Τρίτη 16 Αυγούστου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η ανάπτυξη του Δήμου Καλαβρύτων στο Πρωθυπουργικό Γραφείο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Ιάσονας Φωτήλας, Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο επισκέφθηκαν τον Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου κ. Γρηγόρη Δημητριάδη με σκοπό να τον ενημερώσουν για το αναπτυξιακό πλάνο του Δήμου Καλαβρύτων και τις προοπτικές του.

Αφορμή για τη συνάντηση υπήρξε η ενημέρωση για τις εξελίξεις αναφορικά με τη παραμονή του καταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στα Καλάβρυτα. Ο κ. Φωτήλας ενημέρωσε για τη συνάντηση που υπήρξε με την Τράπεζα Πειραιώς και ζήτησε να ενισχύσει το αίτημα των κατοίκων για παραμονή του καταστήματος κάτι το οποίο θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την ευρύτερη περιοχή σεβόμενοι την ιστορία και την ιδιομορφία της περιοχής. Ο κ. Δημητριάδης ενημέρωσε ότι ύστερα από επαφές που είχε δεν προκύπτει το κλείσμο του καταστήματος και ότι η λειτουργία του θα συνεχίσει απρόσκοπτα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δημητριάδης ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο θέμα της αναβάθμισης του Χιονοδρομικού κέντρου των Καλαβρύτων, ένα έργο για το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε εκδηλώσει από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερο ενδιαφέρον με σκοπό την τουριστική αναβάθμιση των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Παπαδόπουλος επίσης ενημέρωσε για την κατασκευή του νέου Δημαρχείου του Δημου Καλαβρύτων με τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για όλη την περιοχή. Την ίδια στιγμή συζητήθηκε και το θέμα της ανάπλασης του παλιού δημαρχείου των Καλαβρύτων μέσω της πρόσκλησης ΑΤ14 του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης στον Άξονα Προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθήτισμός» προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κέντρο ιστορίας πολιτισμού για όλη την περιοχή των Καλαβρύτων. Με άλλα λόγια, έχει κατατεθεί σχετική πρόταση για τη δημιουργία ενός μουσείου πολιτισμού των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής στο πλαίσιο του «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» η οποία έχει ήδη προεγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή. Στην προτεινόμενη πρόταση περιλαμβάνεται και η κατασκευή χώρου προσγείωσης μικρών αεροσκαφών, σε έκταση που έχει βρεθεί και είναι ήδη στην κατοχή του Δήμου Καλαβρύτων προκειμένου να προσγειώνονται μικρά αεροσκάφη. Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα έχει πολλαπλά οφέλη σε ολόκληρη την περιοχή, θετικό αντίκτυπο στην τουριστική κίνηση και θετικό οικονομικό αποτύπωμα σε όλη την περιοχή έως το Πάος και τη Δάφνη. Ο Δήμος Καλαβρύτων από άκρη σε άκρη ιστορικά, είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία της νεότερης Ελλάδος και το γεγονός αυτό από μόνο του σηματοδοτεί την ιστορική αξία της περιοχής.

Ο κ. Φωτήλας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο της επέκτασης του Οδοντωτού μέχρι την Αγ. Λαύρα, ένα έργο πνοής για ολόκληρη την περιοχή. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του έργου ανήκει και στο ίδιο το Πρωθυπουργικό γραφείο δια μέσου του κ. Μιχ. Μπεκίρη και του Υπουργείου Τουρισμού και περιέγραψε στον κ. Δημητριάδη για τις έως τώρα ενέργειες στο θέμα αυτό ζητώντας τη στήριξή του προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες γραφειοκρατίες και να ξεκινήσει το μεγάλο αυτό έργο υποδομής. Τέλος ειδική αναφορά έγινε και στο έργο της κατασκευής δρόμου Πούντας – Καλαβρύτων και ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του συγκεκριμένου έργου και το πόσο θα συμβάλει στην τουριστική κίνηση της περιοχής και ζήτησε από τον κ. Δημητριάδη ότι θα επανέλθει με ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ο κ. Δημητριάδης άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον όλες τις σχετικές προτάσεις και συμφώνησε να γίνει αρωγός στην υλοποίησή τους. Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Δημητριάδη καθώς επίσης και τον Βουλευτή Αχαΐας κ. Φωτήλα για αυτή του την πρωτοβουλία και όλοι συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκεί επαφή για όλα τα παραπάνω θέματα και την υλοποίησή τους.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πολύτιμο σύστημα για τυφλούς μαθητές

Δύο Πατρινόπουλα δημιούργησαν συσκευές για τους συμμαθητές τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα σύστημα συσκευών που θα διευκολύνει τη συμμετοχή των τυφλών μαθητών κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο, δημιούργησαν δύο μαθητές Λυκείου από την Πάτρα, η Αλίκη Ράγκου και ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης.

Πρόκειται για το σύστημα συσκευών Pop2See Smart Class, που περιλαμβάνει μια κάμερα η οποία διαβάζει τον πίνακα της τάξης, μετασχηματίζοντας σε ήχο και σε ψηφιακό κείμενο τις σημειώσεις που βρίσκονται πάνω σε αυτόν, καθώς κι ένα πληκτρολόγιο ανάγνωσης και γραφής Braille (Μπράιγ), που μετατρέπει σε κείμενο στα αγγλικά, ό,τι πληκτρολογήσει ο μαθητής με κώδικα Μπράιγ, ώστε να τα παραλάβει ψηφιακά ο βλέπων καθηγητής. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στον τυφλό μαθητή να διαβάσει, όπως έχει συνηθίσει με την αφή, μέσω ακίδων που ανεβοκατεβαίνουν.

«Αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτό το σύστημα συσκευών ώστε να συμβάλλουμε στην ένταξη των τυφλών μαθητών στα γενικά σχολεία. Ουσιαστικά το όραμά μας είναι να τους προσφέρουμε το δικαίωμα της επιλογής. Να μπορούν να επιλέξουν να φοιτήσουν στο γενικό σχολείο αυτόνομοι και ανεξάρτητοι γιατί η έλλειψη όρασης δεν σημαίνει ότι μπαίνουν όρια στην εξέλιξη ενός ανθρώπου», επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η 18χρονη Αλίκη Ράγκου από το 13ο Γενικό Λύκειο Πατρών.

Μαζί με τον ξάδερφό της, τον 17χρονο Κωνσταντίνο Μαζαράκη από το Πρότυπο Λύκειο Πατρών ξεκίνησαν από πέρσι τον Ιούλιο να δουλεύουν την ιδέα τους ώσπου φέτος κατάφεραν να συμμετάσχουν στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2022 του υπουργείου Παιδείας και να διακριθούν, καθώς μαζί με άλλες δύο ομάδες θα απαρτίσουν την Εθνική Αποστολή της Ελλάδας στον 33ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό των Νέων Επιστημόνων 2022.

Ουσιαστικά λοιπόν η καινοτόμος ιδέα τους, Pop2See Smart Class αποτελείται από δύο συσκευές: μία κάμερα και ένα πληκτρολόγιο. Η κάμερα εκτελεί φωνητικές εντολές, διαβάζει κείμενα όπως βιβλία ή σημειώσεις από τον σχολικό πίνακα και τα μετατρέπει σε ήχο (αρχείο mp3) και πολλές άλλες μορφές αρχείων (όπως για παράδειγμα PDF, STL, Braille Dots κλπ), ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και αντίστροφα με την παράδοση του μαθήματος μέσα στην τάξη, μετατρέποντας τον ήχο σε κείμενο. «Όλα τα αρχεία αποθηκεύονται αυτόματα σε cloud. Η δεύτερη συσκευή, το πληκτρολόγιο γραφής και ανάγνωσης, αλληλεπιδρά άμεσα με την πρώτη», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης.

Για να καταφέρουν να υλοποιήσουν την ιδέα τους αφιέρωσαν αρκετό χρόνο εκτός μαθημάτων χρησιμοποιώντας γνώσεις ρομποτικής και προγραμματισμού τις οποίες διέθεταν υπό την καθοδήγηση του προπονητή τους, Σπύρου Τσουκαλά, μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών και του μέντορά τους, Γιάννη Κοσμαδάκη, ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Σημειώνεται ότι ο 33ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός των Νέων Επιστημόνων 2022 θα πραγματοποιηθεί στο Λάιντεν (Leiden) της Ολλανδίας από 13 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022. Την αποστολή της Ελλάδας απαρτίζουν οι εξής ιδέες και νέοι επιστήμονες:

 

-«Pop2See Smart Class» (Αλίκη Ράγκου & Κωνσταντίνος Μαζαράκη, 13ο ΓΕΛ Πατρών, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Πατρών).

-«Σύστημα μέτρησης και παρακολούθησης της ποιότητας του θαλασσινού νερού» (Δημήτρης Δελιακίδης, 4ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης).

-«e-Αιμοδότες: Σύστημα πληροφόρησης και άμεσης ειδοποίησης αναγκών αιμοδοσίας» (Άγγελος-Μιχαήλ Χουβαρδάς & Λέανδρος Κουρτίδης, 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής)

*Τη φωτο παραχώρησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλίκη Ράγκου, ο Σπύρος Τσουκαλάς και ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Η μεγάλη πλεκτάνη»

Η ανατρεπτική κωμωδία του Jordi Galceran για μία παράσταση και στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

 

Ένας διεφθαρμένος υπουργός. Μια υπάλληλος της εταιρίας φυσικού αερίου με

οικογενειακά προβλήματα. Ένα κολ γκερλ με άποψη. Ένας ανάπηρος πατέρας και

ένας άντρας αίνιγμα. Ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά είναι πολύ περισσότερα…

Είναι οι ήρωες της πολύ έξυπνης κωμωδίας του Jordi Galceran «Η Μεγάλη Πλεκτάνη» σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου και παραγωγή της Erofili Productions, που έρχεται και στην Πάτρα, την Τρίτη 30 Αυγούστου, στο Royal Τheater, στις 21.15. Πολύ γνωστοί και αγαπημένοι ηθοποιοί υποδύονται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι: Λεωνίδας Κακούρης, Δήμητρα Ματσούκα, Θανάσης Πατριαρχέας, Χάρης Γρηγορόπουλος και Κατερίνα Νικολοπούλου. Σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη κωμωδία, τίποτα δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται… Όλα ξεκινούν από ένα πολιτικό σκάνδαλο αλλά βαίνουν αλλιώς! Ποιος είναι τελικά ο απατεώνας και ποιος κινεί τα νήματα της υπόθεσης, που είναι τόσο αστεία αλλά και τόσο πανούργα ανατρεπτική;

Ο πολυβραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Jordi Galceran (To Δάνειο, Η μέθοδος Γκρόνχολμ, Αλυσιδωτές Λέξεις, Καρναβάλι, Κανκούν) έγραψε με μεράκι ένα έργο κωμικό και αστείο, όλο ανατροπές και εκπλήξεις αλλά και γεμάτο νόημα: για τους εγνωσμένους και μη απατεώνες και για τις σκευωρίες του ανθρώπου της διπλανής πόρτας.

TO ΕΡΓΟ

Μοραλέχα, πλούσιο προάστιο της Μαδρίτης. Ο Ισίδρο Γκαλιάνα (Λεωνίδας Κακούρης), μέχρι πρόσφατα Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας και υπόλογος ενός εξωφρενικού σκανδάλου περί χρηματισμού, είναι έτοιμος να εκπληρώσει την τελευταία του επιθυμία πριν αυτοκτονήσει: να κάνει σεξ με μια πόρνη. Όταν όμως ξαφνικά χτυπάει το κουδούνι και εμφανίζεται μπροστά του η εκρηκτική Βισέντα (Δήμητρα Ματσούκα) για να ελέγξει τη διαρροή αερίου στη βίλα του, τα σχέδια του για αυτοκτονία και σεξ πάνε περίπατο…

Τιμές εισιτηρίων: προπώληση 15 ευρώ, ταμείο 20 ευρώ, εκπτωτικό 15 ευρώ (Άνεργοι, Πολύτεκνοι, Φοιτητές, Παιδιά, ΑΜΕΑ).

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάνω από 100 νοσηλείες στην Πάτρα!

Αυξάνονται οι ασθενείς με κορωνοϊό

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Τους 102 έφθασαν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας. Συγκεκριμένα, στο ΓΝ Πατρών «Αγ. Ανδρέας» νοσηλεύονται 48 ασθενείς στις κλινικές Covid19, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται 47 άτομα στις κλινικές, δύο περιστατικά στην Παιδιατρική και πέντε ασθενείς στις ΜΕΘ.

Ο δείκτης θετικότητας στην περιοχή παραμένει υψηλός, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ ο πίνακας των στοιχείων με την εβδομαδιαία επιδημιολογική εξέλιξη της νόσου.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα