα από τα καλύτερα στην Ελλάδα με μεγάλη αναγνώριση στην Ε.Ε. και βρίσκεται σε υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη. Το Πανεπιστήμιο Πατρών πρωτοπόρησε γιατί ήταν το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο που λειτούργησε Τμήμα ηλεκτρονικών υπολογιστών, συγκεκριμένα το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής το 1980. Το συγκεκριμένο Τμήμα σε συνδυασμό με τα άλλα Τμήματα της Πολυτεχνικής διεξήγαγε και διεξάγει σημαντική έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα αξιοποιεί παραγωγικά. Μία εκ των δράσεων που ανέπτυξε είναι το ΙΤΥΕ ενώ με πρωτοβουλία στελεχών του Πανεπιστημίου Πατρών αναπτύχθηκαν και άλλα σημαντικά Ινστιτούτα ως απότοκο και εξέλιξη της σπουδαίας ερευνητικής δραστηριότητας που έχει».

-Είστε ικανοποιημένος από την έκδοση έντυπου και ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού, τη διοίκηση και διαχείριση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ή θεωρείτε ότι χρειάζονται αλλαγές βελτιστοποίησης;

«Όσον αφορά στις έντυπες εκδόσεις, το ΙΤΥΕ έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες που έχουν προέλθει από τα σημαντικά προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που έχουν προκύψει από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενδεικτικά αναφέρω την αύξηση του κόστους χάρτου και τις αυξήσεις καυσίμων. Αυτό το έχει επιτύχει με σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής, προηγμένα μοντέλα διοίκησης εφοδιαστικής αλυσίδας, και σύγχρονες διαχειριστικές πρακτικές. Ως προς το ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό, το ΙΤΥΕ πρωτοπορεί με σημαντικές δράσεις και σχεδιάζει και υλοποιεί νέα ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον θεσμό του πολλαπλού βιβλίου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο όχι μόνο ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Εκπαιδευτικής Κοινότητας αλλά αποτέλεσε πυλώνα της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στηρίζοντας επιτυχώς την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τρομακτική αύξηση των χρηστών. Βεβαίως, είναι εξελισσόμενο σύστημα και η προσπάθεια του ΙΤΥΕ είναι συνεχής για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του, ώστε να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα και να ανταποκρίνεται συνεχόμενα στις επιταγές των αναγκών της σύγχρονης εποχής».

«ΑΞΟΝΑΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ»

-Με ποιο τρόπο η Τεχνολογία της Πληροφορίας μπορεί να αποβεί γόνιμη στον επιχειρηματικό κόσμο και γενικότερα στην εξυγίανση και την ανάκαμψη της Οικονομίας;

«Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αποτελεί αναγκαιότητα στον Δημόσιο τομέα αλλά και στον παραγωγικό τομέα, δηλαδή στις επιχειρήσεις, βιομηχανίες και σε κάθε έκφραση παραγωγικής δράσης. Βρισκόμαστε στην εποχή που απαιτείται απαρέγκλιτα η συμβολή της Πληροφορικής σε όλες τις εκφάνσεις ανάπτυξης και αποτελεί αναγκαίο θεμέλιο για την

εξέλιξη της Οικονομίας μας όπως άλλωστε συμβαίνει παγκοσμίως».

 

«Το ΙΤΥΕ μπορεί να βοηθήσει πολυεπίπεδα και δραστικά την Πάτρα»

– Έχετε σκεφθεί τρόπους σύνδεσης -στόχο που αποτελεί και μείζον εθνικό πρόταγμα- και μεταφοράς αποτελεσμάτων της Έρευνας και της Τεχνολογίας της Πληροφορίας σε επίπεδο παραγωγικών διαδικασιών π.χ. τουρισμός-ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς με ψηφιοποίηση Μουσείων/δημιουργία εικονικού Μουσείου στην Πάτρα;

«Το ΙΤΥΕ -Διόφαντος αποτελεί εκ της φύσεως του αντικειμένου του φορέα μεταφοράς αποτελεσμάτων της έρευνας στην παραγωγή. Ενδεικτικά επισημαίνω τις υπηρεσίες που παρέχει στην Εκπαίδευση οι οποίες περιλαμβάνουν συστήματα και υπηρεσίες του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, των υπηρεσιών my school (να διευκρινίσω ότι το my school είναι ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα με στόχο τη μηχανογραφική υποστήριξη των σχολικών μονάδων και των διοικητικών δομών της εκπαίδευσης στην ελληνική επικράτεια). Ως εκ τούτου, υπάρχει η τεχνολογική σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή σε αυτές τις κατευθύνσεις και επομένως μπορεί κάλλιστα να συνδεθεί και με τον Τουρισμό και την Διοίκηση. Για παράδειγμα, μπορεί να συνεισφέρει σε κατευθύνσεις από την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς έως την ενημέρωση των τουριστών ή των πιθανών τουριστών και την διαχείριση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στην κατεύθυνση της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να συμβάλει, για παράδειγμα, στην ψηφιοποίηση Μουσείων, καθώς και στην παρακολούθηση και διαχείριση μνημείων. Η δημιουργία εικονικών Μουσείων είναι μια σπουδαία περίπτωση. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας ένα μικρό εικονικό μουσείο, π.χ. της Αρχαίας Ολυμπίας, που θα αποτελούσε για την πόλη σπουδαίο τουριστικό δέλεαρ/αξιοθέατο και παράλληλα θα αύξανε το ενδιαφέρον επίσκεψης των τουριστών στην Αρχαία Ολυμπία και την αρχαία Ήλιδα γενικά.

Επιπλέον, επισημαίνω ότι στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί σημαντικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα, οι οποίες έχουν ελκύσει την προσοχή μερικών από τις σημαντικότερες παγκόσμιες εταιρείες. Οι τοπικές εταιρείες έχουν σημαντική σύνδεση με την ακαδημαϊκή κοινότητα της Δυτικής Ελλάδας».

 

-Με ποιο κριτήριο συνδιοργανώνετε με τον ΣΤΕΔΕ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το συνέδριο IMPACT;

«Για την επίτευξη της αυξανόμενης αποτελεσματικής σύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς, το ΙΤΥΕ-Διόφαντος πήρε την πρωτοβουλία της συνδιοργάνωσης με τον Σύνδεσμο Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας (ΣΤΕΔΕ) και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας του σχετικού συνεδρίου IMPACT για την ανάδειξη των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και την καταγραφή των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπισθούν για την ενίσχυση της σύνδεσης».

Της Τέτας Γιαννάρου

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement