Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Καραμανδάνειο: Το πρόβλημα και η δημαγωγία

Δημοσιεύθηκε

στις

TOY ANΔΡΕΑ ΜΑΖΗ (*)
Η ιστορία της Παιδιατρικής στην Πάτρα, εμπεριέχει το Νοσοκομείο Παίδων, Καραμανδάνειο.

Πριν 40 χρόνια, σαν νέος Γιατρός και συνδικαλιστής στον χώρο των Νοσοκομειακών Γιατρών ( τότε ΕΙΝΠΙΣ Πελοποννήσου, Ιονίων ,Στερεάς), την ηρωική προσπάθεια των γιατρών, για βοήθεια και θεραπεία των παιδιών της πόλης, σε έναν δύσκολο χώρο ,με λίγες κτιριακές υποδομές. Ενθυμούμαι έναν, από τους σπουδαιότερους παιδίατρους που δούλεψαν στην πόλη, τον Θόδωρο Γιογκαράκη, που μαζί μας αγωνίζονταν εκείνη την περίοδο ,για την μεταφορά του Νοσοκομείου στο Πρεβαντόριο, για την καλύτερη ανάπτυξη του Νοσοκομείου.

Να τονισθεί εδώ, ότι εκείνη την περίοδο και μέχρι το1985, δόθηκαν αρκετά χρήματα για την Υγεία. Κτίσθηκαν αρκετά Νομαρχιακά Νοσοκομεία, 5 Πανεπιστημιακά και πολλά Κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα, σε εφαρμογή του νόμου 1397 (ΕΣΥ).
Μετά όμως ,και μέχρι σήμερα ήρθε , και δεν φεύγει η πολιτική του, ..ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Οικοδομείται, ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια με εντατικούς ρυθμούς, το ανταποδοτικό μοντέλο της υγείας. Πληρώνεις για να έχεις. Ιδιωτικές ασφάλειες ,υποβάθμιση Δημόσιων υποδομών, δραματική μείωση διορισμών μόνιμων Υγειονομικών( αναφέρω για παράδειγμα , ότι όταν πήρα σύνταξη τον Δεκέμβρη του 2013 ,στην χειρουργική κλινική του Άγιου Ανδρέα, υπηρετούσαν 9 μόνιμοι Γιατροί και τώρα 3 και ένα αποσπασμένος από το ΙΚΑ).Η μόδα και η οικονομία των κρατούντων (τωρινών και παλαιότερων),επινόησε το επικουριλίκι (δουλειά για 1-2 χρόνια και μετά βλέπουμε).Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , έπραξε ακριβώς το ίδιο, διορίζοντας στην θητεία της, ελάχιστους μόνιμους υγειονομικούς ,πολιτική που εφαρμόζει και η τωρινή κυβέρνηση. Και να τονιστεί ότι κάθε χρόνο, ιδιαίτερα μετά το 2010, μειώνονται οι υγειονομικές δαπάνες στην χώρα μας, και ανθεί ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία.

Ροή ειδήσεων

Advertisement