Τρίτη 5 Ιουλίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Την Παρασκευή η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας για θέματα Αποδήμων στην Αχάια Κλάους

Δημοσιεύθηκε

στις

Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας για θέματα Αποδήμων θα φιλοξενήσει η Πάτρα την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 μετά από πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη.

Στην τριμερή συνάντηση η Ελληνική πλευρά θα εκπροσωπηθεί από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέα Κατσανιώτη, η Κυπριακή από τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτη Φωτίου, και η Αρμενική από τον Ύπατο Αρμοστή για Θέματα Αποδήμων, Zareh Sinanyan. Μετά το πέρας της συνάντησης, θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης το οποίο θα εξειδικεύει τις περαιτέρω κοινές δράσεις ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τον Τύπο.

Η τριμερής θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδρίων του Achaia Clauss ενώ το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022
– 09:45 – 10:15: Κατ’ ιδίαν συνάντηση επικεφαλής τριών αντιπροσωπειών
– 10:15 – 11:15: Διευρυμένες Συνομιλίες (σύνθεση 1+2)
– 11:15: Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης
– 11:15 – 11:45: Δηλώσεις στον Τύπο
Για τις διαπιστεύσεις Τύπου οι δημοσιογράφοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν
με το Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών, Α. Κατσανιώτη (email:
[email protected]/ τηλ.: 2610240223 έως την Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κώστας Καραμανλής: Παραδίδουμε την παράκαμψη Αμφιλοχίας μέσα στο καλοκαίρι

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίσκεψη στη Λευκάδα πραγματοποίησε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής, τον οποίο συνόδευσε ο Υφυπουργός Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, μετά από πρόσκληση του βουλευτή Λευκάδας της ΝΔ κ. Θανάση Καββαδά, συναντήθηκε με τοπικούς φορείς στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας και στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση της ΔΕΕΠ Λευκάδας της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Τα έργα που αλλάζουν την Ελλάδα – Αναβάθμιση των υποδομών και βελτίωση προσβασιμότητας στη Λευκάδα».

Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής σημείωσε καταρχήν ότι ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιεί αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι η κατασκευή ενός νέου και σύγχρονου οδικού δικτύου, που διατρέχει την Αιτωλοακαρνανία συνδέοντάς την με την Ιόνια Οδό, και καταλήγει στη Λευκάδα: Ο οδικός άξονας Άκτιο-Αμβρακία, καθώς και ο διπλός άξονας που θα τον ενώνει με το νησί, δηλαδή το Βόνιτσα-Λευκάδα και το Άκτιο–Άγιος Νικόλαος.

«Ένα πακέτο οδικών έργων, που η ολοκλήρωσή τους θα ευνοήσει άμεσα και αποφασιστικά το νησί. Η Λευκάδα έρχεται ακόμα πιο κοντά στη Δυτική Ελλάδα, καθώς οι μετακινήσεις από και προς το νησί γίνονται πιο εύκολες, πιο γρήγορες και βέβαια πιο ασφαλείς», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

«Και ας μην ξεχνάμε: το Άκτιο-Αμβρακία, όχι μόνο το παραλάβαμε βαλτωμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση, όχι μόνο κινδύνευε να μην γίνει ποτέ, αλλά οδεύαμε με βεβαιότητα να τιμωρηθούμε και με δημοσιονομική προσαρμογή εξαιτίας ακριβώς της πολύ μεγάλης καθυστέρησης στην υλοποίησή του», πρόσθεσε και υπογράμμισε:

«Γι’ αυτό ο συγκεκριμένος οδικός άξονας, ήταν ένα από τα πρώτα έργα με τα οποία καταπιαστήκαμε μόλις αναλάβαμε. Καταφέραμε να το σώσουμε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Και σήμερα, το Άκτιο–Αμβρακία, όχι μόνο υλοποιείται, αλλά προχωρά και πιο γρήγορα από τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει».

Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε μάλιστα ότι:

«Η παράκαμψη της Αμφιλοχίας θα παραδοθεί σε κυκλοφορία πέντε μήνες νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση, μέσα στο καλοκαίρι».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στη συνέχεια δήλωσε ότι τώρα που το Άκτιο–Αμβρακία οδεύει σε τροχιά ολοκλήρωσης, μπορούν πλέον να εξεταστούν σε ρεαλιστική βάση και όλα τα δεδομένα για την υποθαλάσσια σύνδεση του νησιού.

«Γνωρίζω καλά πόσο αυτό το έργο έχει συζητηθεί εκτενώς. Γνωρίζω πόσο το θέλουν αυτό το έργο οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του νησιού», είπε απευθυνόμενος στα τοπικά στελέχη. «Γνωρίζετε και εσείς το προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να γίνει πραγματικότητα», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Κοιτάξτε, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας γιατί εγώ πρεσβεύω αυτή τη σχολή πολιτικής σκέψης να λέω λίγα και να με κρίνετε από αυτά που κάνω. Η φυσική συνέχεια της Αμβρακίας Οδού είναι η υποθαλάσσια σήραγγα. Χωρίς ένα ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο που να οδηγεί στη Λευκάδα (και αυτό είναι που κάνουμε με το Άκτιο – Αμβρακία) δε θα είχε νόημα να συζητάμε την υποθαλάσσια ζεύξη. Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε. Και από εμένα όπως σας είπα δε θα ακούσετε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Αυτό λοιπόν που ήρθα σήμερα να σας πω κατηγορηματικά είναι ότι δουλεύουμε συστηματικά για να καταστήσουμε αυτό το έργο υλοποιήσιμο».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε μάλιστα τρία συγκεκριμένα βήματα που έχει κάνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας:

«Πρώτον, εξασφαλίσαμε το πράσινο φως από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία γνωμοδότησε θετικά για το έργο.

Δεύτερον, χαρακτηρίσαμε πριν από περίπου δύο μήνες την Υποθαλάσσια Ζεύξη ως Έργο Εθνικού Επιπέδου, γεγονός που σηματοδοτεί ότι αυτό το έργο πλέον εντάσσεται στον κυβερνητικό προγραμματισμό και σχεδιασμό.

Και τρίτον, έχουμε προχωρήσει στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου προκειμένου να ωριμάσουν οι μελέτες του έργου. Χωρίς μελετητική ωριμότητα το έργο αυτό δε μπορεί να δημοπρατηθεί και δε μπορούμε να βρούμε χρηματοδότηση».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε: «Αυτή είναι η κατάσταση που παραλάβαμε και αυτά είναι τα βήματα που κάναμε. Για να γίνει και αυτό το έργο πραγματικότητα, για να αφήσει η Λευκάδα το χθες πίσω της και να μπορέσει να μπει σε δρόμους αναπτυξιακούς πολύ σημαντικούς.

Μόνο αυτός ο δρόμος του ορθολογισμού, της σοβαρότητας και του μέτρου μπορεί να οδηγήσει στην πραγματοποίηση του έργου. Οτιδήποτε άλλο, είναι καταδικασμένο να μείνει στη σφαίρα της εξαγγελίας. Οτιδήποτε άλλο, θα ήταν εξαπάτηση».

Ο κ. Καραμανλής όμως υπογράμμισε ότι τα οδικά έργα για τη Λευκάδα δεν σταματούν εδώ. Αναφέρθηκε στην έγκριση της χρηματοδότησης για την κατασκευή της Περιφερειακής Οδού της πόλης της Λευκάδας, με προϋπολογισμό 3,7 εκ ευρώ. Αλλά και στη διάθεση 6,7 εκ ευρώ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου του νησιού, μέσω του Προγράμματος Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας, που θα δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Χαρακτήρισε επίσης πραγματικά ζωτικής σημασίας, το μεγάλο έργο ύδρευσης, που θα επιλύσει οριστικά τα προβλήματα του απαρχαιωμένου υφιστάμενου δικτύου, τόσο στην πόλη, όσο και στους οικισμούς και τις κοινότητες της Λευκάδας.

«Ένα έργο με προϋπολογισμό 140 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό εξασφαλίζει συνολικά το έργο. Γιατί τα έργα που είναι ενταγμένα σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης. Αν έστω και ένα από αυτά καθυστερήσει, κινδυνεύει με ακύρωση ολόκληρο το πακέτο έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνεπώς το έργο θα γίνει και μάλιστα η δημοπράτησή του είναι προγραμματισμένη μέσα στο καλοκαίρι», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Το μεγάλο έργο ύδρευσης της Λευκάδας, προβλέπει τη μεταφορά πόσιμου νερού από τις πηγές Αγίου Γεωργίου Λούρου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς προς τη Λευκάδα, μήκους 87 χιλιομέτρων.

«Τέτοιες ημέρες πριν επτά χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα ψεύτικο δίλημμα και ένα αχρείαστο δημοψήφισμα, έθετε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε συνολικά στο πρόγραμμα έργων ύψους 13 δισ. ευρώ που έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση, αλλά και σε εμβληματικά έργα που ξεμπλόκαρε και πλέον προχωρούν. Και τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνά κανείς την καθοριστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υλοποίηση εμβληματικών υποδομών, αλλά και πόσο καθοριστική είναι μέχρι σήμερα για την πατρίδα μας η υλοποίηση του πολιτικού οράματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για την ένταξή μας στην ισχυρή ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Χωρίς να έχω καμία διάθεση στείρας αντιπαράθεσης με την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν μπορώ να μην θυμίσω, πως τέτοιες ημέρες πριν επτά χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα ψεύτικο δίλημμα και ένα αχρείαστο δημοψήφισμα, έθεσε για πρώτη φορά μετά την είσοδο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κίνδυνο αυτή την πορεία», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

«Ήταν η περίοδος που πληρώσαμε πολύ ακριβά ως χώρα και ως πολίτες τις «αυταπάτες» του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν τότε που η περίφημη «πρώτη φορά αριστερά» έπαιξε κορώνα γράμματα την πατρίδα μας και πήγε να μας παρασύρει όλους στον όλεθρο. Και ήταν τότε φίλες και φίλοι, ξανά η Νέα Δημοκρατία που από την θέση μάλιστα της αντιπολίτευσης, έβαλε το εθνικό πάνω από το κομματικό και στήριξε την χώρα για να μην καταρρεύσει» πρόσθεσε και τόνισε: «Γιατί φίλες και φίλοι, αυτή είναι η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι η παράταξη που βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα, είναι η παράταξη της εθνικής ευθύνης, είναι η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών. Και σήμερα, έχοντας στο τιμόνι της τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακολουθεί αταλάντευτα τον ίδιο δρόμο της ευθύνης και του πατριωτικού καθήκοντος».

«Η Νέα Δημοκρατία μετά τις επόμενες εκλογές θα είναι πάλι κυβέρνηση και πάλι αυτοδύναμη»

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε τέλος ότι κατά την περιοδεία του στη Λευκάδα πολλοί τον ρώτησαν πότε θα γίνουν εκλογές.

«Όπως ξέρετε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα την έχει δώσει και τη δίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τους πολίτες της Λευκάδας:

«Εμείς σήμερα εδώ μπορούμε όμως να απαντήσουμε σε ένα άλλο, κρισιμότερο ερώτημα. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μετά τις επόμενες εκλογές. Όποτε κι αν γίνουν. Και η απάντηση είναι μία και είναι ξεκάθαρη: Η Νέα Δημοκρατία μετά τις επόμενες εκλογές θα είναι πάλι κυβέρνηση και πάλι αυτοδύναμη. Γιατί έτσι γίνεται η Ελλάδα αυτοδύναμη. Για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις, που έχουμε μπροστά μας. Γιατί η πατρίδα μας δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Γιατί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυταπάτες, εμείς έχουμε όραμα κι αισιοδοξία για το μέλλον.

Και γιατί η ιστορία έχει δείξει πως η μεγάλη φιλελεύθερη και πατριωτική παράταξη μας, είναι η παράταξη των πολλών, η παράταξη που βρίσκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας και κυρίως η μόνη παράταξη που δεν έχει κρατήσει ποτέ – σημαίες ευκαιρίας ανάλογα με το πολιτικό της συμφέρον, αλλά κρατά πάντα μία και μόνο σημαία: την ελληνική».

Γ. Καραγιάνννης: «Δεν γίνεται ανάπτυξη χωρίς σύγχρονες υποδομές»

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης, έστειλε σαφές μήνυμα ότι «πραγματική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς σύγχρονες υποδομές».

«Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, με ξεκάθαρη εντολή από τον Πρωθυπουργό και βεβαίως με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, διαμορφώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών, ύψους 13 δισ., σε όλη τη χώρα που εξυπηρετεί και τις εθνικές και τις περιφερειακές και τις τοπικές ανάγκες, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο» όπως υπενθύμισε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Λευκάδα, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι «δρομολογούνται έργα πλέον των 400 εκατ. ευρώ που έχουν σχέση, τόσο με την αναβάθμιση των οδικών αξόνων, όσο και με έργα αναβάθμισης βασικών υποδομών για την ύδρευση».

Εξήγησε ότι πρόκειται για «έργα που διασφαλίζουν τη καλύτερη και ασφαλέστερη διασύνδεση του νησιού με την υπόλοιπη χώρα, κάτι που έχει άμεση σχέση με τη βελτίωση των αναπτυξιακών της προοπτικών».

Ο Υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και ευρύτερα στην πορεία της χώρας από το 2019 οπότε και ανέλαβε την Πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως σημείωσε: «Μετά από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης, η υγειονομική και ενεργειακή διαμόρφωσαν ένα δύσκολο περιβάλλον, όπου από τη μία η χώρα θα έπρεπε να διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για να χρηματοδοτήσει τις πολιτικές της – κυρίως αναπτυξιακού χαρακτήρα – και από την άλλη θα έπρεπε να βρει πόρους για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά απέναντι στις οικονομικές συνέπειες των κρίσεων. Και τα δύο έγιναν στο μέτρο του δυνατού, με χαρακτηριστικότερο το γεγονός ότι ήδη μέχρι σήμερα – τα 3 τελευταία χρόνια – έχουν διατεθεί 43 δισ. ευρώ».

Η σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς

Νωρίτερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής συζήτησε με τους τοπικούς φορείς τα θέματα που απασχολούν το νησί.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και το συντονισμό του βουλευτή της ΝΔ κ. Θανάση Καββαδά, έλαβαν μέρος ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λευκάδας, κ. Ανδρέας Κτενάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός, ο Δήμαρχος Μεγανησίου, κ. Παύλος Δάγλας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας, κ. Αντώνης Δουβίτσας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας κ. Μανώλης Θερμός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λευκάδας, κ. Διονύσης Γαζής και ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Λευκάδας, κ. Πανταζής Κηρολίβανος

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε τη σημαντική δουλειά που γίνεται στη Δυτική Ελλάδα και στη Λευκάδα με αποτέλεσμα να έχουν ξεμπλοκάρει έργα, που παρέμεναν τελματωμένα για πολλά χρόνια, όπως το Άκτιο- Αμβρακία.

Τόνισε ότι η παράκαμψη της Αμφιλοχίας θα παραδοθεί 150 ημέρες πριν τη συμβατική υποχρέωση, πράγμα το οποίο δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, ενώ συνολικά το έργο (είτε αφορά το Βόνιτσα- Λευκάδα είτε το Άκτιο- Αμβρακία) βρίσκεται σε ένα προχωρημένο στάδιο για να παραδοθεί στη συμβατική υποχρέωση, που είναι το 2023.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έκανε λόγο για ένα πραγματικό αγώνα δρόμου που έχει γίνει για να προχωρήσουν τα έργα.

Αναφέρθηκε επίσης στη χρηματοδότηση του Δήμου Λευκάδας με 3,7 εκ ευρώ για την περιφερειακή του νησιού, στο έργο ύδρευσης Πρέβεζας, Άρτας και Λευκάδας, που δημοπρατείται στο καλοκαίρι και είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, και το οποίο είναι σημαντικό και για τον τουρισμό του νησιού, καθώς και στα έργα οδικής ασφάλειας στο νησί.

Ο κ. Καραμανλής εξήγησε τέλος ότι δε γινόταν να συζητηθεί η υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας, ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί η Αμβρακία Οδός. Σημείωσε ότι δεν υπήρχαν ώριμες μελέτες και ανέφερε τα βήματα που έχει κάνει το Υπουργείο για να ωριμάσει το έργο, το συντομότερο δυνατό, όπως έγινε και στον ΒΟΑΚ. Επισήμανε ότι τεχνικά είναι δύσκολο το έργο, καθώς η Λευκάδα είναι σεισμογενής περιοχή. Ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση δε θέλει να κάνει «τσαπατσουλιές», για να μην υπάρξουν προβλήματα στην κατασκευή του έργου, το οποίο θα προχωρήσει κατόπιν προσεκτικής μελέτης.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποκαθίσταται σταδιακά η ρευματοδότηση μετά από το μπλακ άουτ που προκλήθηκε πιθανότατα από περφότωση του δικτύου σε αρκετές περιοχές της Πάτρας.

Η διακοπή ηλεκτροδότησης σημειώθηκε λίγο μετά τις 17.30 και ήταν εκτεταμένη, σε πολλές περιοχές του κέντρου. Χωρίς ρεύμα έμειναν επιχειρήσεις και διαμερίσματα στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, στη Γούναρη (κέντρο Πάτρας), στην οδό Μεσολογγίου, στην οδό Κορίνθου στο μεγαλύτερο μέρος της, Γεωργάκη Ολυμπίου, στην περιοχή της Παπανδρέου και στην Εγλυκάδα, αλλά και στην ευρυτερη περιοχή Αγίου Γεωργίου Λάγγουρα.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εξιχνιάστηκαν ακόμη 30 τηλεφωνικές – ηλεκτρονικές απάτες – Η “λεία” 1, 180 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξιχνιάστηκαν, μετά από πολύμηνη, ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, 30 επιπλέον περιπτώσεις τηλεφωνικών – ηλεκτρονικών απατών, από τις οποίες οι 20 διαπράχθηκαν με το πρόσχημα του «ενδιαφερόμενου αγοραστή» και οι δέκα με το πρόσχημα
του «λογιστή», σε πανελλαδικό επίπεδο, τα μέλη δυο εγκληματικών οργανώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις είχαν δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον από τον Αύγουστο του έτους 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, με συνεχή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες.
Σε ότι αφορά την πρώτη εγκληματική οργάνωση, η δράση της αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά (96) περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό
όφελος, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 517.713 ευρώ.
Τα μέλη της προσποιούμενοι τους αγοραστές, επικοινωνούσαν με υποψήφια θύματα, οι οποίοι είχαν αναρτήσει σε ιστοσελίδες, αγγελίες πώλησης οχημάτων, κυνηγετικών όπλων και άλλων αντικειμένων.
Οι δράστες, επικαλούμενοι κατάθεση ποσού ως προκαταβολή ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση
συναλλαγής. Στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τρίτων συνεργών τους ( money mules ).
Σε ότι αφορά την δεύτερη εγκληματική οργάνωση οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά (99) περιπτώσεις απατών, που διαπράχθηκαν πανελλαδικά, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται περίπου στις
(440.000) ευρώ.
Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της προσποιούμενοι τους λογιστές, προσέγγιζαν υπαλλήλους επιχειρήσεων ή καταστημάτων και με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος, (εποχιακό δώρο επιστροφή χρημάτων, επίδομα covid -19), ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών
λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP ( One Time Password ), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Με αυτό τον τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να αφαιρούν διάφορα χρηματικά ποσά.
Το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων από την εξιχνίαση των 225 απατών ξεπερνά το 1.180.000 ευρώ.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου θα υποβληθεί στην Ανακρίτρια Αγρινίου.

Χρήσιμες συμβουλές

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, οι οποίοι με
διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα αποσπούν – κυρίως από ηλικιωμένους –
χρηματικά ποσά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής
Ελλάδας συμβουλεύει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την
χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών τους αλλά και κατά τις
διαδικτυακές συναλλαγές τους μέσω e-banking.

Διαδικτυακές απάτες!!!

Η μη αυτοπρόσωπη παρουσία του αγοραστή και η άγνωστη ταυτότητα του
πωλητή (ή υποψήφιου απατεώνα) έχουν συμβάλει στην αύξηση των περιπτώσεων
απάτης, με την χρήση πιστωτικών καρτών στο Διαδίκτυο.

Οι απάτες αυτής της μορφής πραγματοποιούνται με την αλίευση (phising)
στο διαδίκτυο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και κυρίως στοιχεία
τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να επιτευχθεί η παράνομη μεταφορά
χρημάτων σε λογαριασμούς μελών τους που βρίσκονται στην Ελλάδα ή οι
χρεώσεις πιστωτικών καρτών πολιτών μέσω του διαδικτύου για αγορές
διάφορων προϊόντων. Αυτή η μέθοδος πραγματοποιείται κυρίως ως ακολούθως:

• Είτε οι χρήστες του διαδικτύου δίνουν οι ίδιοι άθελά τους τα στοιχεία
σε κακόβουλους χρήστες του διαδικτύου. Ειδικότερα, ο ανυποψίαστος
πολίτης λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή sms με φερόμενο
αποστολέα Πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο τηρεί λογαριασμό, με το οποίο του
ζητείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, αριθμός
λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ), για λόγους π.χ. ενημέρωσης των
αρχείων της τράπεζας, ειδάλλως ο λογαριασμός του θα κλείσει. Το μήνυμα,
μέσω υπερσυνδέσμου, τους οδηγεί σε μια πλασματική ιστοσελίδα της
τράπεζας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πείθεται και να χορηγεί τα επίμαχα
στοιχεία.
• Είτε κάποιος κακόβουλος χρήστης του διαδικτύου δημιουργεί μια
πλασματική ιστοσελίδα και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να συγκεντρώνει
στοιχεία κι αριθμούς πιστωτικών καρτών χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι
έχοντας εξαπατηθεί, νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο διαδικτυακό
κατάστημα και κάνουν τις αγορές τους.
• Είτε επιτήδειοι καταφέρνουν να αποκτούν φυσική πρόσβαση στα στοιχεία
πιστωτικών καρτών πολιτών, σημειώνοντας αυτά και εν συνεχεία τα
χρησιμοποιούν σε διαδικτυακές αγορές, καθώς για τις αγορές αυτές δεν
είναι απαραίτητη η φυσική κατοχή της πιστωτικής κάρτας, παρά μόνο τα
στοιχεία αυτής.

Γενικές συμβουλές για απάτες

• να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε αγνώστους που επιχειρούν με
διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να μπουν στο σπίτι σας,
• να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι
Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού
προβλήματος (βλάβη ηλεκτρικού ρεύματος, ανελκυστήρα κ.λπ.) εάν δεν τους
έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει,
• επισημαίνεται ότι τα νοσοκομεία ή οι δημόσιες υπηρεσίες δεν στέλνουν
υπαλλήλους τους σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους για να ζητήσουν από
πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν,
• να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί
συγγενικών – φιλικών προσώπων,
• να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν σας τηλεφωνούν άγνωστοι και
προσπαθούν να σας πείσουν να τους δώσετε χρήματα, με το πρόσχημα ότι
συγγενικό σας πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα,
• σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα να επιδιώκετε οι ίδιοι να επικοινωνείτε
τηλεφωνικά με το συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων
επικαλούνται,
• η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας
πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι
άγνωστοι,
• για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση
(ραντεβού κ.λπ.),
• σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα,
• να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου
συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα
ηλικιωμένα άτομα και να τους συμβουλεύετε προκειμένου να μην εξαπατηθούν
από επιτήδειους,
• προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έλθουν
σε επαφή μαζί σας, καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό
κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των
διωκτικών Αρχών,

Επισημαίνεται ότι, οι δράστες για να πείσουν τα θύματα τους
χρησιμοποιούν τον αιφνιδιασμό και την άσκηση ψυχολογικής πίεσης,
εναλλάσσοντας κάθε φορά τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν, προκειμένου να
καταφέρουν να αποσπάσουν χρήματα.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση
απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα