Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις – Εκατομμύρια δεν έχουν υποβάλλει ακόμη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην απόφαση να δώσει παράταση μέχρι τέλος Ιουλίου, για την διορία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική ανακοίνωση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα καθώς στην Πλατεία Συντάγματος έκριναν ότι ένας μήνας παράτασης είναι ικανός χρόνος για μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι φορολογούμενοι. Ιδιαίτερα δε, τώρα πλέον που αναμένεται να σπεύσουν μαζικότερα κατά χιλιάδες να υποβάλουν δήλωση Ε1, καθώς όσοι δεν το πράξουν εντός Ιουλίου, θα χάσουν το δικαίωμα συμμετοχής στην επιδότηση από το νέο Fuel Pass 2, ή και όποια άλλα επιδοματικά μέτρα στήριξης ανακοινωθούν από τώρα και στο εξής.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει και η διορία πληρωμής της α΄δόσης φόρου εισοδήματος (ή ολικής εξόφλησης με έκπτωση 3% επί της οφειλής) θα συμπέσει με αυτήν της παράτασης για τις φορολογικές δηλώσεις, στο τέλος του Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι θα έχουν έτσι την δυνατότητα, να «απλώσουν» τις πληρωμές τους σε έως και 8 μηνιαίες δόσεις, μέχρι Φεβρουάριο του 2023.

Λείπουν οι μισοί

Παρότι η διαδικασία υποβολής δηλώσεων εφέτος ξεκίνησε πριν τρεις μήνες (στις 30 Μαρτίου) η προθεσμία λήγει σε μία εβδομάδα (30 Ιουνίου) αλλά μέχρι εχθές «έλειπαν» περίπου 3 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1, από τις συνολικά 6,4 εκατομμύρια που πρέπει να υποβληθούν εφέτος.

Το ρεκόρ υποβολής σημειώθηκε προχθές (107.000 Ε1 σε μία ημέρα) αλλά και με αυτούς τους ρυθμούς, ίσως οριακά μόνο επαρκούν 25 εργάσιμες για «χωρέσουν» όλες οι δηλώσεις.

Από τις 3,5 εκατομμύρια Ε1 που ως τώρα έχουν υποβληθεί, στην πλειοψηφία τους έγιναν από μισθωτούς και συνταξιούχους. Αντιθέτως:

· 2 στους 3 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν έχουν καταθέσει δήλωση. Από συνόλου 1,5 εκατομμυρίου δηλώσεων Ε3, έχουν υποβληθεί μόλις 510.000.

· 1 στους 2 εισοδηματίες που εισπράττουν ενοίκια δεν έχουν κάνει ακόμα δήλωση Ε2. Από συνόλου 3,25 εκατομμύρια δηλώσεων, έχουν υποβληθεί μόνον οι μισές (1,6 εκατομμύρια).

Μία στις δύο δηλώσεις (54%) οδηγεί σε μηδενικό εκκαθαριστικό.

Μία στις τρεις (το 32%) είναι χρεωστικές με μέσο ποσό φόρου 920€ ανά φορολογούμενο. Το ποσό όμως θα ανέβει όσο θα υποβάλλονται και άλλες δηλώσεις.

https://www.protothema.gr/

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement