Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Στεφανής: Ο Ερντογάν ψάχνεται για επεισόδιο- Από υβριδικό πόλεμο μέχρι αποκλεισμό νησιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Την εκτίμηση ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο για να συσπειρώσει τον κόσμο του, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να καταρρέει, εξέφρασε ο τέως στρατηγός και υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ο Ερντογάν βλέποντας τις δημοσκοπήσεις και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας εναντίον του, εκτιμά ότι αν δημιουργήσει μια τέτοια κατάσταση (σ.σ ένα επεισόδιο), θα πάρει με το μέρος του τους ψηφοφόρους των ακραίων κομμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά

Ωστόσο, σημείωσε ότι επιχειρησιακά δεν συμφέρει τον Τούρκο πρόεδρο να πάει γυρεύοντας για ένα επεισόδιο, γιατί δεν ξέρεις πώς μπορεί να εξελιχθεί. «Κι αυτή τη στιγμή το επιχειρησιακό του αποτύπωμα στο έδαφος, δεν τον ευνοεί για αυτό που πάει να κάνει», επισήμανε.

Ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσε να προκαλέσει ένα επεισόδιο, ο κ. Στεφανής ανέφερε ότι αν και κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, «μπορεί να ξεκινήσει από μια υβριδική κατάσταση που μπορεί να είναι εκ νέου εργαλειοποίηση των μεταναστών και πίεση για προώθηση των μεταναστών τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά, κάποια ενέργεια του να αποκλείσει κάποιο νησί ακατοίκητο, να βγάλει το πλοίο του έξω και να αρχίσει πάλι τις Navtex και τις έρευνες ή παραβιάσεις που τώρα κάνει μεμονωμένα, ή και όλα αυτά μαζί».

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας εξήγησε ότι το στοιχείο της υβριδικότητας αναλύεται πάντα από τα ελληνικά επιτελεία τονίζοντας ότι καθημερινά βιώνουμε τέτοια περιστατικά. «Το εισπράξαμε και το 2019 και το 2020. Προχθές ακούσαμε για τον φτωχό μετανάστη που βρέθηκε νεκρός στην Τουρκία και κατηγόρησαν την Ελλάδα για αυτό. Επίσης, η προπαγάνδα είναι στοιχείο του υβριδικού πολέμου και ο Ερντογάν αυτό έκανε αναρτώντας tweet στα ελληνικά. Προσπάθησε να νιώσει ο κάθε Έλληνας ότι απειλείται», επισήμανε.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, για κάθε κίνηση η Ελλάδα έχει σχεδιάσει την αντίδρασή της. «Έχουμε ξεφύγει πλέον από τη σημειακή κρίση και τη σημειακή διαχείρισή της. Το δείξαμε αυτό και στον Έβρο και στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν τι περίμενε; Έφερε ένα πλοίο και το συνόδευσε με 2-3 πολεμικά και περίμενε ότι κι εμείς θα κάναμε το ίδιο. Δεν κάναμε το ίδιο. Εμείς ενεργοποιήσαμε το σύνολο του αμυντικού μας συστήματος και ενεργοποιηθήκαμε σε σημεία που ξέραμε πως σαφώς υπερτερούμε. Άρα, δε θα αφήσουμε την αντίπαλη πλευρά να πάρει την πρωτοβουλία σε ένα συγκεκριμένο μέρος, να μας πάει εκεί που θέλει και να διαμορφώσει μια κρίση όπως τη θέλει», πρόσθεσε.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Στεφανή, στόχος της Τουρκίας είναι να αναγκάσει την Ελλάδα να πάει σε ένα πλαίσιο συζήτησης έχοντας όλα τα θέματα στο τραπέζι «εκτιμώντας από τα 50,60, 100 θέματα που θα θέσει στο πλαίσιο του ανατολίτικου παζαριού και της διαπραγμάτευσης, θα πάρει 10».

Σχολιάζοντας τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ελλάδα παίζει ρόλο «κομπάρσου», ανέφερε ότι όταν ο όλος ο πολιτικός κόσμος, για παράδειγμα των ΗΠΑ, χαιρετά όρθια, δε χαιρετά έναν κομπάρσο, αλλά έναν πρωταγωνιστή.

Τέλος, ερωτηθείς για τη στάση των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο τέως στρατηγός δήλωσε ότι πρόκειται για έναν «υψηλά αμειβόμενο υπάλληλο του ΝΑΤΟ που έχει τη δική του ατζέντα και προσπαθεί να την εξυπηρετήσει».


Ροή ειδήσεων

Advertisement