Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Τα κριτήρια για τον χρόνο των εκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Όταν οι καιροί είναι άγριοι και οι θύελλες χτυπάνε απάνωτα, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τον χρόνο που θα φτάσει το καράβι στο λιμάνι.

Αν θεωρήσουμε λοιπόν ως «λιμάνι» τις εκλογές, οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον χρόνο τους μπορεί να θεωρηθεί παρακινδυνευμένη.

Προφανώς και υπάρχουν πιθανότητες για κάλπες το φθινόπωρο. Πόσες προϋποθέσεις πρέπει να συντρέξουν όμως για να επαληθευτούν αυτές οι πιθανότητες; Τουλάχιστον δύο είναι οι πιο σημαντικές: Πρώτον να μην έχουμε κάποια αρνητική έκπληξη σε σχέση με την πανδημία και δεύτερον, να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος για κάποια εθνική περιπέτεια σε σχέση με την Τουρκία. Σημειωτέον δε, ότι σχεδόν όλες οι ελληνοτουρκικές κρίσεις έχουν συμπέσει με περιόδους σχετικής ακυβερνησίας στη μία ή στην άλλη χώρα.

Αφήνοντας κατά μέρος και κάποιες άλλες, μικρότερης αξίας και σημασίας, προϋποθέσεις, μόνο από τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητό, πόσο επισφαλές είναι να μιλήσουμε για εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, με μεγάλη βεβαιότητα.

Από την άλλη πλευρά, το ενδεχόμενο η Ευρώπη να μπει τον προσεχή χειμώνα σε έναν νέο κύκλο ύφεσης, είναι μάλλον το πιο πιθανό. Και αυτό σημαίνει πως η οικονομία μας θα περάσει δύσκολες μέρες, όπως και οι πολίτες.

Είναι μάλλον βέβαιο λοιπόν, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθημερινά ζυγίζει όλα τα ενδεχόμενα και είναι ο πρώτος που σκέφτεται ποιο είναι το καλύτερο χρονικό διάστημα για τις κάλπες, που έτσι κι αλλιώς θα στηθούν μέχρι την άνοιξη του 2023.

Και σε μία τέτοια εποχή, όπου σχεδόν τίποτα δεν κυλάει ομαλά και ήρεμα, όπου η ανθρωπότητα πηγαίνει από κρίση σε κρίση, τα κριτήρια για τον χρόνο των εκλογών δεν είναι πλέον κομματικά. Δεν μπορούν να είναι κομματικά. Και δεν μπορούν, γιατί οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική απαξίωση και… σε ήττα. Τα κριτήρια είναι μόνο εθνικά!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement