Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Η Ελλάδα δεν έχει… πολυτέλεια πολιτικής αστάθειας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

«Εκείνο το οποίο δεν αντέχει ο τόπος είναι να πάμε σε μια προεκλογική περίοδο ενός έτους» είπε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας την ανάγκη να… σταματήσει η εκλογολογία, καθώς όπως ανέφερε, η σημερινή κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τους θεσμούς ως πιόνι.

Στην ουσία, ο κ. Γεραπετρίτης θέλησε να πει αυτό που λέει και ο πρωθυπουργός. Μόνο που η – απολύτως ορθή – διαπίστωσή του για την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, έχει και μία… αντίθετη ανάγνωση: Αφού ο τόπος δεν αντέχει μία μακρά προεκλογική περίοδο και είναι φως – φανάρι πως έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, τότε μήπως πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εκλογές μετά το καλοκαίρι;

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε πει ότι ενώ πάντα μπορεί να υπάρχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές, εντούτοις οι λόγοι για εκλογές στο τέλος της 4ετίας είναι καλύτεροι. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να δείξει εκ νέου ότι στόχος του είναι η εξάντληση της κυβερνητικής θητείας. Και πράγματι, αυτή φαίνεται πως είναι η βούλησή του. Όμως, ο πρωθυπουργός είπε και κάτι άλλο: «η πολιτική αστάθεια θα καθορίσει τις εξελίξεις». Και κάπου εδώ βρίσκεται μάλλον το κλειδί των εξελίξεων… Η πολιτική αστάθεια. Πολιτική αστάθεια που θα ανακύψει από την αναμονή των εκλογών, αλλά ενδεχομένως και μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής.

Στην «εξίσωση» των εκλογών δεν πρέπει να βάζουμε μόνο τα κομματικά σενάρια ή τις προσωπικές σκέψεις ή προσδοκίες καθενός. Αυτή τη φορά πρέπει να βάλουμε και κάποια άλλα δεδομένα. Αν η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, τότε θα έχουμε τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες πολιτικής και κυβερνητικής αστάθειας. Και αυτό είναι πάντα κακό, αλλά ίσως… ακόμα χειρότερο τώρα με τον Ερντογάν πάνω στις «πλάτες» μας. Η Ελλάδα δεν έχει την… πολυτέλεια πολιτικής αστάθειας, ούτε πριν, ούτε μετά τις εκλογές!


Ροή ειδήσεων

Advertisement