Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Επιμελητήριο Αχαΐας: Αποτίμηση προγραμμάτων και έργων

Δημοσιεύθηκε

στις

Χαρακτήρα αποτίμησης προγραμμάτων-έργων και χρηματοδοτήσεων είχε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αχαΐας, το οποίο πραγματοποιήθηκε με υβριδικό τρόπο στις 29 Ιουνίου 2022.

Βασικά θέματα του ΔΣ ήταν η παρουσίαση των προγραμμάτων που υλοποιεί το Επιμελητήριο Αχαΐας και των αποτελεσμάτων τους, τα οποία διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή εταιρεία του φορέα (Αχαϊκή Επιμελητηριακή Ανάπτυξη-ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ.) καθώς και εκείνων που διαχειρίζεται η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, Πρόεδρος της οποίας είναι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτων Μαρλαφέκας.

Από τη ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ., την παρουσίαση έκανε το στέλεχος της, Δανάη Κατσαντά παρουσιάζοντας τόσο τα Ευρωπαϊκά έργα και τα αντίστοιχα προγράμματα χρηματοδότησής τους τα οποία ξεκίνησαν το 2018 και ολοκληρώθηκαν 30.06.2022 καθώς και εκείνα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα, με εκτιμώμενη ημερομηνία λήξης έως το 2025. Στην παρουσίαση δόθηκαν στοιχεία αναφορικά με τις δράσεις και μεθόδους ενημέρωσης, δημοσιότητας και διάχυσης των δράσεων των έργων και των μέσων ενημέρωσης των μελών του Επιμελητηρίου Αχαΐας, της διαδικασίας ελέγχου δαπανών από ορκωτούς λογιστές αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (με σφάλμα 0%) ενώ έγινε ενδεικτικά αναφορά σε μια ποικιλία από δράσεις που έχουν υλοποιηθεί προς όφελος των μελών του Επιμελητηρίου Αχαΐας.
Ι

διαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι μέσω των συγκεκριμένων δράσεων προκύπτει πως είτε δημιουργήθηκαν νέες επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν την κατάλληλη καθοδήγηση και ωρίμασε η επιχειρηματική τους ιδέα, είτε έλαβαν αποδοχής από ευρύτερα δίκτυα συνεργειών και συνεργασιών (όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε διακρατικό επίπεδο) είτε διακρίθηκαν και έλαβαν βραβείο επιχειρηματικής ενίσχυσης για το πρώτο διάστημα λειτουργίας της επιχείρησής τους.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Κουρμπανάς από την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ο οποίος παρουσίασε επιγραμματικά το έργο που υλοποιεί ως Ενδιάμεσος Φορέας σε Δράσεις ΕΣΠΑ 2014-2020 ενώ αναφέρθηκε και στο πλήθος δράσεων που αφορούν στο ΕΠΑνΕΚ και στα ΠΕΠ.

Ο κ. Κουρμπανάς έκανε αναφορά στη στόχευση των δράσεων που αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ενώ τόνισε ότι 5.895 επιχειρήσεις από την Αχαΐα, εντάχθηκαν σε ενίσχυση μέσω 27 διαφορετικών προγραμμάτων που ομαδοποιούνται σε Επενδυτικές Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, Επενδυτικές δράσεις του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας καθώς και COVID-19 ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΑνΕΚ και COVID-19 ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΠ ΔΕ. Τονίστηκε το γεγονός πως στις Επενδυτικές Δράσεις εντάχθηκαν 1.173 επιχειρήσεις από την Αχαΐα και εκταμιεύθηκαν και πληρώθηκαν 31.191.798,71€ καθώς ενώ στις Δράσεις στήριξης επιχειρήσεων λόγω Covid-19 εντάχθηκαν 4.722 επιχειρήσεις και εκταμιεύθηκαν 24.267.901,27€. Παράλληλα, οι δράσεις που αφορούν στο ΕΠΑνΕΚ παρουσιάζουν 55, 8% απορρόφηση σε σχέση με την Συνολική Δημόσια Δαπάνη, έως τον Ιούνιο του 2022 ενώ οι αντίστοιχες στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, ανέρχονται σε 31, 89%.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement