Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η Ελλάδα δεν διατίθεται ως «πιόνι» των Τούρκων πολιτικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Προφανώς κανείς δεν θα μας πει εάν ο Τζέικ Σάλιβαν (σύμβουλος ασφαλείας στον Λευκό Οίκο) είπε στον Ιμπραήμ Καλίν (εκπρόσωπος του Ερντογάν), «μην τραβάτε το σκοινί, θα μας βρείτε απέναντί σας».

Αν συνέβη κάτι τέτοιο στην συνάντηση που έγινε την περασμένη Τρίτη στο Βερολίνο, το ξέρουν μόνο οι ηγεσίες των πέντε χωρών που συμμετείχαν (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Τουρκία) και η ελληνική ηγεσία.  Και προφανώς, κανένας δεν θα βγει να το πει, δεδομένου ότι στην πολιτική «πολλά λέγονται και δεν γίνονται και πολλά γίνονται αλλά δεν λέγονται».

Θα φανεί στην πράξη, όμως.

Και όχι, κανένας δεν περιμένει να στείλει λουλούδια ο Ερντογάν στον Μητσοτάκη, αλλά η τουρκική ηγεσία θα «κόψει» τους πολλούς λεονταρισμούς, αφού κάποιοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Όμως, όπως γράψαμε και χθες, ο Ερντογάν ανέβασε το θερμόμετρο με την Ελλάδα, αντιλαμβανόμενος ότι χάνει και είναι πιο κοντά από ποτέ στο να παραδώσει την εξουσία. Και προφανώς θα συνεχίσει την στρατηγική που έχει χαράξει μέχρι να αρχίσει να παίρνει «κάτι» και να αναβαθμίζει το κύρος και την υπόληψή του στα μάτια των Τούρκων. Και ναι μεν – εάν και εφόσον υπήρξε παρέμβαση – μπορεί να μην ρισκάρει ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα που εκ προοιμίου ξέρει πως θα τον ρίξει στο καναβάτσο, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τους τσαμπουκάδες και τα παζάρια, μέχρι να κερδίσει κάτι.

Η χώρα μας λοιπόν δεν έχει κανένα λόγο να «χαμηλώσει τις ασπίδες» ή να αλλάξει στάση και πολιτική. Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να τηρεί στάση νηφάλιας αλλά και αποφασιστικής δύναμης. Και βέβαια, να συνεχίσει να διεθνοποιεί την τουρκική προκλητικότητα. Και για να το διατυπώσουμε και διαφορετικά: Όχι μόνο ο Ερντογάν, αλλά το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν διατίθεται ως «πιόνι» στις πολιτικές επιδιώξεις του καθενός. Η πλειοδοσία ανθελληνισμού των περισσοτέρων τουρκικών κομμάτων είναι… επιζήμια για την Τουρκία. Και αυτό ακριβώς, υπάρχουν τρόποι να το καταλάβουν και οι πολίτες της Τουρκίας…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement