Μαγειρική
Φουσκωτή ομελέτα με σπαράγγια και πατάτες
Δημοσιεύθηκε
2 εβδομάδες πρνστις

Υλικά (για 4 άτομα)
300 γρ. πατάτες baby, χωρίς φλούδα
5 μεγάλα αυγά
80 γρ. αλεύρι
800 ml φρέσκο γάλα πλήρες
400 γρ. σπαράγγια από βαζάκι, ξεπλυμένα, στραγγισμένα
20 γρ. βούτυρο
75 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
75 γρ. αρακά κατεψυγμένο
2 κόκκινα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
2 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε κατσαρόλα ρίχνετε τις πατάτες και τις βράζετε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν, για περίπου 20΄, από τη στιγμή που θα πάρει βράση το νερό. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τις κόβετε σε φέτες πάχους 2 εκ. Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά τα αυγά με το γάλα, το αλεύρι και αλατοπιπερώνετε. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το τριμμένο μοσχοκάρυδο, εκτός από το ξίδι και το κρεμμύδι. Βουτυρώνετε καλά μια μικρή στρογγυλή φόρμα για κέικ χωρίς τρύπα στη μέση και αδειάζετε το μείγμα. Ψήνετε για περίπου 20΄ ή μέχρι η ομελέτα να φουσκώσει καλά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος κόβετε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το βάζετε σε ένα μπολ μαζί με το ξίδι. Όταν η ομελέτα είναι έτοιμη, τη γαρνίρετε με τα μαριναρισμένα κρεμμύδια και σερβίρετε.

Υλικά (για 4 άτομα)
1 πακέτο πένες βρασμένες αλ ντέντε
1/2 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
700γρ. κιμά από στήθος κοτόπουλου
2 πιπεριές Φλωρίνης, σε κυβάκια
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
1 καρότο ξυσμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την επικάλυψη
500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 αβγά
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε πολύ καλά μια κατσαρόλα και μετά ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πιπεριές, το πολτοποιημένο σκόρδο και το καρότο για 2 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό και ανάλογο αλατοπίπερο. Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Στο τέλος, προσθέτετε τον μαϊντανό και το βασιλικό και αφήνετε να κρυώσει. Στο μεταξύ, έχετε βράσει τις πέννες σε αλατισμένο νερό και τις έχετε στραγγίξει. Τις ρίχνετε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και τις ανακατεύετε με λίγο ελαιόλαδο και το χτυπημένο αυγό. Πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύετε ξανά. Από πάνω απλώνετε τον μαγειρεμένο κιμά του κοτόπουλου και τον ανακατεύετε ελαφρά με τις πέννες. Χτυπάτε τα αυγά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με το γιαούρτι, το τριμμένο τυρί και το ελαιόλαδο. Περιχύνετε το φαγητό με το μίγμα του γιαουρτιού, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να κάνει μια ωραία κρούστα.
Μαγειρική
Στήθος κοτόπουλου με πάπρικα και πέστο βασιλικού
Δημοσιεύθηκε
1 ημέρα πρνστις
29 Ιουνίου 2022 22:12
Υλικά (για 4 άτομα)
500 γρ. στήθος κοτόπουλου, χωρίς το δέρμα
2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Για το πέστο βασιλικού
1 ματσάκι πλατύφυλλο βασιλικό
3 σκελίδες σκόρδου, χωρίς το εσωτερικό φύτρο
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
¾ φλιτζ. παρμεζάνα, τριμμένη
¾ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Για να φτιάξετε το τέλειο πέστο βασιλικού πρέπει να δουλέψετε τα υλικά στο γουδί. Εναλλακτικά, για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μίξερ. Πλένετε και στεγνώνετε καλά τον βασιλικό. Παίρνετε μόνο τα φύλλα του. Δεν πρέπει να αφήσετε καθόλου κοτσάνι γιατί το πέστο θα πικρίσει. Επίσης είναι πολύ βασικό το τυρί να είναι φρεσκοτριμμένο. Χτυπάτε λίγα-λίγα τα φύλλα του βασιλικού με το σκόρδο στο γουδί. Αφού τα πολτοποιήσετε όλα, τότε προσθέτετε το κουκουνάρι. Στη συνέχεια, εναλλάξ, προσθέτετε το τυρί και το ελαιόλαδο χτυπώντας διαρκώς. Προς το τέλος δοκιμάζετε για αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μπολ ανακατεύετε την πάπρικα, το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αλείφετε με το μείγμα το κοτόπουλο και ανακατεύετε για να πάει παντού. Στη συνέχεια, το τοποθετείτε σε ένα ταψί και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 25΄ ή μέχρι να ψηθεί καλά και να ροδίσει. Σερβίρετε με πατάτες φούρνου ή τηγανητές αν θέλετε και πέστο βασιλικού.

Υλικά (για 4 άτομα)
Για τα κεράσια
500 γρ. κεράσια
30 γρ. βούτυρο
30 γρ. λικέρ αμαρέτο
25 γρ. ζάχαρη
Για το παγωτό
500 γρ. κρεμά γάλακτος 35% λιπαρά (πολύ παγωμένη)
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
100 γρ. τυρί κατίκι
60 γρ. γάλα εβαπορέ
8 – 16 γρ. κακάο
4-5 φέτες κέικ σοκολάτας
150 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
Εκτέλεση:
Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα κεράσια με έναν κερασοκαθαριστή. Προθερμαίνετε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το βούτυρο και τα κεράσια και μαγειρεύετε για 1′. Σβήνετε με το αμαρέτο και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τη ζάχαρη, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και μαγειρεύετε για άλλα 3′. Σε αυτό το σημείο θέλετε τα κεράσια να έχουν μαλακώσει ελαφρώς και να υπάρχουν υγρά στο τηγάνι. Αφαιρείτε τα κεράσια από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα. Συνεχίζετε να μαγειρεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία τα υγρά από τα κεράσια μέχρι να γίνουν σιρόπι. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά. Βάζετε το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος για 15′ στην κατάψυξη. Στον κάδο του μίξερ βάζετε την παγωμένη κρέμα και χτυπάτε με τον αυγοδάρτη για 3′ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να δένει. Προσθέτετε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα. Σε αυτό το σημείο η κρέμα θα αραιώσει ελαφρώς. Χτυπάτε για 3′ ακόμα, μέχρι να έχετε ένα αποτέλεσμα ούτε ρευστό αλλά ούτε και πολύ σφιχτό. Έπειτα, προσθέτετε το κατίκι και το ανακατεύετε σε μέτρια ταχύτητα. Σε έναν πολυκόφτη προσθέτετε το γάλα εβαπορέ και 2/5 από τα κεράσια και τα πολτοποιείτε έτσι ώστε το παγωτό να έχει και κομματάκια. Μεταφέρετε όλα τα κεράσια, το κακάο και τη βάση του παγωτού σε μεγάλο μπολ και ανακατεύετε με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν. Θρυμματίζετε σε χοντρά κομμάτια το κέικ σοκολάτας. Σε μπολ ανακατεύετε καλά τη λιωμένη κουβερτούρα με το σιρόπι από τα κεράσια. Σε ένα φελιζόλ για παγωτό ή σε μακρόστενη φόρμα για κέικ, προσθέτετε 2 δάχτυλα από το παγωτό και με κουτάλι απλώνετε μέρος από τη λιωμένη κουβερτούρα με το κεράσι. Επαναλαμβάνετε με άλλη μια στρώση παγωτού και με την υπόλοιπη κουβερτούρα. Μεταφέρετε στην κατάψυξη και αφήνετε για τουλάχιστον 8 ώρες.
Ροή ειδήσεων
Προς παραχώρηση ο Άραξος
Παστίτσιο με κιμά κοτόπουλου
Τα ζώδια σήμερα(30/6)
Η Εθνική έκανε περίπατο 93-71 τη Μ. Βρετανία
Σφροδρή χαλαζόπτωση στο Αγρίνιο
Η «βαριά σκιά» της πανδημίας στην εκπαίδευση
Πάτρα: Τα εφημερεύοντα φαρμακεία (30/6)
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Παρασκευή (1/7)
Κοντά στον Αρη Πατρών ο Γεωργόπουλος
Σκρέκας: Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2021»
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: «Έφυγε» ο Μιχάλης Λέγουρας-Βαρύ πένθος για το Γιώργο Μπαλάση
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα5 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έσβησε” στα 45 της η ‘Ελσα Κανελλοπούλου
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται το Σάββατο (25/6)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα1 ημέρα πρν
Πάτρα: “Έφυγαν” από τη ζωή και κηδεύονται την Πέμπτη(30/6)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Μοιραίο τσίμπημα σφήκας για 60χρονο στις Ιτιές
-
Ελλάδα4 ημέρες πρν
Ξυλοκόπησαν 38χρονο μέχρι θανάτου
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα5 ημέρες πρν
Πάτρα: Κινητοποίηση για πυρκαγιά σε κατάστημα εστίασης
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Συμπολίτες που “έφυγαν” από τη ζωή και κηδεύονται την Τετάρτη(29/6)