Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Καταγγελίες για «μπάχαλο» στις λαϊκές αγορές

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Καθεστώς αυθαιρεσίας επικρατεί στις λαϊκές αγορές της Πάτρας, που λειτουργούν κυριολεκτικά με όρους του περασμένου αιώνα, σύμφωνα με καταγγελίες στη «Γ» παραγωγών που δραστηριοποιούνται σ’ αυτές.

Παρεμπόριο, πωλητές που δεν πληρώνουν για άδειες και ασφαλιστικές εισφορές, παραγωγοί που έχουν «καπαρώσει» θέσεις πάγκων με το «έτσι θέλω» και κάνουν ό,τι θέλουν εις βάρος συναδέλφων τους, συνθέτουν εκτός άλλων ένα ζοφερό σκηνικό.

Όπως υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες, από πολλούς δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα από τον νόμο, σε σχέση με τις διαστάσεις των πάγκων και τις ταμειακές μηχανές (που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανύπαρκτες), την ίδια ώρα που κάποιοι δεν έχουν πληρώσει επί χρόνια ούτε ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και τη θεώρηση των αδειών τους, ενώ άλλοι διατηρούν, «κληρονομικό δικαιώματι», συγκεκριμένες θέσεις!

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα, αν και πληρώνουμε κανονικά κάποιοι άλλοι δεν έχουν πληρώσει» λέει στη «Γ» παραγωγός, υποστηρίζοντας ότι συνάδελφοι του έχουν «κατοχυρώσει» για τους εαυτούς τους ‘προνομιακές» θέσεις, με το επιχείρημα ότι τις βρήκαν από την οικογένεια τους!

«Έρχεται ο άλλος και σου λέει ότι “αυτή η θέση ήταν του πατέρα μου”, ενώ όταν είπα σε κάποιον ότι εγώ πληρώνω, μού είπε “είσαι μ…ς εγώ δεν έχω πληρώσει εδώ και πέντε χρόνια”», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί ό, τι λέει ο νόμος, που προβλέπει ότι οι πάγκοι πρέπει να είναι αριθμημένοι, να έχουν διαστάσεις 3×80 και να υπάρχουν ταμειακές μηχανές» σημειώνει άλλος παραγωγός, προσθέτοντας ότι για την χορήγηση ή τη θεώρηση των αδειών πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα κριτήρια, που είναι μεταξύ άλλων τα μόρια και η εντοπιότητα.

Στο εύλογο δε ερώτημα αν ανέκαθεν επικρατούσε το «μπάχαλο» που καταγγέλλουν, σημειώνουν ότι «τάξη υπήρχε όταν ήταν υπεύθυνο το υπουργείο Εμπορίου, που έκανε εντατικούς ελέγχους». Από κει και πέρα, το… χάος.

Αλλά πέρα από τις καταγγελίες, μια επίσκεψη στη λαϊκή αγορά της Αγίας Σοφίας (ενδεικτική η αναφορά) αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι ελάχιστοι είναι οι παραγωγοί που τηρούν τον νόμο, έχοντας αριθμημένο τον πάγκο τους, με τα στοιχεία τους και κόβοντας απόδειξη. Και μιλάμε γι’ αυτά που φαίνονται και «βγάζουν μάτι».

ΑΛΕΚΟΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:
Υπήρξε μια χαλάρωση

«Υπάρχουν προβλήματα», παραδέχεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αλέκος Θανόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «αυτά τα προκάλεσε το νομοσχέδιο Γεωργιάδη».
Ωστόσο, και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν παραγωγοί που είναι ασυνεπείς ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. «Υπήρξε μια χαλάρωση και κάποιοι την εκμεταλλεύτηκαν. Υπάρχει παραγωγός που δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ για ασφαλιστικές εισφορές» αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πάντως ότι ο έλεγχος της παραγωγής δεν πρέπει να γίνεται στα χαρτιά. «Όταν πουλάω πέντε κηπευτικά είδη, πρέπει να με ελέγχουν αν προέρχονται πράγματι από το χωράφι μου», αναφέρει ως παράδειγμα.
Επιπλέον, ο ίδιος σημειώνει: «Κανονικά ο Δήμος πρέπει να βάλει έναν επόπτη για να ελέγχει αλλά λέει ότι δεν έχει προσωπικό. Πάντως, πιστεύω ότι ο Δήμος και η Περιφέρεια θα κάνουν αυτά που πρέπει για την εξομάλυνση αναχρονισμών».

Από το παρελθόν και χωρίς τουαλέτες

Ανεξαρτήτως, πάντως, των καταγγελιών, είναι προφανές ότι η εν γένει λειτουργία των λαϊκών αγορών είναι ούσα αναχρονιστική, καθώς προέρχεται από τον περασμένο αιώνα.

Καθώς οι εποχές άλλαξαν, δεν νοείται εν έτει 2022 οι λαϊκές να εξακολουθούν να υφίστανται όπως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Εκτός του ότι προκαλούνται προβλήματα και στη λειτουργικότητα της πόλης, παραγωγοί, πωλητές και καταναλωτές είναι εκτεθειμένοι στα τερτίπια του καιρού, ενώ ταλαιπωρούνται και οι περίοικοι.

Λαμβάνοντας υπόψη του τα παράπονα των κατοίκων της οδού Μακεδονίας, που διαμαρτύρονται για τα αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της λαϊκής αγοράς που φιλοξενεί η γειτονιά τους, ο βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη παρενέβη, το 2019, ζητώντας από τον Δήμο να απαντήσει εάν υφίσταται κανονισμός λαϊκών αγορών και αν ναι, να του χορηγηθεί ένα αντίγραφο, και ρωτώντας αν γίνεται καθαρισμός των πεζοδρομίων (εκτός από το οδόστρωμα) και αν υπάρχουν χημικές τουαλέτες.

Τουλάχιστον στη λαϊκή που διεξάγεται κάθε Πέμπτη στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, αυτές είναι ανύπαρκτες. Κι αυτό ακριβώς είναι ένα από τα παράπονα του Γιώργου, που πουλάει εκεί ψάρια. «Το καλοκαίρι δεν μπορείς να σταθείς από τη βρώμα» μάς είπε, δείχνοντας μας έναν μικρό χώρο που μετατρέπεται κυριολεκτικά σε υπαίθριο αποχωρητήριο. «Θα έπρεπε ο Δήμος να έχει βάλει χημικές τουαλέτες», προσθέτει.
Στο σημείο αυτό, ας τονίσουμε ότι η ύπαρξη τουαλετών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια παράμετρος κανενός κανονισμού, αλλά ως μια αδήριτη αναγκαιότητα που υπαγορεύεται από την κοινή λογική, και όχι μόνο.
Όμως, σε κάθε περίπτωση, μήπως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου οι λαϊκές να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης και να στεγαστούν σε μόνιμους χώρους που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες για τους καταναλωτές και τους δραστηριοποιούμενους σ’ αυτές;
Ο Γιώργος διαφωνεί. Η εκτίμηση του είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση «θα χαθούν μεροκάματα», εφόσον κατά τον ίδιο πολλοί καταναλωτές δεν θα μπορούν να μετακινηθούν εκτός κέντρου για να κάνουν τα ψώνια τους.
Πάντως, οι κάτοικοι της οδού Μακεδονίας μπορεί να έχουν μια φορά την εβδομάδα τους πάγκους με τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα μπροστά στην πόρτα τους, αλλά δεν αισθάνονται και «προνομιούχοι», έχοντας κάθε λόγο να διαμαρτύρονται για μια δυσάρεστη για τους ίδιους κατάσταση.
Όπως έχουν δίκιο και οι άνθρωποι που παλεύουν για το μεροκάματο στις λαϊκές να παραπονούνται για την απουσία τουαλετών, και όχι μόνο.
Επομένως, πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που απαιτεί αποτελεσματική αντιμετώπιση, διότι ταλαιπωρεί από διαφορετική ματιά χιλιάδες συμπολίτες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement