Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης στο ΣΕΤΕ: Ισχυρός ελληνικός τουρισμός σημαίνει ισχυρή εθνική οικονομία – Στην κορυφαία 5άδα το ελληνικό brand

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο βαρύ τίμημα της πανδημίας που πλήρωσε ο κλάδος του τουρισμού τα τελευταία δυο χρόνια αλλά και στα άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, σημειώνοντας ότι ο κλάδος του τουρισμού αποτελεί στυλοβάτη της οικονομίας και πηγή εθνικού πλούτου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που αναστατώνει και πάλι τις διεθνείς μετακινήσεις, προκαλώντας κρίση στην ενέργεια και «έκρηξη» στις τιμές.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος των υπηρεσιών επισήμανε, μειώνοντας παράλληλα την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα η κλιματική κρίση και η εξέλιξη της τεχνολογίας μεταβάλλουν πλέον ραγδαία και τις καταναλωτικές συνήθειες των επισκεπτών.

Και συνέχισε : «Ο τουρισμός μας, συνεπώς, καλείται να ευθυγραμμίσει το μοντέλο του με την ψηφιακή λειτουργία και το οικολογικό υπόδειγμα. Διαθέτει, άλλωστε, τα κατάλληλα όπλα: το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως. Διαθέτει μεγάλη διασπορά στις αγορές του. Έχει σύμμαχο μία πολιτεία που διαρκώς εκσυγχρονίζει το κράτος».

Πάνω από όλα όμως, κινείται μέσα στο ασύγκριτο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της πατρίδας μας, η αξιοποίηση του οποίου -το ξέρετε καλά- αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ακριβώς γι’ αυτό, η συνύπαρξη του ανταγωνιστικού τουρισμού με τον σεβασμό στη φύση αποτελεί προτεραιότητα. Ολοκληρώνεται, έτσι, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Σε δεκάδες περιοχές προωθούνται Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Ενώ αλλεπάλληλες είναι οι παρεμβάσεις για απλούστερες εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων και των ειδικών κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, η πολιτεία χρηματοδοτεί την παραγωγή καθαρής ενέργειας, όπως και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Ενισχύει περιοχές που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές με προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Φροντίζει για την προστασία της θάλασσας από τη ρύπανση και την υπεραλίευση. Αλλά και με την πολιτική για τα «Απάτητα βουνά» τονώνει και τη δική τους ήπια ανάπτυξη.

Η επιχειρηματική βιωσιμότητα συνεπάγεται και την κοινωνική βιωσιμότητα

Και καθώς η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο γίνεται απειλητική, απαιτεί νέους τρόπους προσέγγισης: με την επιμήκυνση, για παράδειγμα, της τουριστικής περιόδου, με ειδικές συμφωνίες για απασχόληση εργαζομένων από το εξωτερικό, αλλά και με τη σύνδεση του τουρισμού με άλλες δραστηριότητας από το φθινόπωρο και μετά.

Απαιτεί, όμως, επένδυση και στον ανθρώπινο παράγοντα. Γιατί ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας. Αυτό επιβάλλει η ελεύθερη αγορά αλλά και η κοινωνική ευθύνη. Μόνο ο ευχαριστημένος εργαζόμενος, άλλωστε, γίνεται και παραγωγικός εργαζόμενος, για τον ίδιο και για την επιχείρηση.

Από την πλευρά της πολιτείας, εμείς αναλαμβάνουμε την αναβάθμιση των υποδομών, από τους δρόμους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μέχρι την ύδρευση ή την ανακύκλωση. Ακόμη και τη στροφή της εκπαίδευσης προς τομείς που αναζητά η οικονομία και η αγορά εργασίας.

Δικός σας ρόλος, τώρα, είναι να φανείτε και πάλι πρωτοπόροι και ευρηματικοί στις προσαρμογές τις οποίες απαιτεί η νέα εποχή στον κλάδο. Ήδη η ψηφιοποίηση αλλάζει τα πάντα στο marketing του προϊόντος, παγκοσμίως. Ενεργοποιεί εφαρμογές που διευκολύνουν τα seamless ταξίδια. Ενώ απλοποιεί την περιβαλλοντική διαχείριση, βελτιώνοντας τη ζωή κατοίκων αλλά και επισκεπτών.

Η Αστυπάλαια, η Χάλκη και η Τήλος δείχνουν, ήδη, τον δρόμο της εναρμόνισης του τουρισμού με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής αυτονομίας.

Σήμερα, κυρίες και κύριοι, δεν μας λείπουν ούτε οι πολιτικές ούτε οι πόροι. Γνωρίζετε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης κατευθύνει τεράστια κεφάλαια προς τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Και σημαντικές είναι και οι πιστώσεις από το νέο ΕΣΠΑ, με τον ίδιο στόχο.

Είναι λοιπόν στο χέρι του κλάδου, στο χέρι σας, να εκμεταλλευτείτε αυτόν τον ισχυρό χρηματοδοτικό βατήρα για να κάνετε το μεγάλο άλμα στο μέλλον.

Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Αντιμετώπιση του «υπερ-τουρισμού» με νέες υποδομές και έξυπνη διαχείριση των ροών. Βιώσιμες πρακτικές οι οποίες θα αφορούν και τις τοπικές κοινότητες. Και φυσικά διαμόρφωση εναλλακτικών προορισμών και τους 12 μήνες του χρόνου. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πλευρές του νέου υποδείγματος τουριστικού προϊόντος για το οποίο πρέπει να συνεργαστούμε.

Γιατί ισχυρός ελληνικός τουρισμός σημαίνει ισχυρή εθνική οικονομία, περισσότερος εθνικός πλούτος, μερίδιο στον οποίο θα έχουν όλοι. Αλλά και περισσότερες δουλειές στις πόλεις, στα ορεινά χωριά και, βέβαια, στα νησιά μας.

Με άλλα λόγια, όταν μιλάμε για τουρισμό μιλάμε για έναν πολυεπίπεδο εθνικό μοχλό ανάπτυξης, στα κέντρα αλλά και στις περιφέρειες της πατρίδας μας.

Ελλάδα

Μητσοτάκης: 21 Μαΐου ή το αργότερο στις 28 οι εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Περισσότερα

Ελλάδα

Τα προεκλογικά διλήμματα του Μαξίμου – Το σχέδιο προς τις κάλπες

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αμιγώς προεκλογικά διλήμματα και περιοδείες ανά τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζει, όπως όλα δείχνουν σε πρώτο πλάνο το στόχο της αυτοδυναμίας, με βασικό στόχο την επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Σε θέσεις μάχης ενόψει της κάλπης του Μαϊου μπαίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί θέτοντας καθαρά την προεκλογική ατζέντα και τα διλήμματα με τα οποία πρόκειται να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ανατρέψει τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν απώλειες και να κερδίσει το κρίσιμο ποσοστό που του λείπει για τις δεύτερες κάλπες έτσι, ώστε να μην αγωνία για την αυτοδυναμία.

Χαρακτηριστική εξάλλου ήταν η χθεσινή αναφορά του για «σταθερή κυβέρνηση» και «την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον».

«Οι Έλληνες έχουν και μνήμη και γνώση. Θα ακυρώσουν τόσο τη βόμβα της ακυβερνησίας όσο και μιας νέας πολιτικής ανωμαλίας. Αυτός είναι ο λόγος που λέω ότι στην πρώτη κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Και όταν λέω ποιος, εννοώ ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο πρωθυπουργός. Τόσο απλά και τόσο καθαρά», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Δήλωσε ότι το κόμμα του είναι η παράταξη που εγγυάται τη σταθερότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Την ίδια ώρα οι επιθέσεις προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη εξάλλου δεν είναι διόλου τυχαίες.

Έχουν να κάνουν με εκείνο το κρίσιμο ποσοστό, που αν του λείψει επειδή γυρίζει την πλάτη του στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, να μπορέσει, με τους ψηφοφόρους που θα καταφέρει να πείσει να επιστρέψουν, να έχει εξασφαλίσει την Κυριακή των δεύτερων εκλογών στις 2 Ιουλίου, κατά πάσα πιθανότητα, την εκλογική νίκη.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο θέμα των συνεργασιών μιλώντας για κυβερνήσεις «από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα», ξεκαθαρίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία είναι μία ανοιχτή παράταξη η οποία «έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Έχει ενσωματώσει νέες ιδέες. Είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη».

Ενδεικτική η αναφορά του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, πως «το μπλε ταιριάζει με το μπλε. Αλλά το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα».

Παράλληλα στο Μαξίμου, επιθυμούν να επαναφέρουν το δημόσιο διάλογο στα θέματα καθημερινότητας, αφήνοντας πίσω τους το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών.

Ενδεικτική είναι εξάλλου η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού ότι «ο Μάιος είναι κοντά φέρνοντας μια νέα άνοιξη με το διπλό δικό σας μήνυμα. Είναι μήνυμα αναστοχασμού και συλλογικής ανασυγκρότησης μετά την τραγωδία των Τεμπών. Είναι και μήνυμα μάχης για να μείνει η χώρα σε τροχιά ευημερίας. Το φως της νέας Ελλάδος πρέπει να απλωθεί παντού και σε όλους».

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Με ατζέντα που έχει στο επίκεντρο τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους, συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις περιοδείες του πρωθυπουργού αλλά και των κυβερνητικών στελεχών να αναπτυχθεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Χθες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό σχέδιο για την Στερεά Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 540 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Περισσότερα

Ελλάδα

Υπουργικό: Πληροφορίες ότι ανακοινώνεται σήμερα η ημερομηνία των εκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

«Φουντώνει» το σενάριο ότι αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, Τρίτη 28 Μαρτίου, η ημερομηνία των εκλογών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα αποκαλύψει τελικώς σήμερα την ημερομηνία των εκλογών -κάτι που αναμενόταν να γίνει μετά από το Πάσχα.

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Η «ατζέντα»

Η συνεδρίαση του υπουργικού, που ενδεχομένως να είναι η τελευταία, ξεκινάει στις 1:00πμ.

Θέμα της συνεδρίασής του είναι η παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, δράσεων για τη δημόσια διοίκηση:

α) Ερανιστικό νομοσχέδιο,

β) Καθορισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και των συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του Συστήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής Υπαλλήλων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής,

γ) Ενημέρωση για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού,

δ) Αποτίμηση παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του δημοσίου τομέα,

ε) Δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη λειτουργία του κράτους.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα