Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Άποψη: Ανατολίτικα παζάρια στον… δυτικό κόσμο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

O Ερντογάν έπαιξε τα χαρτιά του όλες τις προηγούμενες μέρες, ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο της έντασης με την Ελλάδα, αλλά και με το ίδιο το ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας απεγνωσμένα μία «νίκη» που θα τον αναβάθμιζε στα μάτια της κοινής γνώμης στην Τουρκία ή τουλάχιστον, θα του έδινε το δικαίωμα να πανηγυρίσει.

Και όλα δείχνουν, ότι εκμεταλλευόμενος την ανάγκη που έχει προκαλέσει στο ΝΑΤΟ η ρωσική απειλή, πέτυχε αυτή τη νίκη, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο. Και θα δούμε και ως προς την ουσία…

Η επικοινωνιακή νίκη ήταν η υπογραφή μίας συμφωνίας με τις δύο χώρες που είναι προς ένταξη στο ΝΑΤΟ, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, σχετικά με κάποιες οργανώσεις που θεωρούνται ως τρομοκρατικές στην Τουρκία και βέβαια, η συνάντηση με τον Μπάϊντεν.

Έτσι, τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία μπορούν να πανηγυρίσουν, να αναδείξουν τον Ερντογάν ως «τροπαιοφόρο» και σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τους πολίτες στην Τουρκία, να επιχειρήσουν ένα «λίφτινγκ» στο πρόσωπο του Προέδρου της Τουρκίας.

Ποιά φαίνεται όμως να είναι η αλήθεια και η ουσία;

Ότι για ακόμα μία φορά, η Τουρκία τραβάει το σκοινί μέχρι εκεί που γνωρίζει ότι δεν θα σπάσει. Σκληρό παζάρι και πολλά λόγια, αλλά την κρίσιμη ώρα ξέρει τι πρέπει να κάνει για να μην εκτεθεί. Και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το κατηγορήσει απριόρι. Μπορεί εμείς, ως Έλληνες, να μιλάμε για «ανατολίτικα παζάρια», για «επιτήδειες ουδετερότητες» και να ξέρουμε ότι η Τουρκία αποτελεί μία χώρα που βρίσκεται με το ένα πόδι στην δύση και με το άλλο στην ανατολή. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουν και οι άλλοι. Όμως, η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας είναι επίσης πολύ σημαντική και οφείλουμε να παραδεχτούμε πως οι Τούρκοι διαχρονικά το εκμεταλλεύονται καλύτερα από εμάς. Και αυτό ακριβώς, κάνει ακόμα μεγαλύτερη την επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης, που έχει μετατρέψει τα ελληνοτουρκικά σε ζήτημα της Ευρώπης (και της Δύσης συνολικότερα) έχοντας στο πλευρό της ισχυρές φωνές σε όλες τις τουρκικές προκλήσεις, είτε αφορούν τις ορδές μεταναστών στον Έβρο, είτε την τουρκολιβυκή ΑΟΖ, είτε τις τελευταίες «κραυγές» περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, κρατάμε την… αφωνία του Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά. Αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και άλλα «επεισόδια», καθώς ο Ερντογάν δεν κέρδισε ακόμα τις εκλογές…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement