Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

IMPACT2022

«Λύση η καινοτομία και οι τεχνολογίες αιχμής»

Ο Διευθυντής του ΙΝΒΙΣ, Χρυσόστομος Στύλιος σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή στην «Γ» εστιάζει στο τι πρέπει να γίνει στο βιομηχανικό και επιχειρησιακό περιβάλλον

 

 

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον Καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ιδρυτή του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του ίδιου Τμήματος και παράλληλα Διευθυντή του ΙΝΒΙΣ Χρυσόστομο Στύλιο, έχω την τύχη να τον γνωρίζω εδώ και χρόνια. Από το 2007 στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.Συνεργαστήκαμε και αυτό ήταν μια εξαιρετική και πολυεπίπεδα εποικοδομητική εμπειρία. Αν θέλει κάποιος να αποδώσει το προφίλ του, οι συντεταγμένες για μια ρεαλιστική σύνθεση είναι τα επιτεύγματα του. Αδιάψευστοι μάρτυρες του εύρους των γνώσεων, της ορθολογικής σκέψης, του θάρρους για εγκάρσιες τομές, με απότοκο καινοτόμες συνθέσεις, του πάθους με ότι καταπιάνεται και η επίτευξη κατά πλειοψηφία των στόχων που θέτει. Ιδιαίτερα ευφυής, απόλυτα συνεργάσιμος ξέρει να ασκεί διοίκηση με το να ενώνει ανθρώπους και να συνθέτει απόψεις δημιουργώντας ομάδες κυψέλες έμπνευσης και παραγωγής. Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην «Γ» δίνει απαντήσεις για όλο το φάσμα των πεπραγμένων του, του ποιο είναι το δέον γενέσθαι υπό τις παρούσες συνθήκες και τι πρέπει να γνωρίζει η πόλη και η ευρύτερη Περιφέρεια για την καινοτομία που παράγεται από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του ΕΚ “Αθηνά» και του Ακαδημαϊκού χώρου γενικότερα και πως μπορεί να αποβεί σε όφελός της.

 

-Στο τιμόνι του ΙΝΒΙΣ από τον περασμένο Νοέμβριο. Ποια η εμπειρία σας;

Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.) του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” είναι ένα συνεχώς εξελισσόμενο και δυναμικό Ινστιτούτο, με έδρα την Πάτρα, το οποίο από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του, το 1998, αναπτύσσεται συνεχώς έχοντας μια ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στο οικοσύστημα της έρευνας και της καινοτομίας τόσο στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας αλλά και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το κατηρτισμένο και υψηλού επιπέδου ερευνητικό προσωπικό του ΙΝ.ΒΙ.Σ. έχει υλοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων, έχει συνεισφέρει στην παραγωγή και αξιοποίηση της γνώσης & της καινοτομίας και διαθέτει πολλές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και διεθνή συνέδρια, γεγονός που αποδεικνύει την αναγνώρισή του από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, την ικανότητα των ερευνητών καθώς και τη δυναμική του Ινστιτούτου.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για το ΙΝΒΙΣ; Ποια ήταν τα πρώτα βήματα;

Βασικό στόχο αποτελεί η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του Ινστιτούτου, με την απόκτηση νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων με πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, προκειμένου τόσο οι ερευνητές του Ινστιτούτου, αλλά και οι συνεργαζόμενοι μεταδιδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές που εργάζονται στα ερευνητικά έργα του Ινστιτούτου, να διεξάγουν απρόσκοπτα την έρευνα τους σε ένα ιδανικό ερευνητικό περιβάλλον. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, έχει δρομολογηθεί η χρηματοδότηση κατασκευής του κτιρίου του ΙΝΒΙΣ από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου αρωγός είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την οποία εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου.

Σημαντικό στόχο, αποτελεί η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Ινστιτούτου με την κατοχύρωσή τους σε πατέντες, όπως επίσης η ενθάρρυνση των ερευνητών για την δημιουργία spin-off & spin-out εταιρειών, ώστε τα ερευνητικά αποτελέσματα να μετουσιωθούν σε καινοτόμα προϊόντα συνεισφέροντας στην εθνική οικονομία. Μάλιστα από τις αρχές του 2022 εγκρίθηκε η ίδρυση της πρώτης spin-off εταιρείας του ΙΝΒΙΣ από τον Άρη Λάλο, ερευνητή του Ινστιτούτου σε συμμετοχή συνεργαζόμενων μελών ΔΕΠ και ερευνητών. Επιπροσθέτως, σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η διασύνδεση του ΙΝ.ΒΙ.Σ. με το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής του δυτικού άξονα της χώρας και η συνεργασία με όλους τους ερευνητικούς φορείς (Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Ινστιτούτα), τους φορείς λήψης αποφάσεων (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Επιμελητήρια, Δήμοι) αλλά ιδιαίτερα με τις επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία. Μεσοπρόθεσμο στόχο αποτελεί η περαιτέρω διασύνδεση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μέσω κομβικών συνεργασιών με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού καθώς επίσης και με την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία. Αυτή η διασύνδεση καθώς και οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί, θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια του Ινστιτούτου και θα καταστήσουν το ΙΝ.ΒΙ.Σ. σημείο αναφοράς στον τομέα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

 

Διευθυντής σε ένα κομβικής σημασίας Ινστιτούτο με εστίαση στην καινοτομία και τις τεχνολογίες αιχμής εφαρμόσιμες στο βιομηχανικό και επιχειρησιακό περιβάλλον και ζητούμενο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Με δεδομένες τις αντίξοες συνθήκες που οδήγησαν σε αποδυνάμωση της οικονομίας ποιες οι βέλτιστες λύσεις

Είναι γεγονός ότι η παρούσα περίοδος είναι μια μεταβατική περίοδος, με πολλές δυσκολίες αλλά ακόμα περισσότερες ευκαιρίες και προκλήσεις τόσο για το Ινστιτούτο αλλά και όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Δυστυχώς, αμέσως μετά την δεκαετή οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα, είχαμε το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid -19 και σήμερα βιώνουμε μια δυσμενή περίοδο με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, , οι οποίες έχουν επηρεάσει όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής.

Σε αυτό το πλαίσιο, μία συνεχής πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ερευνητικά ιδρύματα είναι το γεγονός ότι η εύρυθμη λειτουργία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση από ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα είτε εθνικά είτε ευρωπαϊκά.

Η βέλτιστη λύση είναι η διασύνδεση των ερευνητικών ινστιτούτων με την ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία, η οποία θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη και εξέλιξη αμφότερων. Απαιτείται η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και η ενίσχυση της παραγωγής και αξιοποίησης καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων.

 

Η πόλη και τα σύγχρονα δεδομένα

-Καινοτόμες επιχειρήσεις και προϊόντα έχουν διεθνή αποδοχή αλλά η πόλη και η ευρύτερη περιοχή σχεδόν το αγνοεί. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει ώστε η πόλη να χρησιμοποιήσει τα σύγχρονα δεδομένα;

Σήμερα ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημενο σύγχρονο περιβάλλον, όπου υπάρχει πλήρης διασύνδεση και επικοινωνία, η φυσική απόσταση δεν αποτελεί τροχοπέδη, επομένως πρέπει να βλέπουμε την Πάτρα ως το κέντρο παραγωγής ερευνητικών αποτελεσμάτων που αξιοποιούνται διεθνώς. Σήμερα, το ελληνικό ερευνητικό δυναμικό συνεργάζεται ισότιμα με τα υπόλοιπα ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη και διεθνώς, επομένως ο νέος ερευνητής μπορεί να ξεκινήσει και να προχωρήσει το ερευνητικό του πλάνο στην Πάτρα, σε ένα οικείο φυσικό και ερευνητικό περιβάλλον, από όπου θα μπορεί να συνεργαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό περιβάλλον Πάτρας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας προσελκύει πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες έρχονται και δημιουργούν τα Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης στην περιοχή μας, προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση στους Έλληνες ερευνητές ή/και επενδύουν σε μικρές καινοτόμες start-up συμμετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

 

Διάχυση πληροφοριών για καινοτομία-τεχνολογία

Το επικείμενο συνέδριο IMPACT 2022 θεωρείτε ότι θα φέρει κοντά την πόλη με τα Ερευνητικά Ινστιτούτα;

Η πόλη, οι φορείς και οι επιχειρήσεις απαιτείται να προσεγγίσουν, να γνωρίσουν και υποστηρίξουν ακόμη περισσότερο τα Ερευνητικά Ινστιτούτα και τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ΠΔΕ, να τα γνωρίσουν και να αξιοποιήσουν τα ερευνητικά αποτελέσματα εφαρμόζοντας της αρχές της ανοιχτής καινοτομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικό βήμα αποτελούν συνέδρια όπως το IMPACT 2022, που συνεισφέρει στην διάχυση πληροφοριών και γνώσης για θέματα καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος από τον Νοέμβριο 2011 είναι ο νέος Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ), του Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης «ΑΘΗΝΑ».

Ο κ. Στύλιος, είναι διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ και είναι καθηγητής στο Τμ. Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στην μοντελοποίηση συστημάτων και τα Ευφυή Συστήματα. Έχει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά , συνέδρια και κεφάλαια βιβλίων. Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και έχει λάβει περισσότερες από 3853 ετεροαναφορές, με h-index 31 (Scopus).

THΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Περισσότερα

Ροή ειδήσεων

Advertisement