Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Η πρόληψη ως συνώνυμο της ζωής

Δημοσιεύθηκε

στις

Πριν λίγες ημέρες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάστηκε το αναμορφωμένο πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας, το οποίο φέρει το τίτλο «Φώφη Γεννηματά». Το πρόγραμμα αυτό αφορά τη παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας σε γυναίκες 50 έως 69 ετών.

Η παρούσα στιγμή δικαίως χαρακτηρίζεται ως «ιστορική», αφού ποτέ άλλοτε δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με γνώμονα την ασφάλεια και τη προστασία των πολιτών της, και εν προκειμένω των γυναικών που βρίσκονται σε ηλικιακές ομάδες όπου τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι αυξημένα, λαμβάνει δραστικά μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση της προαναφερθείσας νόσου.
Το παρόν πρόγραμμα στοχεύει στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία, προσφέροντας σε 1.300.000 γυναίκες από 50 έως 69 ετών δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν επίσκεψη σε ιατρό σε περίπτωση ευρημάτων, καθώς και διενέργεια υπερηχογραφήματος για αποσαφήνιση των ευρημάτων. Οι γυναίκες που θα λάβουν το παρόν πρόγραμμα πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στην άυλη συνταγογράφηση και να έχουν ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση που δεν είναι εγγεγραμμένες στην άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να λάβουν ένα παραπεμπτικό από οποιονδήποτε ιατρό ή σε οποιαδήποτε μονάδα υγείας και με αυτό το τρόπο να κλείσουν το ραντεβού τους σε κάποιο συνεργαζόμενο κέντρο.
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού; Η απάντηση στο προαναφερθέν ερώτημα μπορεί να μοιάζει αυτονόητη, ωστόσο ορισμένα δείγματα που έχουν αντληθεί από μελέτες καθιστούν σαφές πως δεν πρέπει να λαμβάνονται όλα ως δεδομένα. Στις δυτικές χώρες, 1 στις 11 περίπου γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Το 2020 , 355,455 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο στο μαστό και η θνησιμότητα ανήλθε στις 91,826. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνά διαγνωσμένο καρκίνο στην ΕΕ. Καθίσταται εξίσου σαφές πως, οι άνθρωποι που προέρχονται από μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα είναι εκείνοι που νοσούν πιο βαριά και αυτό, διότι υφίστανται οικονομικές ανισότητες και λιγότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και κατ’ επέκταση μια γυναίκα που πάσχει από καρκίνο του μαστού να «φτάνει» αργοπορημένα στον ιατρό της.

Ωστόσο, η δημιουργία του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», το οποίο έλαβε το όνομά του από την αξιότιμη αυτή πολιτικό που πάλεψε με αξιοπρέπεια και θάρρος μέχρι τέλους το καρκίνου του παχέος εντέρου, στοχεύει στην ενημέρωση, στη πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, δεδομένα τα οποία δύνανται να καταστήσουν τις γυναίκες νικήτριες σε αυτή τη μάχη.

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές και αυτό οφείλει να αποτυπωθεί καλά στο νου έκαστου πολίτη. Πολλές γυναίκες παραλείπουν τους ετήσιους προληπτικούς ελέγχους τους, με βασική αιτιολογία τον φόβο των κακών αποτελεσμάτων (ως δεύτερη αιτιολογία είναι τα οικονομικά κριτήρια). Είναι απολύτως φυσιολογικό και ανθρώπινο να φοβάται κανείς να ακούσει πως πάσχει από μια σοβαρή νόσο, όμως όσο πιο νωρίς διαγνωσθεί αυτή η νόσος, τόσο καλύτερη πρόγνωση δύναται να έχει. Εν κατακλείδι, ένας κόσμος δίχως καρκίνο του μαστού προσιδιάζει σε κάτι το μη ρεαλιστικό με βάση τα σύγχρονα δεδομένα. Ένας κόσμος, όμως, με έγκαιρες διαγνώσεις που δύνανται να αποκλείσουν από τη θεραπευτική αντιμετώπιση τη μαστεκτομή και τις χημειοθεραπείες, αλλά και περαιτέρω που δύναται να διασφαλίσει την ανθρώπινη ζωή, είναι ένας κόσμος ρεαλιστικός, εφικτός και αυτός που οραματιζόμαστε να δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον, και μάλιστα ξεκινά από αύριο, με ένα μήνυμα στο κινητό από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement