Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το «όπλο» του Τσίπρα γίνεται μπούμερανγκ

Published

on

 

 

Εκλογές στην Ελλάδα δεν γίνονται ποτέ επειδή το ζητάει η αντιπολίτευση. Εκλογές γίνονται επειδή τελειώνει η κυβερνητική θητεία, είτε επειδή ο (εκάστοτε) πρωθυπουργός αποφασίζει να πάει σε πρόωρες εκλογές για άλλους λόγους. Άλλοτε αυτοί οι λόγοι είναι κομματικοί / πολιτικοί (πιστεύει πως θα κερδίσει ευκολότερα τις εκλογές) και άλλοτε, σοβαροί λόγοι οικονομικοί και εθνικοί που τον ωθούν στην τελική λύση, (η οποία είναι πάντοτε ο λαός).

Και ο Αλέξης Τσίπρας είχε δίκιο σε μεγάλο βαθμό χθες που είπε ότι ένας πρωθυπουργός πάει σε εκλογές «είτε επειδή είναι βέβαιος για τη νίκη του, είτε επειδή δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό που έρχεται».

Ο ίδιος, εξάλλου, ως πρωθυπουργός, αποφάσισε το 2019 να μην πάει σε πρόωρες εκλογές, καταλαβαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και επιδιώκοντας να «γυρίσει το παιχνίδι» μέχρι την τελευταία στιγμή. Και επειδή δεν ήταν καθόλου βέβαιος ότι θα καταφέρει να το γυρίσει, έκανε και κάτι άλλο. Ψήφισε το νόμο της απλής αναλογικής. Όχι για να ανακόψει την πορεία της ΝΔ και του Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση σε πρώτη φάση, αλλά για να διαμορφώσει ένα τοπίο αστάθειας στις μεθεπόμενες εκλογές, όπου πίστευε ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και πάλι πολύ πιο δυνατοί.

Τα πράγματα όμως δεν ήρθαν ακριβώς έτσι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο δυνατός όσο ήταν το 2014 και 2015. Και είναι λογικό. Γιατί πρόκειται για ένα κόμμα που πλέον έχει διαχειριστεί εξουσία. Και επιπλέον, βρισκόμαστε σε μία νέα κρίσιμη εποχή, όπου το ζήτημα κυβερνησιμότητας της χώρας είναι πολύ – πολύ σημαντικό. Τελικά λοιπόν, αυτό που ο πρώην πρωθυπουργός υλοποίησε ως προσπάθεια σε βάρος του Μητσοτάκη, μπορεί να αποδειχτεί το «καλύτερο όπλο» του Μητσοτάκη. Ειδικά από τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός ζητάει ημερομηνία εκλογών και υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, δηλαδή θέλει να μεγεθύνει το διάστημα αστάθειας της χώρας, ενώ ο Τσακαλώτος δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τα βρει με τον Βαρουφάκη, δηλαδή με τον άνθρωπο που διαδέχτηκε στο υπουργείο Οικονομικών, όταν αυτός έφυγε από το υπουργείο λίγο πριν τον… γκρεμό (έξοδο της χώρας από την ΕΕ), καταγγέλλοντας τον Τσίπρα.

Τι έχουμε λοιπόν; Εκλογές εν μέσω ακρίβειας, πολέμου στην Ουκρανία και τουρκικών τσαμπουκάδων, με απλή αναλογική, αλλά και με το «κάδρο» του ΣΥΡΙΖΑ να… θαμπώνει περισσότερο. Ο Μητσοτάκης, έχει πολλά να εκμεταλλευθεί…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement