Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
Connect with us

Υγεία

«Πεζοπορούμε, γιατί μπορούμε»-Μια δράση από τον Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας ΠΔΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η άσκηση έχει ευεργετικές ικανότητες και οφέλη σε όλους. Στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη ειδικά ,η άσκηση «επιβάλλεται» ,για την καλύτερη ρύθμιση και έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Η πεζοπορία ,προσφέρει πολλαπλάσια οφέλη σε σχέση με τους συνηθισμένους τρόπους άσκησης βοηθά τόσο στην σωματική μας κατάσταση αλλά και στην ψυχολογική μας διάθεση. Είναι καταγεγραμμένο ότι με μία ώρα πεζοπορία μπορεί να καταναλωθούν 440 με 550 θερμίδες.

Η πεζοπορία «προπονεί» την καρδιά, ενδυναμώνοντας κάθε μυ και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, τονώνει τους μυς των ποδιών ,αναζωογονεί το μυαλό ,αυξάνει την «καλή χοληστερίνη» HDL και μειώνει την «κακή» LDL και τα τριγλυκερίδια και φυσικά βοηθά στον σακχαρώδη διαβήτη μετατρέποντας σε ενέργεια τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα.

Σύμφωνα με έρευνες, η παραμονή στη φύση, ενισχύει κατά 50% την ικανότητα συγκέντρωσης και μάς βοηθά να επιλύουμε δημιουργικά τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Η δράση «Πεζοπορούμε, γιατί μπορούμε», είχε ως στόχο όλα τα παραπάνω αλλά και να τονιστεί η σημασία της ενδυνάμωσης και της συναισθηματικής υποστήριξής που έχουν ανάγκη τα άτομα που ζουν με διαβήτη, κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Σύλλογος «Ζωή Γλυκιά Πάτρας» ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πραγματοποιηθεί η δράση αυτή, επιδιώκοντας έτσι να ευαισθητοποιήσουν, να δώσουν ελπίδα στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου και να αποδείξει ότι τα προβλήματα που προκαλεί ο διαβήτης μπορούν να ξεπεραστούν.
Έτσι λοιπόν την Κυριακή ,πραγματοποιήθηκε η δράση “Πεζοπορούμε γιατί Μπορούμε” ,στην Παλιοβούνα (Κλόκοβα) με υψόμετρο 1.032 μ.
40 συμμετέχοντες κάθε ηλικίας και μάλιστα με τα 13 άτομα να είναι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τα 3 με σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2 ,δοκίμασαν τις αντοχές τους, ενώ έγινε παρακολούθηση της εξέλιξης του σακχάρου τους και κατάφεραν να γνωρίσουν σε πραγματικό χρόνο πως επιδρά η άσκηση και ειδικά η πεζοπορία στον οργανισμό τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά» ευχαριστεί θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη, Χαράλαμπο Μπονάνο, που αγκάλιασε την εκδήλωση, τους οδηγούς βουνού Γεώργιο Σερπάνο και Ιωάννη Τσιριμώκο Ιωάννη για την άψογη συνεργασία και διαχείριση της ομάδας τους Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το σώμα των Εθελοντών Σαμαρειτών και του Τμήματος Υγείας του ΕΕΣ Πάτρας και εταιρείες που συνέβαλαν.

 

Υγεία

Παγώνη: Δεν έχει νόημα να αλλάξουμε τον τρόπο καταγραφής των θανάτων δυόμισι χρόνια μετά-“ Ήταν λάθος το πρωτόκολλο”

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Τον προβληματισμό της ως προς τα οφέλη από την αλλαγή στον τρόπο καταγραφής των θανάτων της πανδημίας εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Όπως είπε η ίδια  ήταν εξαρχής αντίθετη με το πρωτόκολλο του ΠΟΥ που χρησιμοποιούσε η χώρα μας, αλλά το να αλλάξει τώρα θα σημάνει ότι τα προηγούμενα στοιχεία των 2,5 ετών θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Αναφέρθηκε ακόμα στη χαλάρωση των μέτρων και στην εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας.

«Μετά από δύο χρόνια να θυμόμαστε τώρα να αλλάξουμε το πρωτόκολλο δεν έχει νόημα. Όλοι ξέραμε πώς γινόταν η καταγραφή μέχρι τώρα. Όποιος έμπαινε για οποιαδήποτε αιτία και είχε Covid-19, η τελική ετικέτα (στο πιστοποιητικό θανάτου) ήταν κοροναϊός. Ήταν λάθος από την αρχή», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Η ίδια μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι πλέον δεν έχει νόημα η αλλαγή του τρόπου καταγραφής γιατί αυτή η καταγραφή είχε γίνει. «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω», ανέφερε διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση που ισχύσει η νέα αλλαγή θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο αριθμός των θανάτων», όπως έχει καταγραφεί τα δυόμισι χρόνια της πανδημίας του κοροναϊού.

Μιλώντας για την χαλάρωση του πληθυσμού και την μη τήρηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας υποστήριξε ότι «η μετάδοση είναι άδικη» γιατί πολλοί νοσούντες ενώ έχουν συμπτώματα κυκλοφορούν κανονικά.

 

«Δεν είναι δυνατόν να κολλάς γιατί κάποιος δεν τηρεί το πρωτόκολλο. Είναι άδικο για τους υπόλοιπους», ανέφερε σχετικά.

Όπως είπε η κ. Παγώνη «η Όμικρον 5 είναι πάρα πολύ μεταδοτική. Πολλά νησιά έχουν αυξημένο ιικό φορτίο. Από τέλος Αυγούστου η Επιτροπή Εμβολιασμού θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου την καμπάνια των εμβολιασμών γιατί υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση γιατί έφυγε για διακοπές»

Αναφερόμενη στην αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τους άνω των 60 ετών η κ. Παγώνη υποστήριξε ότι πρέπει να την κάνουν γιατί συνήθως έχουν παραπάνω από ένα υποκείμενο νόσημα.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσηση και τους θανάτους. Με αυτά τα εμβόλια θα πορευτούμε μέχρι το τέλος Οκτώβρη όταν αναμένουμε τα πιο εξελιγμένα εμβόλια», επισήμανε.

 

Περισσότερα

Υγεία

Τα οφέλη που έχει το καρπούζι για την υγεία μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Το καρπούζι (Citrullus lanatus) προέρχεται από τη Νότια Αφρική και σχετίζεται γονιδιακά με το πεπόνι, τα κολοκυθάκια, την κολοκύθα και το αγγούρι.

Το φρούτο αυτό, έχει καταφέρει να είναι απόλυτα συνδεδεμένο με συναισθήματα, αναμνήσεις και μυρωδιές στην ζωή του καθενός από εμάς, ειδικά κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Είναι όμως ωφέλιμο ή απλώς νόστιμο;

Αυτά είναι τα οφέλη που προσφέρει το καρπούζι
Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι το καρπούζι θεωρείται το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο. Με νερό σε ποσοστό 91% και με σημαντικούς ηλεκτρολύτες, αποτελεί ιδανική τροφή για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Συγκεκριμένα, ανά 100gr (το 91% των οποίων είναι νερό) αποδίδει 30 θερμίδες, 0,6 gr πρωτεΐνης, 7,6 gr υδατανθράκων (εκ των οποίων 6,2 gr φρουκτόζη/σουκρόζη και 0,4 gr φυτικές ίνες) και 0,2 gr λίπους.

Και εδώ έρχεται το πιο σύνηθες ερώτημα: «Πειράζει που είναι γλυκό;». Η απάντηση είναι, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, στα 100gr καρπουζιού τα 7,6 gr είναι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι απλά σάκχαρα, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Αυτό προσδίδει στο καρπούζι έναν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (72-80), ο οποίος υποδεικνύει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αν όμως δεν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες, το καρπούζι δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Το σημαντικότερο; Η κατανάλωσή του έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία θα οδηγούσε δυνητικά σε διαβήτη τύπου 2. Συνεπώς, το καρπούζι με μέτρο όχι μόνο «δεν παχαίνει», αλλά βοηθάει τον μεταβολισμό μας και αποτρέπει την ανάπτυξη διαβήτη.

Δύναμή του το λυκοπένιο
Το καρπούζι οφείλει το χρώμα του στο λυκοπένιο, μια φυτοχημική ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που υπάρχει και στην ντομάτα. Το λυκοπένιο:

Συμβάλλει στην καταπολέμηση των μολύνσεων.
Δρα ανασταλτικά στις καρδιακές παθήσεις και την αρτηριοσκλήρωση.
Έρευνες δείχνουν ότι αποτρέπει την εμφάνιση ωχράς κηλίδας (πάθηση του ματιού που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση).
Θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και σημαντική δράση ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου, του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και του προστάτη.
H ανατροπή που κανείς δεν περίμενε…
Όσο κι αν μας αρέσει το κόκκινο μέρος του φρούτου, το πιο υγιεινό τμήμα του καρπουζιού είναι η λευκή σάρκα της φλούδας. Εκεί βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνες C, A, B6, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, κάλιο και κιτρουλίνη. Η κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών, καταπραΰνει την ένταση και το άγχος.

Bonus tip…Ποιο είναι το «σωστό» καρπούζι
Υπάρχουν ορισμένα μυστικά για να διαλέξετε καλό καρπούζι, αλλά μην ξεχνάτε ότι πάντα η πιο πετυχημένη συμβουλή παραμένει η γνωριμία με τον παραγωγό του.

Προτιμήστε να αγοράσετε κομμένα καρπούζια, καθώς αυτά με σκούρα φλούδα και η κόκκινη σάρκα είναι καλές ενδείξεις της ποιότητας.

Χτυπήστε το απαλά. Αν ο ήχος που θα ακουστεί είναι «κούφιος», αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι είναι τόσο ώριμο όσο πρέπει.

Το καρπούζι που κιτρινίζει στην περιοχή του κοτσανιού είναι άλλος ένα δείκτης νοστιμιάς.

in.gr

Περισσότερα

Υγεία

Συχνότερα τα προβλήματα μνήμης

Nέα ευρήματα σύμφωνα με τους επιστήμονες για τους ανθρώπους με συνεχιζόμενη απώλεια όσφρησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι άνθρωποι που συνεχίζουν να έχουν απώλεια όσφρησης μετά από λοίμωξη Covid-19 -άσχετα με τη σοβαρότητα της νόσου- είναι πιθανότερο να εμφανίζουν επίσης απώλεια μνήμης και άλλα γνωστικά προβλήματα, σε σχέση με όσους ποτέ δεν έχασαν την όσφρησή τους όταν αρρώστησαν από κοροναϊό ή την ανέκτησαν γρήγορα.

Αυτό συμπέρανε μια νέα επιστημονική έρευνα από την Αργεντινή, σύμφωνα με την οποία η επίμονη απώλεια της όσφρησης -παρά τη βαρύτητα της λοίμωξης- συνιστά καλύτερη ένδειξη για την πιθανότητα μακρόχρονων γνωστικών και ειδικότερα μνημονικών συμπτωμάτων μετά από Covid-19.

Ένα συχνό σύμπτωμα της μόλυνσης από κοροναϊό είναι η ξαφνική απώλεια όσφρησης. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει μια τέτοια απώλεια με προειδοποιητικά σημάδια για νόσο Αλτσχάιμερ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Covid-19 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνια νευρολογικά προβλήματα όπως η απώλεια μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η απώλεια όσφρησης λόγω Covid-19 σχετίζεται με τέτοια επίμονα γνωστικά συμπτώματα.

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Γκαμπριέλα Γκονζάλεζ-Αλεμάν του Ποντιφικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Αργεντινής στο Μπουένος Άιρες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο για το Αλτσχάιμερ στην Καλιφόρνια, ανέλυσαν στοιχεία για 766 ανθρώπους άνω των 60 ετών χωρίς ιστορικό γνωστικής εξασθένησης. Από αυτούς, το 90% είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κοροναϊό με μοριακό τεστ και υποβλήθηκαν επίσης σε οσφρητικό τεστ, καθώς και σε γνωστικά τεστ τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη Covid-19.

Διαπιστώθηκε ότι τα δύο τρίτα των ατόμων που είχαν περάσει Covid-19, εμφάνιζαν στη συνέχεια κάποιας μορφής εξασθένηση της μνήμης τους και για τους μισούς περίπου το πρόβλημα ήταν αρκετά σοβαρό για να επηρεάζει την καθημερινή ζωή τους. Οι άνθρωποι με πλήρη απώλεια όσφρησης (ανοσμία) τρεις μήνες μετά την λοίμωξη από κορονοϊό είχαν περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίζουν προβλήματα μνήμης και άλλες γνωστικές διαταραχές, σε σχέση με όσους είτε δεν είχαν χάσει ποτέ την όσφρησή τους στη διάρκεια της Covid-19, είτε την είχαν ανακτήσει γρήγορα.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο μέσω μύτης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Δεδομένου όμως ότι τα περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα δεν διαθέτουν τον υποδοχέα ACE2 που ο κορονοϊός συνήθως χρησιμοποιεί για να μολύνει τα κύτταρα, δεν είναι σαφές αν τα μνημονικά και άλλα γνωστικά συμπτώματα οφείλονται στην άμεση μόλυνση του εγκεφάλου από τον ιό. Πιθανώς ο κορονοϊός αφού μολύνει τα κύτταρα της μύτης, προκαλώντας φλεγμονή και δυσλειτουργία στους οσφρητικούς νευρώνες και κατ΄ επέκταση απώλεια όσφρησης, στη συνέχεια μπορεί να διεισδύσει μέσω αυτών των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, επιφέροντας και πρόσθετα γνωστικά-μνημονικά προβλήματα.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα