Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μια επιδημία μέσα στην πανδημία…»- Τι είπαν Μ. Μαλλιώρη, Γ. Παναγιωτακόπουλος, Χ. Μπονάνος, Β.Σαμούρη, Α. Καλέντζης, Ελ. Παππά και Ιγ. Τριανταφύλλου

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για το τοπίο των εξαρτήσεων στην μετά covid εποχή που παρουσιάστηκαν στην χθεσινή ημερίδα της «Γνώμης» με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Το 29% των Ευρωπαίων πολιτών (83,4 εκατομμύρια εκ των οποίων 50,5εκατ. άνδρες και 33 εκατ. γυναίκες), ηλικίας 16 έως 64 ετών, έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και μια φορά στην ζωή τους. Η κάνναβη παραμένει με την μεγαλύτερη κατανάλωση καθώς 22 εκατ. Ευρωπαίοι αναφέρουν χρήση τον τελευταίο χρόνο, ενώ την ίδια ώρα 3,5 εκατομμύρια έκαναν χρήση κοκαΐνης και 1 εκατομμύριο έκαναν χρήση ηρωίνης. Στην Ελλάδα, στα χρόνια της πανδημίας, καταγράφηκε μείωση στη χρήση ηρωίνης, αλλά αύξηση της κάνναβης και της κοκαΐνης.

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία ανακοίνωσε η καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά, Μένη Μαλλιώρη, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Το τοπίο των εξαρτήσεων στην μετά Covid εποχή» που διοργάνωσε χθες διαδικτυακά η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η κα Μαλλιώρη ανέφερε πως πρόκειται για τα τελευταία στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο που αποτυπώνουν την έξαρση στη χρήση των ναρκωτικών και των ψυχοδραστικών ουσιών τα τελευταία χρόνια κάνοντας λόγο για «μια επιδημία μέσα στην πανδημία», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το 2022 καθώς ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί το μέγεθος του προβλήματος.

«Θα πρέπει να αφυπνίσουμε τις κοινωνίες, να προσαρμόσουμε τις θεραπευτικές πολιτικές μας και να ανεχθούμε τους ανθρώπους που κάνουν προσπάθεια αλλά δεν τα καταφέρνουν» τόνισε η κα Μαλλιώρη καλώντας την πολιτεία να παρέμβει δραστικά με δημιουργία νέων δομών και υποστηρικτικών δράσεων, όπως καταγραφή σε πραγματικό χρόνο του προβλήματος μέσω από την ανάλυση των λυμάτων.

Μια πρωτοβουλία που ήδη έχει ξεκινήσει από τον ΕΟΔΥ μέσω της θεσμοθέτησης του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της ημερίδας, παρουσιάζοντας την σημαντική συμβολή του στην εποχή του Covid αλλά και στην βούληση να επεκτείνει τη δράση του και στην καταγραφή της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. «Πρόκειται για ένα πεδίο δράσης, το Δίκτυο Λυμάτων δεν βασίζεται μόνο στον Covid. Στόχος μας είναι να καταγράψουμε την κατανάλωση ναρκωτικών και ηρεμιστικών φαρμάκων, για να ξέρουμε μόνιμα το μέγεθος του προβλήματος χωρίς να χρειάζεται να μετράμε τους χρήστες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

O αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης από τις εξαρτήσεις και στην θωράκιση της κοινωνίας και ιδίως της νεολαίας.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πάρει την πρόληψη στα χέρια της. Γίνεται στοχευμένη προσπάθεια μέσω του Κέντρου Πρόληψης «Καλλίπολις» για να καλλιεργήσουμε υγιή πρότυπα στα νέα παιδιά. Πρέπει να ενισχύσουμε τις δομές κοινωνικές αλληλεγγύης για να μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι. Στόχος είναι να διδάξουμε στα παιδιά να έχουν αυτοπεποίηθηση και να ανταποκρίνονται στις δυσκολίες. Η Περιφερειακή Αρχή ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει ενημερώνοντας υπεύθυνα τους πολίτες και ευαισθητοποιώντας την κοινωνία για ζητήματα δημόσιας υγείας πέραν της ενίσχυσης των δομών υγείας για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες την περίοδο της πανδημίας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η φετινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου covid-19, το ήδη μεγάλο πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις» τόνισε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Υγείας/Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων Βίβιαν Σαμούρη, υπογραμμίζοντας πως την περίοδο της καραντίνας, οξύνθηκαν η οικονομική ανασφάλεια, η εργασιακή αβεβαιότητα, η απελπισία των νέων για την εξέλιξη της ζωής τους. Τόνισε πως ο Δήμος στηρίζει τα Κέντρα Απεξάρτησης και πως οι δομές που λειτουργούν στην πόλη πρέπει να ενισχυθούν για να βοηθήσουν τα άτομα που έχουν ανάγκη.

Για το σημαντικό έργο του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ που λειτουργεί στην Πάτρα τα τελευταία 20 χρόνια μίλησε η επιστημονικά υπεύθυνη Ελευθερία Παππά τονίζοντας πως «αλλάζει το τοπίο των εξαρτήσεων και η πανδημία κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος και πως επιβάλλεται να ανταποκριθούμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται στα αυξημένα αιτήματα για βοήθεια».

ΒΙΩΜΑΤΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Συγκλονιστικές ήταν οι βιωματικές εμπειρίες που κατέθεσαν γονείς αποφοίτων του προγράμματος κ.κ. Ανθή και Γιάννης, παροτρύνοντας το οικογενειακό περιβάλλον να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να ζητήσει βοήθεια, αλλά και ενός αποφοίτου του προγράμματος ο Βασίλης, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος που κατάφερε να ανακτήσει τη χαμένη του ζωή.

Σημαντικές συμβουλές για το πώς πρέπει να προσεγγίσουμε ένα άτομο εθισμένο στις ουσίες, παρέθεσε ο ψυχολόγος Αντώνης Καλέντζης επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να τους αφήνουμε στο περιθώριο, αλλά πρέπει να τους στηρίζουμε και ως κοινωνία να καλλιεργούμε υγιή πρότυπα».

Τέλος, στοιχεία που καταδεικνύουν την αύξηση της χρήσης της κοκαΐνης και στην Δυτική Ελλάδα παρουσίασε ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης της Περιφερειακής Δ/νσης Δυτικής Ελλάδας, αστυνόμος Β΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου, ενώ εστίασε και στη «μάχη» που δίνει η Δίωξη Ναρκωτικών για την καταπολέμηση της μάστιγας στις γειτονιές αλλά και σε δράσεις που γίνονται στον τομέα της πρόληψης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement