Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

IMPACT2022

«Θετικά μηνύματα για την οικονομία της Δυτικής Ελλάδος»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

*Απαιτείται άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

*Αναγκαίος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων

*Καινοτόμα δράση της ΠΔΕ ο «Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας»

 

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας, η προσαρμογή των επιστημόνων και επαγγελματιών στα νέα δεδομένα, η διεπιστημονικότητα και η άμεση «ενεργοποίηση» του Ταμείου Ανάκαμψης και του Νέου Αναπτυξιακού αποτελούν εχέγγυα για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων.

Αυτό επισημάνθηκε στη διάρκεια της 6ης συνεδρίας του 1ου Συνεδρίου ΙΜPACT 2022 με θέμα «Η οικονομία την επόμενη μέρα, Προβλέψεις-Αναλύσεις».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής Αχαΐας, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε την ανάγκη αυτονομίας των Πανεπιστημίων και ανάδειξης του κοινωνικού τους ρόλου μέσω και της προσαρμογής των προγραμμάτων σπουδών τους στα νέα διεθνή δεδομένα που θα επιτρέπουν την ολιστική προσέγγιση της γνώσης, την παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων και τη σύνδεσή τους με την καινοτομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ακόμη, ανέφερε πως ανάγκη των σύγχρονων κοινωνιών είναι η αυτάρκεια στην οικονομία μέσω και της παραγωγής και των περιφερειακών αναγκών. «Η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα διαθέτουν αξιόλογα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, γι’ αυτό και η περιοχή μπορεί να καταστεί σε επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας. Χρειάζεται ταυτόχρονα, όμως, να απελευθερωθούμε από τα δεσμά του συστήματος που εδώ και χρόνια βάζει εμπόδια», κατέληξε.        

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ                                                                  

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Δυτική Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και τις προοπτικές να οδηγηθεί με ασφάλεια στην επόμενη μέρα. Ο κ. Φίλιας έκανε μία σύντομη αναφορά στο έργο της Περιφέρειας, σε όλους τους τομείς. Όπως είπε, το 2021 εντάχθηκαν 169 νέα έργα υποδομών, με προϋπολογισμό 356,2 εκ. ευρώ και υπογράφτηκαν 61 συμβάσεις με προϋπολογισμό 109 εκ. ευρώ, ενώ τα έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών ανέρχονται σε 40 εκ. ευρώ. Παράλληλα, τόνισε πως το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ανέλαβε την παρακολούθηση κατανομών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού ύψους 81 εκ. ευρώ περίπου, κάτι που συνιστά αύξηση κατά 66% σε σχέση με το 2020, ενώ εστιάζοντας στην επιχειρηματικότητα επεσήμανε, πως εν μέσω πανδημίας καταβλήθηκαν για έργα και δράσεις ενίσχυσης 117 εκ. ευρώ.

«Δείξαμε ανθεκτικότητα απέναντι στην υγειονομική κρίση και από την άλλη, διαμορφώσαμε ένα περιβάλλον που συμβάλλει σε μια ισχυρή ανάκαμψη, μέσω του εξορθολογισμού έργων και δράσεων, της αλλαγής ταχυτήτων, της εξοικονόμησης πόρων και της κατανομής πόρων με διαφάνεια και δικαιοσύνη προς όλες τις κατευθύνσεις, στο σύνολο των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας. Προφανώς δεν πετύχαμε ακόμα όσα θέλουμε, αλλά σίγουρα βρισκόμαστε σε σωστή πορεία», κατέληξε ο κ. Φίλιας.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Παππάς, Πρόεδρος Περ. Τμήματος Οικονομικού Επιμελητηρίου ΒΔ Πελ/σου και Δυτικής Ελλάδας μιλώντας με θέμα «Fintech, 4η Βιομηχανική Επανάσταση και Οικονομολογικό επάγγελμα» εξέφρασε την άποψη πως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση έρχεται για να φέρει μεγάλες ανακατατάξεις τόσο στον τομέα των

υπηρεσιών όσο και των αγαθών. «Η επίδραση της τεχνολογίας θα μεταμορφώσει ολοκληρωτικά τον κλάδο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες και μαζί τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συναλλάσσονται μεταξύ τους. Ειδικότερα, η τεχνολογία της πληροφορίας (information technology) αλλάζει τον κλάδο της χρηματοοικονομικής σε τρεις διαφορετικούς άξονες:

Πρώτον, δίνει τη δυνατότητα σε παροχή προσωποποιημένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μεβάση τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Δεύτερον, νέες επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τρίτον, οι τεχνολογικές αυτές εξελίξεις αναπτύσσουν νέες υπηρεσίες με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία μεσολάβησης τρίτων μερών.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ο μετασχηματισμός της Χρηματοπιστωτικής αγοράς, θα περιορίσει τις θέσεις εργασίας, αλλά θα δημιουργήσει και νέες εξειδικεύσεις και νέα επαγγέλματα», τόνισε και στάθηκε ιδιαίτερα  στις επιπτώσεις στα ελεγκτικά – λογιστικά επαγγέλματα, καθώς με την ψηφιοποίηση έχουν αυτοματοποιηθεί πολλές από τις δραστηριότητες των λογιστών, οι οποίοι όπως είπε, οφείλουν να προσαρμοστούν και να επιμορφωθούν προκειμένου να προσφέρουν καλύτερες, ταχύτερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες στους

πελάτες τους.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Τσάκαλος, Σύμβουλος ICAP Advisory, Ανάδοχος του Έργου Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε το σκοπό και τη διαδικασία λειτουργίας του Μηχανισμού, που όπως είπε, παρέχει σε μικρές κυρίως, επιχειρήσεις, εντελώς δωρεάν εξατομικευμένες (marketing plan, μελέτη αγοράς, υπηρεσίες κοστολόγησης, αναζήτησης χρηματοδότησης, υποστήριξης δικτύωσης, κ.α.), αλλά και οριζόντιες υπηρεσίες (θεσμικά και κανονιστικά θέματα, κ.α.).

Ακολούθως ο κ. Τσάκαλος παρουσίασε κάποια οικονομικά μεγέθη που αφορούν τη Δυτική Ελλάδα. Όπως είπε το 2020 το ΑΕΠ της Περιφέρειας ήταν

7,4 δις. ευρώ, ενώ το 2009 (προ κρίσης) το ύψος των επενδύσεων έφθασε τα 3,3 δις. ευρώ και σήμερα είναι λίγο πάνω από ένα δισεκατομμύριο. Ωστόσο, στα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι πως παρατηρείται αποκλιμάκωση της ανεργίας, ότι το προηγούμενο έτος 6 στις 10 επιχειρήσεις παρουσίασαν κέρδη, καθώς και ότι το ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξήθηκε το 2021 και θα αυξηθεί κι άλλο το 2022.

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Δημήτρη Δημητρίου από την CPA AUDITORS, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΑναπτυξιακούΝόμου. «Μέχρι τέλος του 2026 πρέπει να έχουμε απορροφήσει 31 δις. ευρώ που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης κι ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα προγράμματα. Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ευρώ. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το τελευταίο ανάχωμα για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεφύγει από το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά και παρουσίασε τους πυλώνες δράσης των επιλέξιμων δαπανών, αλλά και τα κρίσιμα σημεία της διαδικασίας. Όσον αφορά, στο Νέο Αναπτυξιακό επεσήμανε πως φέρει ευκαιρίες ενίσχυσης μέσα από ταχείες διαδικασίες, προβλέποντας 13 κατηγορίες επενδύσεων.

Τέλος, ο Γιώργος Κορέλλης, από την PHOENIXPRO LTD, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, καταρρίπτοντας μύθους, όπως ότι πρόκειται για ένα ακόμη έργο πληροφορικής ή ότι το αποτέλεσμά του μπορεί να μετρηθεί με ποσοτικά χαρακτηριστικά, όπως επίσης, και ότι τα στελέχη μιας επιχείρησης θα υποστηρίξουν ένθερμα ένα τέτοιο εγχείρημα.

 

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement