Άρθρα-Συνεργασίες
Ν.Δ.: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ εκλογών!- Του Νίκου Γ. Σουγλέρη
Δημοσιεύθηκε
10 μήνες πρνστις

Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε επίσημα στην προεκλογική περίοδο καθώς στις 7 Ιουλίου συμπληρώνεται τριετία από τις εκλογές του 2019. Και τα τρία μεγάλα κόμματα αποκρυσταλλώνουν τους άξονες της πολιτικής και εκλογικής τακτικής τους για να πάνε στις κάλπες όποτε και αν στηθούν.
Ας δούμε πρώτα τι σχεδιάζει το κυβερνόν κόμμα. Η ΝΔ λοιπόν έχει θέσει σαν στρατηγικό της στόχο την πρώτη Κυριακή να κατακτήσει (πέρα από την πρώτη θέση που θεωρεί δεδομένη) ένα ποσοστό πάνω από το 30% που θα της δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλους τους τόνους αναφέρει ότι οι εκλογές θα γίνουν θεσμικά στο τέλος της τετραετίας.
Όμως δεν διστάζει σε όλες τις συναντήσεις του με υπουργούς, βουλευτές και στελέχη να τονίζει πως πρέπει να είναι όλοι έτοιμοι και σε εγρήγορση. Διότι ενδεχομένως οι εξελίξεις (ιδιαίτερα στα εξωτερικά θέματα) να αλλάξουν τα δεδομένα, να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς και οι εκλογές να γίνουν γρηγορότερα. Για αυτό τον λόγο η ΝΔ και η κυβέρνηση θέλουν να βάλουν σε τάξη πρώτα τα της οικονομίας. Μπορεί η κυβέρνηση εν μέσω πολλαπλών κρίσεων (πανδημία, ενεργειακή κρίση) να έχει στηρίξει την κοινωνία, τους ευπαθείς και τις πληγείσες επιχειρήσεις με 43 δις ευρώ μέχρι σήμερα και να συνεχίζει να ανακοινώνει κάθε μήνα οικονομικά μέτρα. Η προσπάθεια όμως επιβάλλεται να συνεχιστεί έως ότου επέλθει κάποιου είδους κανονικότητα -κάτι που όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα, δυστυχώς.
Το δεύτερο σκέλος της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η, μέσω της ασκούμενης πολιτικής, ακύρωση στην πράξη της αντιπολιτευτικής σημαίας του ΣΎΡΙΖΑ: ότι ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του ενδιαφέρονται μόνο για τις ελίτ κοινωνικές ομάδες. Η κυβέρνηση όλα αυτά τα τρία χρόνια εξουσίας φροντίζει ιδιαίτερα το κοινωνικό και φιλολαϊκό της προφίλ. Ένας ακόμα στρατηγικός στόχος θα είναι η ανάδειξη των όσων έγιναν τα 4.5 χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΎΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η σύγκρισή τους με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της ΝΔ. Η σύγκριση θα αφορά σε όλους τους τομείς όπως πχ στην οικονομία, στην υγεία, στις επενδύσεις, στην ψηφιακή πολιτική, στην εξωτερική πολιτική. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην κρισιμότητα αντιμετώπισης των καταστάσεων μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και τις ευθείες απειλές του Ερντογάν και σύσσωμης της Τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Και τέλος η ΝΔ θα επιδιώξει να βρεί τους κώδικες επικοινωνίας με την μεγάλη δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων. Ένα τμήμα από αυτούς την ψήφισε στις εκλογές του 19, κάποιοι παραμένουν ψηφοφόροι, κάποιοι απομακρύνθηκαν. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το κοινό θέλει να μιλήσει η ΝΔ ώστε να κερδίσει μερίδιο ψήφων για μεγαλύτερο ποσοστό στις επόμενες εκλογές. Δύσκολο εγχείρημα αλλά όχι ακατόρθωτο καθώς ο κεντρώος ψηφοφόρος είναι ήπιων τόνων και σίγουρα δεν επιθυμεί περίοδο ακυβερνησίας εν μέσω ταραχώδους περιβάλλοντος.
Σχετικά θέματα
-
Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ – Οι σκέψεις για το Επικρατείας
-
Ο Μητσοτάκης «σημαδεύει» την πρώτη κάλπη και ξεκινά καθημερινές περιοδείες
-
Εκλογές 2023: Η στρατηγική Μητσοτάκη για επανασυσπείρωση ψηφοφόρων και αυτοδυναμία
-
Πρώτο προεκλογικό βίντεο ΝΔ στα social: «Για μία Ελλάδα πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη, πιο ισχυρή»
-
Τα προεκλογικά διλήμματα του Μαξίμου – Το σχέδιο προς τις κάλπες
-
Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Τι θέλουν οι πολίτες αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία με την απλή αναλογική

Τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, επισκέφθηκε χθες ο Διοικητής του ΚΕΤΧ, ταξίαρχος Ευάγγελος Τούντας, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή, Υποστράτηγο Απόστολο Μαρτζάκλη, τον Βοηθό του, Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Κακούση και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, Ταξίαρχο Θεόδωρο Τσάτσαρη. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς ΚΕΤΧ Πατρών, με επισημάνσεις από τις δυο πλευρές για τη συνεργασία των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία, όπως αναφέρεται, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και κοινωνικής ευημερίας θα συνεχίσει να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική.
Άρθρα-Συνεργασίες
ΑΠΟΨΗ: Στις 21 Μαΐου… απαντάμε για τη ζωή μας
Δημοσιεύθηκε
1 ημέρα πρνστις
30 Μαρτίου 2023 18:00
Οι εκλογές που έρχονται ανήμερα των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, είναι σημαντικές. Όχι πως υπάρχουν και… αδιάφορες εκλογές, ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπου οι κρίσεις και οι αγωνίες, διαδέχονται η μία την άλλη. Αν το καλοσκεφθούμε, τα «χρόνια της αθωότητας» τελείωσαν το 2009. Η πρώτη δεκαετία του 2000, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και την μεγάλη ευδαιμονία, προ και μετά των Αγώνων, μοιάζει πια με μία… άλλη εποχή. Έχουν περάσει 14 χρόνια. Όχι και τόσο λίγα, όμως όχι και τόσο πολλά. Φαίνεται όμως σαν να έχει περάσει ένας αιώνας. Από το 2010 και μετά, όλα άλλαξαν. Βίαια. Απότομα. Οδυνηρά.
Και φτάσαμε στο 2023, περνώντας διαρκώς από το «δόξα τω Θεώ» στο «βοήθα Παναγιά». Δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, πολλούς μύθους που αποδείχτηκαν… απάτες (ή αυταπάτες). Θυμάστε το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο»; Θυμάστε την έξοδο από την Ευρώπη και τις «εφόδους στο νομισματοκοπείο»; Θυμάστε το δημοψήφισμα και την δραματική διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες; Και μετά, όμως: Θυμάστε την πολιορκία του Έβρου από χιλιάδες μετανάστες που «έσπρωχναν» οι Τούρκοι στην χώρα μας; Θυμάστε το «μένουμε σπίτι», τον φόβο του κορωνοϊού, το αντιεμβολιαστικό κίνημα και όλα τα υπόλοιπα;
Και τι ζούμε σήμερα; Έναν πόλεμο που συνεχίζεται μέσα στην Ευρώπη, μία ακρίβεια και έναν πληθωρισμό που τρώει τα εισοδήματα, αλλά και τον κίνδυνο μίας νέας τραπεζικής αποσταθεροποίησης.
Για την Ελλάδα όλων των τελευταίων ετών, οι εκλογές μοιάζουν να αποκτούν υπαρξιακή διάσταση. Είναι μία επιλογή που καθορίζει πολύ περισσότερα από τον ιδεολογικό προσανατολισμό – θεωρητικά τουλάχιστον – μίας κυβέρνησης.
Τι κράτος θέλουμε; Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στον κόσμο; Πιστεύουμε σε ισχυρούς θεσμούς; Πιστεύουμε ότι η χώρα μας πρέπει να έχει ισχυρή άμυνα και ισχυρή εξωτερική πολιτική; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα απαντήσουμε με τη ψήφο μας. Δεν αποφασίζουμε απλά για μία κυβέρνηση, αλλά για τον τρόπο που ζούμε και θέλουμε να ζήσουμε. Πέρα από τις ρητορικές των κομμάτων λοιπόν, στις 21 Μαΐου, ο καθένας θα κληθεί να απαντήσει στην κάλπη για την ζωή του…

Το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες εκλογές στις 21 Μαΐου, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι ίδιοι λογικοί συνειρμοί που γίνονταν από πολλούς, γίνονταν και από τον πρωθυπουργό της χώρας.
Και αυτό γιατί, οι δύο ημερομηνίες που θεωρούνταν ως πιο πιθανές μετά την τραγωδία στα Τέμπη, δηλαδή η 21η και η 28η Μαΐου, αποτελούσαν στην πραγματικότητα, λογικές σκέψεις που έκαναν πολιτικά στελέχη και δημοσιογράφοι, λογαριάζοντας διάφορες παραμέτρους.
Από τη στιγμή που ο Απρίλιος «βγήκε» από τη μέση ως μήνας εκλογών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για εκλογές τον Μάιο, υπήρχαν τέσσερις διαθέσιμες Κυριακές: 7, 14, 21 και 28. Οι δύο πρώτες ημερομηνίες είχαν «προβλήματα». Το κυριότερο αφορούσε τον χρόνο κατά τον οποίο θα έπρεπε να κλείσει η Βουλή και ο οποίος δεν επαρκούσε για την κατάθεση των νομοσχεδίων που σχεδίαζε η κυβέρνηση να ψηφιστούν πριν τις εκλογές. Υπήρχε όμως και ένα ζήτημα με το ενδεχόμενο οι δεύτερες εκλογές να πέσουν πάνω ή πολύ κοντά στις πανελλαδικές εξετάσεις και αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να αποφευχθεί. Έτσι, οι λογικές πιθανότητες οδηγούσαν στις δύο δεύτερες ημερομηνίες. Τελικά, ο πρωθυπουργός επέλεξε την 21η Μαΐου για έναν ακόμα λόγο που δεν ξέραμε ή δεν είχαμε υποψιαστεί. Στις 10 και 11 Ιουλίου θα γίνει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα καλό θα ήταν να έχει τελειώσει με τις εκλογές (και τις δεύτερες), ώστε να εκπροσωπηθεί από μία «κανονική» και όχι μία «υπηρεσιακή» κυβέρνηση. Και επίσης, οι αρχές Ιουλίου (μάλλον στις 2) είναι ακόμα μία καλή περίοδος να γίνουν εκλογές, καθώς από τα μέσα Ιουλίου και μετά, η θερινή ραστώνη επισκιάζει τα πάντα.
Χωρίς να ξέρει κανείς τι θα… βγάλει η κάλπη της 21ης Μαΐου λοιπόν, το πιθανότερο είναι πως μπήκαμε και επίσημα πλέον σε ένα μακρύ και σημαντικό τετράμηνο, στο οποίο η πολιτική ένταση θα «χτυπάει κόκκινο».
Ροή ειδήσεων
Πέτρος Κόκκαλης από την Πάτρα: “Τα προβλήματα του ποδοσφαίρου δεν λύνονται με φούστες”
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Παραμονή των συμβασιούχων και μετατροπή των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ
Άνοιξε το TAXISnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2023, άμεσα οι επιστροφές φόρου
Πάτρα: Πυρκαγιά σε Ελαιώνα στο Παυλόκαστρο
Βουγιουκλάκη: Στην αντεπίθεση ο γιος της Αλίκης – Απαντά με αγωγή στον Γιώργο Λιάνη
Νεκρός λοχαγός – Κατέρρευσε κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης
Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας στον Μητροπολίτη Πατρών
Ο γάμος Κωνσταντακόπουλου με το CVC για Πύλο και με τη Fraport για Καλαμάτα
Τέλος τα μέτρα για τον covid–Κανονικά θα υπολογίζονται οι απουσίες για τους μαθητές που νοσούν
Αυτός είναι ο 78χρονος που βίαζε την 16χρονη βαφτισιμιά του
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
ΠΑΤΡΑ: Ιδού πως κατάντησαν την Mercedes ιδιοκτήτη αλυσίδας καφέ! Αυτόν τον Πατρινό “χτύπησαν” άγνωστοι
-
Υγεία6 ημέρες πρν
Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: Λουκέτο σε πασίγνωστο εμπορικό κατάστημα του κέντρου
-
Χωρίς κατηγορία3 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Τετάρτη (29/3)
-
Ελλάδα5 ημέρες πρν
Θρήνος για την 22χρονη Πέννυ
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (30/3)
-
Ελλάδα6 ημέρες πρν
Με έμφραγμα στο νοσοκομείο πασίγνωστος τραγουδιστής – Η κατάσταση της υγείας του
-
Τοπική αγορά3 ημέρες πρν
Τέλος εποχής για εταιρεία που αναπτύχθηκε στην Κάτω Αχαΐα