Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Δεν θα θυσιάσουμε τις ζωές μας»-Σήμερα στις 7.30 μ.μ. η συγκέντρωση στο Ρίο ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πλατάνι

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πλατάνι, είναι οι κάτοικοι των όμορων Κοινοτήτων οι οποίοι σήμερα στις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Ρίου.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής «Κοινοτήτων Ανατολικής Πάτρας» (πρώην Δήμου Ρίου), αναφέρεται πως «χωρίς την διαβούλευση των τοπικών φορέων και των κατοίκων όπως ορίζεται από το νόμο, μας ανακοινώθηκε η επικείμενη τοποθέτηση δύο τεράστιων ανεμογεννητριών μεγάλης ισχύος, στα 1-1,5 χλμ περίπου από τις κοινότητές μας δηλαδή σχεδόν μέσα στα σπίτια μας. Η οπτική όχληση των ανεμογεννητριών (που θα είναι από τις μεγαλύτερες της περιοχής μας), θα είναι ορατή ακόμη και από το Φρούριο του Ρίου όπως αναφέρει
και η μελέτη της εταιρείας.

Σύσσωμοι, οι φορείς των κοινοτήτων Πλατανίου, Αγίου Βασιλείου, Άνω Καστριτσίου, Αραχωβιτίκων, Αργυράς, Δρεπάνου, Κάτω Καστριτσίου, Σελλών και Ψαθοπύργου, καθώς και πλήθος προβληματισμένων κατοίκων, ΑΝΤΙΔΡΑΜΕ σε μια σοβαρή περιβαλλοντική απειλή για την περιοχή μας.

Συγκεκριμένα την εγκατάσταση στη θέση «Περιστερόβραχος» του Δ.Δ. Πλατανίου δυο τεράστιου μεγέθους ανεμογεννητριών (πάνω από 150μ. ύψος) περίπου 1200 μέτρα από τους οικισμούς των Τσελεΐκων Πλατανίου και Αγίου Βασιλείου (βλ. παράρτημα με πίνακα για τις υπόλοιπες περιοχές) και την μετέπειτα εγκατάσταση άλλων είκοσι (20) περίπου μέχρι το Δ.Δ .Ερινεού.

Παρά το γεγονός ότι είναι αποδεκτό από όλους μας, πως οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι το ζητούμενο στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης στην παραγωγή ενέργειας, διαπιστώνουμε με αγανάκτηση πως ενώ υπάρχει περιθώριο εγκατάστασης των εν λόγω ανεμογεννητριών μακριά από τους οικισμούς, είναι εύλογα τα ερωτήματα που δημιουργούνται από την επιλογή της εγκατάστασης τους δίπλα στους οικισμούς μας. σε απόσταση 1-1,5 χλμ.

Δεν θα θυσιάσουμε στο βωμό του κέρδους των ιδιωτών το περιβάλλον και τις ζωές μας! Σύσσωμοι όλοι οι φορείς της περιοχής μας θα ανταπαντήσουν άμεσα στις μεθοδεύσεις και τις παραλείψεις της περιβαλλοντικής μελέτης της εταιρείας.

Στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί η μελέτη εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, με επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος θα προσφύγουμε σε μαζικές αγωγές εναντίον κάθε νομικά υπεύθυνου για την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων και την τεράστια υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους να συμμετάσχουν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου και ώρα 19:30 στο Δημαρχείο της Δ.Ε. Ρίου σε παράσταση διαμαρτυρίας».

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Στο πλευρό των κατοίκων τάσσεται και η δημοτική Αρχή της Πάτρας, εκτιμώντας πως η τυχόν εγκατάσταση των δύο ανεμογεννητριών θα κάνει τον «βίο αβίωτο» των κατοίκων σε όλα τα γύρω χωριά.

«Οι υπεύθυνοι «ποιούν την νήσσα», κοινώς κάνουν την πάπια, για να μην γίνει γνωστή η στάση τους, τα έργα και οι ημέρες τους και να μην αποκαλυφθεί, ότι θυσιάζουν, στο όνομα της ανάπτυξης –που συμφέρει τους λίγους- τη ζωή του λαού και το περιβάλλον. Ο αγώνας ξεκίνησε και δεν θα σταματήσει, αν δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους.

Η Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει όχθη.
Έχει προτεραιότητα τον Πατραϊκό λαό και τις ανάγκες του και όχι τα μεγάλα συμφέροντα», καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement