Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Φόβοι για θερινό κύμα-Η εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού ανησυχεί τους επιστήμονες

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκτινάχθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού , λίγες μόνο μέρες μετά την πλήρη χαλάρωση των μέτρων, με το αποτύπωμα του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος να δημιουργεί φόβους ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα θερινό κύμα.

Κάτι που έχει θέσει σε επιφυλακή την επιστημονική κοινότητα, και ήδη ακούγονται «φωνές» για επαναφορά της μάσκας.
Ειδικότερα ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αχιλλέας Γραβάνης αναφέρθηκε στην εξέλιξη αυτή σε ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνοντας: « Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον.

Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σουπερμάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο».

«Καμπανάκι» από Σαρηγιάννη

Η αύξηση της θετικότητας στο 6,18% (+2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), του δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο 0.97 και των ημερήσιων κρουσμάτων, δείχνουν σαφή έξαρση την οποία οι επιστήμονες περίμεναν κανονικά να συμβεί μετά τον Αύγουστο.

«Μέχρι χθες πιστεύαμε πως η διασπορά αυτών των δύο τελευταίων παραλλαγών της Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5) δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλη ακόμα. Ξέραμε ότι υπάρχουν αναπτύσσονται, αλλά πιστεύαμε πώς δεν έχουν προλάβει να κάνουν μεγάλη διασπορά. Και πιστεύαμε ότι θα δώσουν σημαντική αύξηση από τον Αύγουστο και μετά. Φαίνεται, όμως, ότι μπορεί να συμβεί και νωρίτερα. Το μελετάμε ακόμη, δεν το ξέρουμε», ανέφερε μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Θ. Πλεύρης: «Δεν θα μας επηρεάσει»

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει θερινό κύμα κορωνοϊού που δεν πρόκειται όμως να μας επηρεάσει έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
«Θα υπάρξει ένας σχεδιασμός από Σεπτέμβριο καθώς αναμένεται άνοδος κρουσμάτων και αναλόγως της πίεσης που θα ασκηθεί «μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν πολλά (μέτρα) αλλά μπορεί να μην ενεργοποιηθεί τίποτα», τόνισε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Η αύξηση, σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στο γεγονός ότι: α) έχουμε ένα σοβαρό ποσοστό επαναλοιμώξεων και β)εμφανίζονται υπομεταλλάξεις της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν ένα χαρακτηριστικό ότι δεν προστατεύεται από αυτές κάποιος που έχει νοσήσει από την Όμικρον

Ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι «το καλοκαίρι θα έχει αυξομειώσεις αλλά δεν θα υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας αλλά από τον Σεπτέμβριο είμαστε προετοιμασμένοι όλα τα κράτη-μέλη ακόμα και με αυτές τις μεταλλάξεις ότι σίγουρα θα υπάρξει ένας σχεδιασμός γιατί θα υπάρξει άνοδος κρουσμάτων».

Ροή ειδήσεων

Advertisement