Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Καταγγελίες για «μπάχαλο» στις λαϊκές αγορές

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Καθεστώς αυθαιρεσίας επικρατεί στις λαϊκές αγορές της Πάτρας, που λειτουργούν κυριολεκτικά με όρους του περασμένου αιώνα, σύμφωνα με καταγγελίες στη «Γ» παραγωγών που δραστηριοποιούνται σ’ αυτές.

Παρεμπόριο, πωλητές που δεν πληρώνουν για άδειες και ασφαλιστικές εισφορές, παραγωγοί που έχουν «καπαρώσει» θέσεις πάγκων με το «έτσι θέλω» και κάνουν ό,τι θέλουν εις βάρος συναδέλφων τους, συνθέτουν εκτός άλλων ένα ζοφερό σκηνικό.

Όπως υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες, από πολλούς δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα από τον νόμο, σε σχέση με τις διαστάσεις των πάγκων και τις ταμειακές μηχανές (που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανύπαρκτες), την ίδια ώρα που κάποιοι δεν έχουν πληρώσει επί χρόνια ούτε ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και τη θεώρηση των αδειών τους, ενώ άλλοι διατηρούν, «κληρονομικό δικαιώματι», συγκεκριμένες θέσεις!

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα, αν και πληρώνουμε κανονικά κάποιοι άλλοι δεν έχουν πληρώσει» λέει στη «Γ» παραγωγός, υποστηρίζοντας ότι συνάδελφοι του έχουν «κατοχυρώσει» για τους εαυτούς τους ‘προνομιακές» θέσεις, με το επιχείρημα ότι τις βρήκαν από την οικογένεια τους!

«Έρχεται ο άλλος και σου λέει ότι “αυτή η θέση ήταν του πατέρα μου”, ενώ όταν είπα σε κάποιον ότι εγώ πληρώνω, μού είπε “είσαι μ…ς εγώ δεν έχω πληρώσει εδώ και πέντε χρόνια”», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί ό, τι λέει ο νόμος, που προβλέπει ότι οι πάγκοι πρέπει να είναι αριθμημένοι, να έχουν διαστάσεις 3×80 και να υπάρχουν ταμειακές μηχανές» σημειώνει άλλος παραγωγός, προσθέτοντας ότι για την χορήγηση ή τη θεώρηση των αδειών πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα κριτήρια, που είναι μεταξύ άλλων τα μόρια και η εντοπιότητα.

Στο εύλογο δε ερώτημα αν ανέκαθεν επικρατούσε το «μπάχαλο» που καταγγέλλουν, σημειώνουν ότι «τάξη υπήρχε όταν ήταν υπεύθυνο το υπουργείο Εμπορίου, που έκανε εντατικούς ελέγχους». Από κει και πέρα, το… χάος.

Αλλά πέρα από τις καταγγελίες, μια επίσκεψη στη λαϊκή αγορά της Αγίας Σοφίας (ενδεικτική η αναφορά) αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι ελάχιστοι είναι οι παραγωγοί που τηρούν τον νόμο, έχοντας αριθμημένο τον πάγκο τους, με τα στοιχεία τους και κόβοντας απόδειξη. Και μιλάμε γι’ αυτά που φαίνονται και «βγάζουν μάτι».

ΑΛΕΚΟΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:
Υπήρξε μια χαλάρωση

«Υπάρχουν προβλήματα», παραδέχεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αλέκος Θανόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «αυτά τα προκάλεσε το νομοσχέδιο Γεωργιάδη».
Ωστόσο, και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν παραγωγοί που είναι ασυνεπείς ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. «Υπήρξε μια χαλάρωση και κάποιοι την εκμεταλλεύτηκαν. Υπάρχει παραγωγός που δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ για ασφαλιστικές εισφορές» αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πάντως ότι ο έλεγχος της παραγωγής δεν πρέπει να γίνεται στα χαρτιά. «Όταν πουλάω πέντε κηπευτικά είδη, πρέπει να με ελέγχουν αν προέρχονται πράγματι από το χωράφι μου», αναφέρει ως παράδειγμα.
Επιπλέον, ο ίδιος σημειώνει: «Κανονικά ο Δήμος πρέπει να βάλει έναν επόπτη για να ελέγχει αλλά λέει ότι δεν έχει προσωπικό. Πάντως, πιστεύω ότι ο Δήμος και η Περιφέρεια θα κάνουν αυτά που πρέπει για την εξομάλυνση αναχρονισμών».

Από το παρελθόν και χωρίς τουαλέτες

Ανεξαρτήτως, πάντως, των καταγγελιών, είναι προφανές ότι η εν γένει λειτουργία των λαϊκών αγορών είναι ούσα αναχρονιστική, καθώς προέρχεται από τον περασμένο αιώνα.

Καθώς οι εποχές άλλαξαν, δεν νοείται εν έτει 2022 οι λαϊκές να εξακολουθούν να υφίστανται όπως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Εκτός του ότι προκαλούνται προβλήματα και στη λειτουργικότητα της πόλης, παραγωγοί, πωλητές και καταναλωτές είναι εκτεθειμένοι στα τερτίπια του καιρού, ενώ ταλαιπωρούνται και οι περίοικοι.

Λαμβάνοντας υπόψη του τα παράπονα των κατοίκων της οδού Μακεδονίας, που διαμαρτύρονται για τα αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της λαϊκής αγοράς που φιλοξενεί η γειτονιά τους, ο βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη παρενέβη, το 2019, ζητώντας από τον Δήμο να απαντήσει εάν υφίσταται κανονισμός λαϊκών αγορών και αν ναι, να του χορηγηθεί ένα αντίγραφο, και ρωτώντας αν γίνεται καθαρισμός των πεζοδρομίων (εκτός από το οδόστρωμα) και αν υπάρχουν χημικές τουαλέτες.

Τουλάχιστον στη λαϊκή που διεξάγεται κάθε Πέμπτη στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, αυτές είναι ανύπαρκτες. Κι αυτό ακριβώς είναι ένα από τα παράπονα του Γιώργου, που πουλάει εκεί ψάρια. «Το καλοκαίρι δεν μπορείς να σταθείς από τη βρώμα» μάς είπε, δείχνοντας μας έναν μικρό χώρο που μετατρέπεται κυριολεκτικά σε υπαίθριο αποχωρητήριο. «Θα έπρεπε ο Δήμος να έχει βάλει χημικές τουαλέτες», προσθέτει.
Στο σημείο αυτό, ας τονίσουμε ότι η ύπαρξη τουαλετών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια παράμετρος κανενός κανονισμού, αλλά ως μια αδήριτη αναγκαιότητα που υπαγορεύεται από την κοινή λογική, και όχι μόνο.
Όμως, σε κάθε περίπτωση, μήπως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου οι λαϊκές να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης και να στεγαστούν σε μόνιμους χώρους που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες για τους καταναλωτές και τους δραστηριοποιούμενους σ’ αυτές;
Ο Γιώργος διαφωνεί. Η εκτίμηση του είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση «θα χαθούν μεροκάματα», εφόσον κατά τον ίδιο πολλοί καταναλωτές δεν θα μπορούν να μετακινηθούν εκτός κέντρου για να κάνουν τα ψώνια τους.
Πάντως, οι κάτοικοι της οδού Μακεδονίας μπορεί να έχουν μια φορά την εβδομάδα τους πάγκους με τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα μπροστά στην πόρτα τους, αλλά δεν αισθάνονται και «προνομιούχοι», έχοντας κάθε λόγο να διαμαρτύρονται για μια δυσάρεστη για τους ίδιους κατάσταση.
Όπως έχουν δίκιο και οι άνθρωποι που παλεύουν για το μεροκάματο στις λαϊκές να παραπονούνται για την απουσία τουαλετών, και όχι μόνο.
Επομένως, πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που απαιτεί αποτελεσματική αντιμετώπιση, διότι ταλαιπωρεί από διαφορετική ματιά χιλιάδες συμπολίτες.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Θα χυθεί άπλετο φως»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Μόνο σε θερινή ραστώνη δεν παραπέμπει το πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών, και αφότου έγινε το «μπαμ» με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.  Κυριακάτικα, και νωρίς το πρωί, ο Ιάσονας Φωτήλας έκανε σχετική παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό Open, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Και η κυβέρνηση αυτό έχει σκοπό να κάνει, να ρίξει άπλετο φως σε όλη αυτήν την υπόθεση».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη εργασίες για άρση επικινδυνότητας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Ανατολικής Αιγιάλειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικές παρεμβάσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση και καθιστούν ασφαλέστερες τις μετακινήσεις στην Ανατολική Αιγιάλεια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο πλαίσιο του έργου που αφορά την άρση επικινδυνότητας επαρχιακού οδικού δικτύου στην συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία, ιδιαίτερα στα ορεινά, έχουν εκδηλωθεί καθιζήσεις.
Οι εργασίες που εκτελούνται τμηματικά από την Διεύθυνση Έργων της ΠΕ Αχαΐας είναι προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ και γίνονται στην 17η Επαρχιακή Οδό: «Αιγείρα – Αίγαι – Ζαρούχλα από την εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου και δια Βεργοβίστας – Σελιάνας – Περιθωρίου», στην 18η Επαρχιακή Οδό: «Αιγείρα – Ράχοβα προς Σαραντάπηχο» και στην 20η Επαρχιακή Οδό: «Παραλία Πλατάνου – Μέγα Σπηλαίου – Καλάβρυτα δια Άνω Πλατάνου, Καλαμιάς, Βουτσίμου και Κάτω Ποταμιάς» της Ανατολικής Αιγιάλειας.
Περιοχές που έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις και οι κάτοικοι απολαμβάνουν ήδη βελτιωμένες μετακινήσεις επισκέφθηκε την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022 ο Βοηθός Περιφερειάρχη (με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής), Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος. Συγκεκριμένα βρέθηκε στο Βούτσιμο στην ορεινή Ακράτα, όπως επίσης στην ορεινή Αιγείρα τους οικισμούς Βελλα, Συνεβρό, Εξοχή και Όαση, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν ολοκληρωθεί σε Περιθώρι και Σελιάνα.
Το έργο, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΔΕ και αφορά σε εργασίες άρσης της επικινδυνότητας λόγω καθιζήσεων – κατολισθήσεων – διαβρώσεων του ασφαλτοτάπητα και των πρανών, καθώς και σε αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας, επέκτασης τεχνικών έργων και άλλων συναφών εργασιών.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μαζί με τους Μπλε»

Την προσεχή Πέμπτη στις  21:30, στον Σταθμό του Διακοπτού

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας συνεχίζει το ξεχωριστό καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα, «Μαζί με τους Μπλε», την ερχόμενη Πέμπτη στις 21:30, στον Σταθμό του Διακοπτού, του Δήμου Αιγιαλείας.

Το συγκρότημα των «Μπλε» δε χρειάζεται συστάσεις! Διαχρονικά τραγούδια, ιδιαίτερος ήχος, με την απόλυτη frontwoman Τζώρτζια να συνεπαίρνει το κοινό με τη φωνή, την ερμηνεία της και τη δυναμική σκηνική της παρουσία σε κάθε συναυλία!

Οι «Μπλε» με επτά albums και ένα διπλό bestoff στο ενεργητικό τους, με πολλά τραγούδια που είναι πλέον διαχρονικά, έχουν καθιερωθεί ως ένα από τα μακροβιότερα και πιο αγαπημένα συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Ο ιδιαίτερος τρόπος τους και η δυναμική σκηνική τους παρουσία αποτελούν εγγύηση για μια επιτυχημένη και εκρηκτική παράσταση.

Στις αποσκευές τους θα έχουν τραγούδια αγαπημένα όπως, «Τον ίδιο το θεό», «Δεν θέλω να μιλάς», «Πιάνω φωτιά», «Εσύ δεν ζεις πουθενά», «Φοβάμαι» καθώς και άλλες επιτυχίες, τραγούδια που άφησαν ιστορία και ξυπνούν μνήμες από τα νεανικά μας χρόνια.

Στόχος της Περιφέρειας είναι όλοι οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, να μπορέσουν να απολαύσουν ξεχωριστές βραδιές με μερικούς από τους πιο σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες σε συναυλίες και εκδηλώσεις που θα αφήσουν εποχή. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα