Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Παρατηρητήριο Ενέργειας ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Δημητρογιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Την απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσει στη σύσταση Παρατηρητηρίου Ενέργειας, ως απάντηση στις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης.

Η σχετική ανακοίνωση γνωστοποιήθηκε στα πλαίσια του Forum Ενέργειας στην Πάτρα, και σύμφωνα με τον κ. Δημητρογιάννη εντάσσεται στην προσπάθεια της Περιφέρειας να συνδράμει στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και στη συνδιαμόρφωση Στρατηγικών Ενεργειακών Πολιτικών σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, οι οποίες είναι αναγκαίες σήμερα όσο ποτέ.

Το Παρατηρητήριο Ενέργειας, που είναι ένα καινοτόμο και μοναδικό εγχείρημα για την ελληνική αυτοδιοίκηση, προβλέπεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διευκόλυνση του σχεδιασμού αειφόρου ενεργειακής πολιτικής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Προβλέπεται   η   σύναψη   συμφωνιών   συνεργασίας   και διαμεσολάβηση στην διαδικασία ανταλλαγής δεδομένων, έτσι ώστε υπάρχει μια ενιαία πηγή συλλογής και   αξιοποίησης   δεδομένων   για   όλους   τους   χρήστες   της   Περιφέρειας   Δυτικής   Ελλάδας.   Το Παρατηρητήριο αναμένεται να συνδράμει στην εναρμόνιση διαφορετικών μεθοδολογιών, παρέχοντας συγκρίσιμα   δεδομένα  και   εκτιμήσεις   σε   δημόσιες   αρχές   με   τρόπο   που   συνάδει   με   τα   εθνικά   και κοινοτικά πρότυπα.
  • Ως διαμεσολαβητής ενεργειακού σχεδιασμού, το Παρατηρητήριο θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται ενεργειακά  δεδομένα  από   πολλές  πηγές   και   θα   τις παρέχει σε δημόσιες αρχές και ιδιώτες σε μια τυποποιημένη, κατανοητή και προσιτή μορφή. Ταυτόχρονα, θα παρέχει υποστήριξη στην ερμηνεία και χρήση των συλλεχθέντων στατιστικών πληροφοριών. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεται οι δημόσιες αρχές να συνάπτουν ξεχωριστές συμφωνίες με πάροχους δεδομένων και να χειρίζονται πληροφορίες που δεν έχουν τυποποιηθεί ή εναρμονιστεί με δεδομένα από άλλες πηγές.
  • Θα προσφέρει υψηλό επίπεδο τεχνικής επάρκειας στην συλλογή και ανάλυση των πληροφοριών, στη σύναψη και διαχείριση συνεργασιών και στο σχεδιασμό ενεργειακής πολιτικής. Το Παρατηρητήριο θα παρέχει τεχνογνωσία και συμβουλές στη διαμόρφωση πολιτικής  και  αναμένεται   να   ενισχύει την  διαδικασία  λήψης   αποφάσεων.   Επίσης, θα διαδραματίσει τον ρόλο του μηχανισμού αξιολόγησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της πολιτικής προσαρμογής και  της πολιτικής μετριασμού στην περιφερειακή  και τοπική οικονομία  και στον ενεργειακό σχεδιασμό.
  • Αντικείμενο του θα αποτελέσει η δημιουργία ολοκληρωμένων προφίλ της υφιστάμενης κατάστασης για τα πλαίσια και τα δεδομένα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την ανάλυση και εμφάνιση τάσεων κατανάλωσης και παραγωγής ενέργειας,   τις   συμβολές   διαφορετικών  τεχνολογιών στην   εξοικονόμηση   ενέργειας, και τέλος θα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων κλπ.

Εδώ και λίγο χρονικό διάστημα, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός  για την υλοποίηση αυτής της καινοτόμας πρωτοβουλίας που με τα σημερινά δεδομένα θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο καθορισμού μακροχρόνιων πολιτικών για την ενέργεια στην Περιφέρειά μας, καθώς και αξιοποίησης σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο κ. Δημητρογιάννηςανέφερε: «Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, και πριν ακόμα την όξυνση της ενεργειακής κρίσης, εξετάζαμε τρόπους και μέσα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στη χάραξη ουσιαστικής περιφερειακής πολιτικής. Καταλήξαμε, και σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες μας, όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες, στο Παρατηρητήριο Ενέργειας.  Εκτιμούμε ότι με αυτό τον τρόπο, και σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς, θα συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην αντιμετώπιση συνεπειών για την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας και το σωστό σχεδιασμό τοπικής ενεργειακής πολιτικής, καθώς και στην υλοποίηση δράσεων με θετική συμβολή για τις τοπικές κοινωνίες»

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κλάδεψαν και… ξέχασαν τα κλαδιά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Δεν είναι δυνατόν στην καρδιά της πόλης να κλαδεύονται τα δένδρα και τα συνεργεία να τα αφήνουν στο δρόμο ακόμα και στο πεζοδρόμιο. Την εικόνα αυτή αντικρίσαμε χθες το μεσημέρι στην Όθωνος Αμαλίας στο ύψος της Κολοκοτρώνη αλλά και λίγο πριν την Ερμού. Δυσφόρησαν και πολλοί πολίτες με την εικόνα αυτή. Γιατί, πάνω από όλα οι αρμόδιοι οφείλουν να φροντίζουν για την βελτίωση της καθημερινότητας της πόλης και την αισθητική της αναβάθμιση και όχι να κυριαρχεί το αίσθημα της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Το υπουργείο έτοιμο για εκλογές»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

«Το υπουργείο Εσωτερικών είναι πάντα έτοιμο να διεξαγάγει εκλογές» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος στο περιθώριο των εγκαινίων του Γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη, που τελέστηκαν εντός του χώρου της ΔΕΘ, ερωτήθηκε σχετικά. Επίσης, ο κ. Βορίδης μίλησε για «δημοσκοπικό κόστος» που εμφανίζεται στα γκάλοπ μετά την τραγωδία στα Τέμπη, σημειώνοντας τα εξής: «Εγώ περισσότερο βλέπω έναν κόσμο που πηγαίνει στο… δεν ξέρω / δεν απαντώ / δεν έχω αποφασίσει, παρά κάπου αλλού. Δεν βλέπω τεκτονικές, συστημικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στη γενικότερη εικόνα και στην αποτύπωση των συσχετισμών, όπως για παράδειγμα την εποχή που είχαμε όντως τεκτονικές πολιτικές αλλαγές την εποχή των συνεπειών του μνημονίου. Εκεί είχαμε μια τεράστια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Δεν βλέπω να αποτυπώνεται κάτι τέτοιο στις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οι… «ψαγμένοι» αετονύχηδες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η ενημέρωση για τη γυναίκα που τηλεφωνεί σε σπίτια Πατρινών και προσποιούμενη υπάλληλο του Δήμου Πατρέων, ζητάει από πολίτες το IBAN των τραπεζικών λογαριασμών τους, δήθεν για να τους επιστρέψει χρήματα από τον Δήμο, έρχεται λίγο αφότου υπήρξε αντίστοιχο κρούσμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με άτομο που επικοινώνησε με πολίτη και προσποιούμενο υπάλληλο της Περιφέρειας τον ενημέρωσε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα πληρωμής και θα έπρεπε να βάλει τα στοιχεία του σε link που του έστειλε σε εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στο κινητό του. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, λοιπόν! Γιατί οι «αετονύχηδες» δεν αρκούνται πλέον σε ανώνυμα mail, δεν παριστάνουν μόνο τους δικηγόρους, τους ασφαλιστές ή ό,τι άλλο και με πρόσχημα διάφορα γεγονότα προσπαθούν να αντλήσουν χρήματα. Πλέον, υποδύονται τους ρόλους ακόμα και συγκεκριμένων προσώπων, έχοντας μάλιστα μάθει σε πολλές περιπτώσεις, σε ποιόν τηλεφωνούν και πόσα χρήματα περιμένει από κάποιον φορέα… Μεγάλη προσοχή!!! Μην εμπιστεύεστε στοιχεία των λογαριασμών σας σε κανέναν, χωρίς προηγουμένως να έχετε ελέγξει πλήρως…

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα