Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Σκέψεις για προβληματισμό για την παιδική εργασία

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Πηνελόπης Χερουβείμ – Γιαννοπούλου

Με τον όρο «παιδική εργασία» εννοούμε τη συστηματική εκμετάλλευση παιδιών μέσω οποιασδήποτε μορφής εργασίας, που αφαιρεί από αυτά την εκπαίδευση και καθίσταται επιζήμια για τη σωματική, ψυχική, κοινωνική και ηθική τους ανάπτυξη. Δεν είναι δυστυχώς κάτι καινούριο στις ανθρώπινες κοινωνίες!

Χάνεται στα βάθη των αιώνων, από την αρχαιότητα ακόμη, με αποκορύφωμα τον 19ο και 20ό αιώνα, οπότε παιδικά, άγουρα κορμάκια, ηλικίας 5-16 ετών, εργάζονταν σκληρά κάτω από άθλιες συνθήκες στις αποικίες του … «πολιτισμένου» κατά τ’ άλλα δυτικού κόσμου!!!
Θα περίμενε κανείς ότι στις μέρες μας το φαινόμενο της παιδικής εκμετάλλευσης θα είχε μειωθεί αισθητά ή θα είχε εξαλειφθεί λόγω της θέσπισης νόμων οι οποίοι απαγορεύουν οποιαδήποτε μορφή χρησιμοποίησης παιδιών για εξοικονόμηση χρημάτων από τους ενήλικες. Παρ’ όλα αυτά, εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο ιδρώνουν στα χωράφια, στα εργοστάσια ή ακόμη και στα λατομεία εξόρυξης υλικών (αν είναι δυνατόν!). Παιδιά άπλυτα, κουρασμένα και ταλαιπωρημένα, ζητιανεύουν στους δρόμους και στα φανάρια ή «εργάζονται» ως μικροπωλητές, ως υπηρέτες στα … πλουσιόσπιτα …
Και το χειρότερο αρπάζονται – ανυποψίαστα καθώς είναι – από ανήθικους επιτήδειους, με σκοπό την αφαίρεση οργάνων ή τη βρώμικη «βιομηχανία του sex» (τι κοινωνία, Θεέ μου, φτιάξαμε!!!). Το κουδούνι του σχολείου θα έπρεπε να χτυπάει για όλα τα διψασμένα για μάθηση παιδιά και όχι μόνο για αυτά των προνομιούχων. Κι όμως, τα εκατομμύρια παιδικών σωμάτων και ψυχών που λιώνουν κάτω από τη μπότα του εκμεταλλευτή-δυνάστη τους, δεν θα ακούσουν το χαρούμενο κάλεσμα του σχολείου! Τι κρίμα, τι πόνος!
Κι εμείς; Θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια παρατηρώντας απλά και με απάθεια το πιο υγιές κομμάτι της κοινωνίας μας να βασανίζεται και να εξαφανίζεται από προσώπου Γης; Όχι, βέβαια! Η συνείδηση κάθε υγιούς εγκεφάλου δεν το ανέχεται. Ως εκπαιδευτικός, το πρώτο και κύριο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η παροχή υποχρεωτικής δωρεάν εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου και ποιότητας σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά και η σκληρή τιμωρία αυτών, που … «ελαφρά τη καρδία» δεν στέλνουν τα παιδιά τους στη μεγάλη αγκαλιά του σχολείου.
Θα μου πείτε «μα … αυτό γίνεται». Θα σας απαντούσα ότι είναι απαραίτητη η αυστηροποίηση περαιτέρω του νομικού πλαισίου. Μόνον έτσι τα παιδιά όλων μας θα έχουν τη σωστή καθοδήγηση, ώστε να πάρουν τη θέση τους στην κοινωνία ως ανθρώπινα όντα κι όχι ως μηχανές εκμετάλλευσης. Είναι απαραίτητο να εκπονηθούν προγράμματα στήριξης για πιο αποτελεσματική βοήθεια των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών αλλά και πάλι με πιο ενδελεχή και … κυρίως δίκαια κριτήρια. Η καταγραφή όλων των γεννήσεων θα βοηθούσε, ώστε να μην υπάρχουν παιδιά … αόρατα και άρα εύκολα εκμεταλλεύσιμα από τους εκάστοτε επιτήδειους.
Όμως, το πιο σημαντικό, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι να συνειδητοποιήσει όλος ο κόσμος – μιας και στις 12 Ιουνίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας – ότι «η ασχήμια» αυτή σε βάρος των παιδιών είναι απολύτως αναγκαίο να αντιμετωπιστεί ως παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα, που περιμένει την επίλυσή του έχοντας βαθιά απλώσει τις ρίζες του στην παγκόσμια ύφεση και στην άμβλυνση των ηθικών αξιών, γενικότερα.
Ευχή κι ελπίδα μου είναι να παλέψουμε όλες και όλοι μαζί, από όποιο μετερίζι μάς έχει τάξει η ζωή, ώστε να ξεριζωθεί αυτό το καρκίνωμα και εκατομμύρια παιδικές ψυχές να αισθανθούν και πάλι ελεύθερες και χαρούμενες!

ΣΣ: Η Πηνελόπη Χερουβείμ – Γιαννοπούλου είναι εκπαιδευτικός

 

 

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Δύο χρονικά «παράθυρα» για τις κάλπες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Το ζήτημα της ημερομηνίας των εκλογών παραμένει πάντοτε στο προσκήνιο. Και θα παραμένει μέχρι τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει την επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας. Μέχρι τότε, πολιτικολογούντες, δημοσιολογούντες και διάφοροι άλλοι θα παριστάνουν τους… ντετέκτιβ, παρουσιάζοντας και αποσύροντας σενάρια.

Γνωρίζετε ότι εμείς δεν είμαστε από αυτούς. Αντίθετα, εδώ και πολύ καιρό έχουμε γράψει ότι τα σενάρια που επικαλούνται «πληροφορίες» ή «στελέχη», κλπ, δεν διαθέτουν αξιοπιστία. Γιατί ο μόνος που ξέρει είναι ο πρωθυπουργός και αυτός έχει πει – πολλές φορές – ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας. Κατά συνέπεια και όσα γράφτηκαν το τελευταίο διάστημα περί «αιφνιδιασμού» δεν ευσταθούν και γι’ αυτό έχουν αρχίσει να… μαζεύονται. Γιατί ο Μητσοτάκης θεωρεί ως πιο ισχυρό «όπλο» για τον πολιτικό την αξιοπιστία και τη θεσμικότητα, παρά τον… αιφνιδιασμό. Και νομίζουμε ότι έχει απόλυτο δίκιο.

Το πρώτο μάλλον βέβαιο λοιπόν είναι ότι δεν θα έχουμε εκλογές με το ξεκίνημα του νέου έτους. Ο Ιανουάριος, μάλλον και ο Φεβρουάριος, δεν υπάρχουν σε κανέναν υπολογισμό. Γιατί θα είναι ακόμα «χειμώνας» με ενεργειακή κρίση και ακρίβεια και κανένας δεν ξέρει πως θα βγει πέρα. Από εκεί και πέρα, με βάση τη λογική και κανένα «σενάριο», οι εκλογές θα αρχίσουν να… μυρίζουν έντονα από την άνοιξη.

Συνεχίζοντας λογικά, λαμβάνουμε υπόψη μας δύο πολύ σημαντικές ημερομηνίες: Στις 16 Απριλίου θα είναι το Πάσχα. Και στις 2 Ιουνίου αρχίζουν οι πανελλαδικές. Κατά συνέπεια, έχουμε ένα καλό διάστημα από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τις αρχές Απριλίου και από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Μάιου. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο διαστήματα θα προσμετρηθούν τα πάντα, με πρώτο βεβαίως το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, αλλά και το πώς θα εξελίσσονται τα εθνικά θέματα…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ- Δημοτικές εκλογές: Η Ν.Δ. επιβάλλεται άμεσα να αποφασίσει

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Το τοπίο για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές στην Πάτρα σιγά-σιγά ξεκαθαρίζει.

Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Κώστα Πελετίδη που θα διεκδικήσει την τρίτη θητεία του.

Δεδομένη επίσης θεωρείται η υποψηφιότητα του Πέτρου Ψωμά που έχει τη δική του αξιοπρόσεκτη διαδρομή.

Η είσοδος του Βασίλη Αϊβαλή στο παιχνίδι φαίνεται να φιλοδοξεί την εκπροσώπηση της κεντροαριστεράς.

Απομένει η εκκρεμότητα του φιλελεύθερου χώρου.

Για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, δεν τίθεται θέμα κομματικού χρίσματος με την παραδοσιακή έννοια.

Έχει άλλωστε αποδειχθεί ότι τα χρίσματα ελάχιστα βοηθούν, τόσο τα κόμματα που τα παρέχουν όσο και τους υποψηφίους που τα λαμβάνουν.

Ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη απόσταση από την εγκατάλειψη της πολιτικής των χρισμάτων έως την ολιγωρία που οδηγεί σε βεβιασμένες επιλογές που γίνονται στο πάρα πέντε και μερικές φορές στο και πέντε.

Η Πάτρα χρειάζεται μια ισχυρή δημοτική παράταξη με σαφές πρόγραμμα, ελκυστικό πρόσωπο και την ικανότητα να εμπνεύσει ευρύτερες δυνάμεις σε μια διαδρομή ανάταξης του Δήμου Πατρέων. Μια παράταξη που θα αντλεί ορμή από τις φιλελεύθερες αρχές αλλά που θα είναι σε θέση να συσπειρώσει όλες τις ζωντανές δυνάμεις της πόλης.

Μπορεί τα χρίσματα να είναι εκτός εποχής, αλλά η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας παράταξης με τα χαρακτηριστικά που περιγράφτηκαν πιο πάνω δεν μπορεί να γίνει εν κενώ.

Συνεπώς η Νέα Δημοκρατία οφείλει εγκαίρως να αποσαφηνίσει τις διαθέσεις της.

Eίτε με την στήριξη του υπάρχοντος δημοτικού σχήματος με επικεφαλής, πλέον, τον Κώστα Σβόλη, είτε (εάν επιλέξει) την ενθάρρυνση άλλων πρωτοβουλιών, αλλά σε κάθε περίπτωση με τη συμβολή της, στη συγκρότηση μιας παράταξης που θα περικλείει την προοπτική της εκλογικής νίκης.

Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις υπάρχουν. Αλλά για να αποκτήσουν μορφή και σχήμα χρειάζονται αποφάσεις, επιλογές και πρωτοβουλίες.

Που πρέπει να γίνουν σήμερα γιατί αύριο θα είναι αργά.

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ποιος κερδίζει από ενδεχόμενη επίσπευση των εκλογών;

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Αρκεί να πει ο πρωθυπουργός ότι «μύρισαν εκλογές» για να τρέχουν όλοι και να πιστεύουν ότι μετά τα κάλαντα θα στηθούν κάλπες; Προφανώς, ναι. Όταν από τα πλέον αρμόδια χείλη ακούγεται μία τέτοια έκφραση τότε οι υπόλοιποι αρχίζουν να ετοιμάζονται. Μόνο που τελικά, οι εκλογές ίσως να μην γίνουν τόσο σύντομα όσο αρκετοί πιστεύουν. Γιατί ο πρωθυπουργός είπε τη συγκεκριμένη έκφραση συνοδεύοντάς τη από μία άλλη, στην οποία μικρή σημασία αποδόθηκε. Συγκεκριμένα είπε ότι οδεύουμε προς το εκλογικό 2023. Και αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια, ανεξάρτητα από το εάν οι εκλογές θα γίνουν τον Ιανουάριο ή τον Απρίλιο του 2022. Επίσης, κανένας μάλλον δεν έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία σε μία άλλη έκφραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «η προεκλογική περίοδος θα είναι ένας μαραθώνιος και θα δούμε ποιος θα αντέξει…».

Ας υποθέσουμε όμως ότι, πράγματι, οι εκλογές επισπεύδονται. Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει να γίνουν μέσα στον Ιανουάριο, άντε τον Φεβρουάριο. Ποιον, άραγε, συμφέρει μία τέτοια εξέλιξη; Μάλλον όχι τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα την αντιπολίτευση. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης προηγούνται σταθερά. Θέλετε η διαφορά να είναι μικρότερη των 7 ή και 10 ποσοστιαίων μονάδων; Σύμφωνοι. Ας πούμε ότι είναι τρεις μονάδες. Ε, και; Συντρέχουν οι προϋποθέσεις κάποιας ευρείας συνεργασίας κομμάτων στην παρούσα στιγμή; Όχι. Κατά συνέπεια, θα ακολουθήσουν και δεύτερες εκλογές. Και η Ν.Δ. θα έχει τον πρώτο λόγο να φτάσει ακόμα και σε μία αυτοδυναμία που… ούτε η ίδια δεν πιστεύει! Και ξέρετε, γιατί; Γιατί ο μέσος Έλληνας, επιζητεί πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Μπορεί να κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι δεν τα έκανε όλα σωστά. Μπορεί να τον επικρίνει για την ιδεολογία του. Δεν μπορεί να μην δεχτεί όμως ότι τα κατάφερε με την πανδημία, τα καταφέρνει με τα εθνικά θέματα και το παλεύει με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Ο μέσος Έλληνας λοιπόν δεν θέλει να ξαναζήσει το 2019, τις μεγάλες μεταπτώσεις και τα… κενά αέρος. Δεν αντέχει άλλα «μπρος-πίσω». Θα στηρίξει λοιπόν αυτόν που του εξασφαλίζει σταθερότητα, έστω και αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί του. Η επίσπευση των εκλογών λοιπόν, σε αυτή τη φάση, δεν θα έπρεπε να επιζητείται από την αντιπολίτευση…

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα