Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης: Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές… αλλά και περισσότεροι για να μη γίνουν

Δημοσιεύθηκε

στις

Επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του κόμματος που θα κόψει πρώτο το εκλογικό νήμα, ακόμη και σε συνεργασία περισσότερων κομμάτων, ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη σεναριολογία που ήθελε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας να οριστεί επικεφαλής της κυβέρνησης κάποιος τεχνοκράτης ή άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, δεν απέκλεισε τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που το κόμμα του δεν υπερβεί τον πήχη της αυτοδυναμίας στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα χρειαστεί να γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, καθώς προεξοφλείται ότι η απλή αναλογική που θα ισχύσει στις επερχόμενες πρώτες εκλογές δεν πρόκειται να δώσει βιώσιμη κυβερνητική λύση.

«Δεν μπορώ να προεξοφλήσω, κατ’ αρχάς, το εκλογικό αποτέλεσμα. Κυρίαρχος είναι ο λαός και αυτός θα μας υποδείξει, τελικά, μέσα από τον συσχετισμό των δυνάμεων, το τι θα γίνει», τόνισε. Επέμεινε, ωστόσο, ότι «η πρώτη εκλογή δεν είναι μια αδιάφορη εκλογή» για τον ίδιο και την κυβέρνησή του που αντιμετωπίζουν «την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη». Ενώ υπογράμμισε ότι η βούλησή του είναι να καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση όπως το 2019 συμπεριλαμβάνοντας και στελέχη που μπορεί να μην ανήκουν στη δική του παράταξη. «Το μείζον ζητούμενο, σήμερα, για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Και πιστεύω -πρόσθεσε- ότι σε αυτές τις συνθήκες «το να έχει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα».

 

Ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, που ψήφισε η δική του κυβέρνηση και με βάση τον οποίο ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι στο 37 με 38%, εξήγησε: «Ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει, “έχετε την δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι, αλλά όχι μονοκομματικοί”. Ή δεν θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει, αλλά στις συνθήκες του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, οπότε προφανώς και θα σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού».

«Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός και όχι ο κ. Ανδρουλάκης…»

Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να απαντήσει «σε κανένα υποθετικό σενάριο», όπως είπε, όταν ρωτήθηκε με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί. Το ερώτημα έμεινε αναπάντητο σε σχέση με την Ελληνική Λύση, ενώ έμμεση ήταν και η απάντηση για το ΠΑΣΟΚ για το οποίο, αφού θύμισε ότι «δεν ψήφισε την απλή αναλογική» που εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπέρανε ότι «συντάσσεται λογικά και αυτό με τη λογική ότι είναι καλύτερο σύστημα η ενισχυμένη αναλογική».

Όταν ρωτήθηκε, ωστόσο, για τη στάση που τηρεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποκλείοντας συνεργασίες, εκφράστηκε μάλλον επικριτικά για τον «ένοικο» της Χαριλάου Τρικούπη: «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας», είπε.

Στην επισήμανση μάλιστα της θέσης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αποκλείει συναίνεση του κόμματός του στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, πήρε αφορμή να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τον επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης: «Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός και το τονίζω αυτό, Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν το ίδιο ισχύει και για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης χωρίς δισταγμό απάντησε: «Αν αύριο ο κ. Τσίπρας θα είναι πρώτο κόμμα βεβαίως και Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας».

Η «μονότονη απάντηση» για τις εκλογές…

Σε σχέση με τον χρόνο που θα στηθούν οι επόμενες κάλπες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη γνωστή θέση του για εξάντληση της τετραετίας, αλλά, όπως είχε κάνει και μια βδομάδα νωρίτερα στο Συνέδριο για την Υγεία του «Πρώτου Θέματος» και του «ygeiamou.gr», επιχειρηματολόγησε με τρόπο που άφησε -ακόμη μεγαλύτερο αυτή τη φορά- περιθώριο για να στηθούν κάλπες το προσεχές φθινόπωρο όπως θέλει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό.

«Πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας αμέσως μετά ότι «(μπορεί) να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές». Αμέσως μετά, όμως, και αφού επισήμανε ότι «η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες αστάθειας ενόψει του επόμενου εκλογικού κύκλου» και, άρα, «οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές», κατέφυγε σε μια διατύπωση που άφησε μάλλον όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Όσο θα πλησιάζουμε στο τέλος και γίνεται αυτή η συζήτηση, εκ των πραγμάτων, θα μου γίνεται ολοένα και πιο συχνά αυτό το ερώτημα. Κι εγώ θα απαντώ μονότονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».Εν συνεχεία, δε, άνοιξε περισσότερο το παράθυρο στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, λέγοντας: «Αυτό το οποίο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση».

Το τοξικό κλίμα, η στοχοποίηση και τα fake news

Διευρύνοντας, μάλιστα, το πεδίο της τοξικότητας στο οποίο είχε αναφερθεί και κατά την παρέμβαση του στο Συνέδριο για την Υγεία, είπε: «Νομίζω ότι ο τρόπος και ο μηδενισμός της αντιπολίτευσης απέναντι στο κυβερνητικό έργο που μερικές φορές φτάνει στο σημείο να είναι γραφικός, η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας με fake news και ψέματα -ειδικά ως προς την πανδημία- είναι απαράδεκτο».

Κατά την άποψή του, απαράδεκτο είναι «ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να βγαίνει και να λέει ότι “είμαστε πρώτοι σε θανάτους στην Ευρώπη”. Είναι ψέμα, όχι απλά δεν επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά αλλά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα μας έχουν πει σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί, επιστημονικά περιοδικά για το γεγονός ότι τα καταφέραμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στο ζήτημα των θανάτων».
Και βέβαια, συνέχισε, «υπάρχει και μια διαρκής, προσωπική στοχοποίηση την οποία την καταλαβαίνω. Ξέρετε, στην πολιτική δεν έχω την απαίτηση οι αντίπαλοι να σου πλέκουν το εγκώμιο. Αυτή είναι η πολιτική αντιπαράθεση, η πολιτική είναι από τη φύση της σκληρή. Αλλά πιστεύω ότι πολλές φορές οι χαρακτηρισμοί, η τοξικότητα η οποία ενισχύεται στο διαδίκτυο, η πόλωση και η ακρότητα του λόγου που εκφράζει η αντιπολίτευση δια στελεχών της και συχνά δια του αρχηγού της, νομίζω ότι στην παρούσα φάση που χρειαζόμαστε περισσότερη ηρεμία, συγκέντρωση στα πραγματικά προβλήματα και κυρίως εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούσουμε, νομίζω ότι αυτό σίγουρα δεν θα έκανε καλό στη χώρα».

Παρέμβαση για τις τιμές των καυσίμων

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ 1 δεν εστιάστηκε μόνον στην πολιτική ατμόσφαιρα. Έγιναν αναφορές στα ελληνοτουρκικά, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην οικονομία και στην ακρίβεια. Σε αυτό το πλαίσιο ανάμεσα στις πολλές απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης ξεχωρίζει η αναγγελία του ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών από τις τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, λέγοντας ότι «με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς», διότι οι πρώτοι έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις. Αντ΄ αυτού είπε, «θα υπάρχει παρέμβαση» στη βενζίνη και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο.

Χωρίς να προκαταλάβει τον ακριβή τρόπο που θα γίνει η παρέμβαση, έκανε μια γενική περιγραφή, λέγοντας: «Πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων».

Ελλάδα

Στροφή στο πετρέλαιο: Πλώρη για την Ευρώπη βάζει στόλος με 3 εκατ. βαρέλια ντίζελ

Δημοσιεύθηκε

στις

Πέντε πλοία που μεταφέρουν σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ πρόκειται να σαλπάρουν από λιμάνια της Ασίας με προορισμό την Ευρώπη τον Αύγουστο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Vortexa. Οι μεταφορές από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη πρόκειται επίσης να αυξηθούν.

Οι ροές ντίζελ – το οποίο χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες, τις μεταφορές κλπ – προς την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα των διαταραχών της αγοράς που προκαλούνται από τις υψηλότερες τιμές στον κόμβο του Άμστερνταμ, του Ρότερνταμ και της Αντβέρπης (ARA) σε σχέση με την Ασία, δήλωσαν traders.

Το ντίζελ που θα φορτωθεί από την Ινδία και τη Βόρεια Ασία τον Αύγουστο χρειάζεται σχεδόν ένα μήνα για να φτάσει στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι θα βρίσκεται στον προορισμό του όταν τελειώνει το καλοκαίρι.

Η στροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο προβλέπεται να αυξηθεί φέτος, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) να προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 380.000 βαρέλια ημερησίως.

Διαβάστε αναλυτικά στοι newmoney.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Πέθανε ο Γιώργος Μάγκας

Δημοσιεύθηκε

στις

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Μάγκας.

Την δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε ο Σπύρος Μπιμπίλας το απόγευμα της Πέμπτης 18/8 μέσα από μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΕΗ θέλησε να αποχαιρετήσει τον ταλαντούχο καλλιτέχνη μέσα από ένα μακροσκελές μήνυμα γράφοντας: «Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα ότι έφυγε από κοντά μας ο βιρτουόζος του κλαρίνου κ βασιλιάς των πανηγυριών , ο υπέροχος Γιώργος Μάγκας! Τον γνώρισα σε μια περιοδεία μας με τον Γιάννη Μόρτζο πριν 20 χρόνια στα Γιάννενα σε μια ταβερνούλα και μου είπε μαζί με την υπέροχη σύντροφο του την Τζούλη, ότι με αγαπούν και με θαυμάζουν. Γίναμε φίλοι!

Μας κάλεσε όλο τον θίασο στο πανήγυρι κ όταν μπήκαμε όπως μας είδε, είπε με την ωραία φωνή του, καλωσορίζω τον θίασο του αγαπημένου μου Σπύρου Μπιμπίλα.. Δεν ήξερα πως να το μαζέψω, γιατί εγώ απλά συνεργαζόμουν με τον θίασο του Γιάννη Μόρτζου… Γελάσαμε τόσο πολύ… Καλό ταξίδι υπέροχε Γιώργο Μάγκα, θα μας λείψεις πολύ… Κουράγιο Τζούλη».

Περισσότερα

Ελλάδα

Νεκρός 50χρονος από πτώση δέντρου στο Ηράκλειο Κρήτης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Ηράκλειο Κρήτης όταν 50χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του αφότου καταπλακώθηκε από πτώση δέντρου.

Το περιστατικό σημειώθηκε στη λεωφόρο Δημοκρατίας, όταν ο άτυχος άνδρας σταμάτησε σε φανάρι, με το δίκυκλο που οδηγούσε. Τότε, το δέντρο που βρισκόταν δίπλα έσπασε, με συνέπεια να πέσει πάνω του.

299091176_800064214329526_5999494948413347209_n
299462864_738009717285174_6941930365628807151_n
299648909_1096751557929110_4494508012054258040_n

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost όλα συνέβησαν λίγο μετά τις 6:00 στο ύψος του Κρητικού φούρνου, λίγο πριν από το Α’ Νεκροταφείο Ηρακλείου.

Εμβρόντητοι περαστικοί και διερχόμενοι οδηγοί προσπάθησαν να βοηθήσουν ενώ κάλεσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ. Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν το θύμα από τα κλαδιά ενώ ένα ασθενοφόρο το παρέλαβε. Δυστυχώς, όμως, ο άνδρας εξέπνευσε.

Φως στα αίτια της υπόθεσης θα ρίξει η έρευνα που θα πραγματοποιήσει η αστυνομία.

Φωτογραφίες: ekriti

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα