Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ- Πάτρα: Η «πηγή» της καινοτομίας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Μία από τις παραμέτρους που αναδείχθηκαν στο συνέδριο «IMPACT 2022» που με επιτυχία διοργανώθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασε για πρώτη φορά, ήταν ότι στην περιοχή της Πάτρας υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πλέγμα ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, αλλά και επιχειρήσεων που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας. Και είναι πράγματι, τόσο πολλά και τόσο σημαντικά αυτά που γίνονται, ώστε μοιάζει σχεδόν απίστευτο ότι τα περισσότερα εξ αυτών, τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν στα αυτιά της τοπικής κοινωνίας και δυστυχώς, ούτε στα αυτιά των τοπικών επιχειρήσεων.

Βέβαια, υπάρχει μία πολύ ισχυρή δικαιολογία. Οι ερευνητές και οι επιχειρήσεις καινοτομίας και τεχνολογίας, είναι από τη φύση τους, εξαιρετικά εξωστρεφείς. Για να το πούμε απλά, οι συνεργασίες που έχουν ή επιδιώκουν, όπως και οι πελάτες τους, δεν βρίσκονται στην Πάτρα. Απευθύνονται… σε όλο τον κόσμο. Και – εννοείται – καλά κάνουν.

Από την άλλη πλευρά όμως, είναι πάντοτε παράδοξο και μάλλον απογοητευτικό, όλη αυτή η γνώση και όλη αυτή η προσπάθεια να μην φτάνει στην τοπική παραγωγή και να μην ενισχύει το επιχειρηματικό αποτύπωμα της Δυτικής Ελλάδας.  Μοιάζει σαν να έχουμε μία πηγή δίπλα μας και από το νερό της να ξεδιψούν όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς!

Σύμφωνοι, ότι βήματα έχουν γίνει και γίνονται συνέχεια. Από όλες τις πλευρές. Και οι άνθρωποι της καινοτομίας και της τεχνολογίας έχουν αντιληφθεί τη σπουδαιότητα μεταφοράς της γνώσης τους στην τοπική κοινωνία, αλλά και οι τοπικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πλέον ότι έχουν δίπλα τους ένα «όπλο» που πρέπει να το εκμεταλλευθούν. Και σε θεσμικό επίπεδο επίσης, έχουν γίνει αρκετά βήματα.

Προβλήματα όμως, υπάρχουν ακόμα. Και είναι πολλά. Γι’ αυτό και η διαρκής επαφή και επικοινωνία μεταξύ τοπικής παραγωγής και τοπικής καινοτομίας, είναι πολύ σημαντική.

Στις δύο μέρες του «IMPACT 2022», ήταν σημαντικό ότι εκπρόσωποι όλων των πλευρών μπόρεσαν να πουν έστω… τον καημό τους. Αυτή η όσμωση είναι που θα φέρει τελικά, το αποτέλεσμα που όλοι θέλουμε. Και γι’ αυτό, το «IMPACT 2022» ήταν μόνο η αρχή. Θα ενισχυθεί και θα συνεχιστεί. Γιατί αυτό που μπορούμε να πετύχουμε στην Πάτρα, μόνο σε ελάχιστες περιοχές της Ευρώπης και του κόσμο μπορεί να επιτευχθεί. Το πιστεύουμε!


Ροή ειδήσεων

Advertisement