Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ν.Δ.: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ εκλογών!- Του Νίκου Γ. Σουγλέρη

Published

on

 

Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε επίσημα στην προεκλογική περίοδο καθώς στις 7 Ιουλίου συμπληρώνεται  τριετία από τις εκλογές του 2019.  Και τα τρία μεγάλα κόμματα αποκρυσταλλώνουν τους άξονες της πολιτικής και εκλογικής τακτικής τους για να πάνε στις κάλπες όποτε  και αν στηθούν.

Ας δούμε πρώτα τι σχεδιάζει το κυβερνόν κόμμα. Η ΝΔ  λοιπόν έχει θέσει σαν στρατηγικό της στόχο την πρώτη Κυριακή να κατακτήσει (πέρα από την πρώτη θέση που θεωρεί δεδομένη) ένα  ποσοστό  πάνω από το 30% που θα της δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλους τους τόνους αναφέρει ότι οι εκλογές θα γίνουν θεσμικά στο τέλος της τετραετίας.

Όμως δεν διστάζει σε όλες τις συναντήσεις του με υπουργούς, βουλευτές και στελέχη να τονίζει πως πρέπει να είναι όλοι έτοιμοι και σε εγρήγορση. Διότι ενδεχομένως οι  εξελίξεις (ιδιαίτερα στα εξωτερικά θέματα) να αλλάξουν τα δεδομένα, να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς και οι εκλογές να γίνουν γρηγορότερα. Για αυτό τον λόγο η ΝΔ και η κυβέρνηση θέλουν να βάλουν σε τάξη πρώτα τα της οικονομίας. Μπορεί η κυβέρνηση εν μέσω πολλαπλών κρίσεων (πανδημία, ενεργειακή κρίση) να έχει στηρίξει την κοινωνία, τους ευπαθείς και τις πληγείσες επιχειρήσεις με 43 δις ευρώ μέχρι σήμερα και να συνεχίζει να ανακοινώνει κάθε μήνα οικονομικά μέτρα. Η προσπάθεια όμως επιβάλλεται να συνεχιστεί έως ότου επέλθει κάποιου είδους κανονικότητα -κάτι που όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα, δυστυχώς.

Το δεύτερο σκέλος της κυβερνητικής στρατηγικής  είναι η, μέσω της ασκούμενης πολιτικής, ακύρωση στην πράξη της αντιπολιτευτικής σημαίας  του ΣΎΡΙΖΑ:  ότι ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του ενδιαφέρονται μόνο για τις ελίτ κοινωνικές ομάδες. Η κυβέρνηση όλα αυτά τα τρία χρόνια εξουσίας φροντίζει ιδιαίτερα το κοινωνικό και φιλολαϊκό της προφίλ. Ένας ακόμα στρατηγικός στόχος θα είναι η ανάδειξη των όσων έγιναν τα 4.5 χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΎΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η σύγκρισή τους με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της ΝΔ. Η σύγκριση θα αφορά σε όλους τους τομείς όπως πχ στην οικονομία, στην υγεία, στις επενδύσεις, στην ψηφιακή πολιτική, στην εξωτερική πολιτική. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην κρισιμότητα αντιμετώπισης  των καταστάσεων  μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και τις ευθείες απειλές του Ερντογάν και σύσσωμης της Τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Και τέλος η ΝΔ θα επιδιώξει να βρεί τους κώδικες επικοινωνίας με την μεγάλη δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων. Ένα τμήμα από αυτούς την ψήφισε στις εκλογές του 19, κάποιοι παραμένουν ψηφοφόροι, κάποιοι απομακρύνθηκαν. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το κοινό θέλει να μιλήσει η ΝΔ ώστε να κερδίσει μερίδιο ψήφων για μεγαλύτερο ποσοστό στις επόμενες εκλογές. Δύσκολο εγχείρημα αλλά όχι ακατόρθωτο καθώς ο κεντρώος ψηφοφόρος είναι ήπιων τόνων και σίγουρα δεν επιθυμεί περίοδο ακυβερνησίας εν μέσω ταραχώδους περιβάλλοντος.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement