Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η υποχρηματοδότηση θέτει σε κίνδυνο τα οικονομικά του Δήμου

Δημοσιεύθηκε

στις

Αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης του Δήμου Πατρέων, λόγω έκτακτων δαπανών μισθοδοσίας των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, που παραμένουν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις, απέστειλε ο Δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, προς τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα με κοινοποίηση και προς τους Υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών, κ. Κ. Χατζηδάκη και κ. Μ. Βορίδη.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος τονίζει:

«Κύριε Υπουργέ,
Σας απευθυνόμαστε εκ νέου για το θέμα της πολύ σοβαρής οικονομικής επιβάρυνσης του Δήμου Πατρέων, λόγω των δικαστικών αποφάσεων, βάσει των οποίων συμβασιούχοι εργαζόμενοι των οκτάμηνων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, παραμένουν στις θέσεις τους μετά τη λήξη της σύμβασής τους. Τα προβλήματα δημιουργούνται, επειδή τα δικαστήρια, μετακυλίουν το ασφαλιστικό και μισθολογικό κόστος για τους εν λόγω εργαζόμενους στο Δήμο Πατρέων, ενώ κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αυτό ήταν υποχρέωση του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας που τους προσέλαβε.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, η οποία διαρκεί πολλά χρόνια και για την οποία έχουμε στείλει επιστολές, έχουμε πραγματοποιήσει διαβήματα, έχει απασχολήσει συναντήσεις μας με Υπουργούς, είναι, από το 2018 έως σήμερα, ο Δήμος Πατρέων να έχει δαπανήσει, από ίδιους πόρους, περί τα 11.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, θα αυξάνεται αλματωδώς τους ερχόμενους μήνες, καθώς, το τελευταίο διάστημα επανήλθαν στο Δήμο μας με αποφάσεις προσωρινών διαταγών άλλοι 400 συμβασιούχοι εργαζόμενοι. Ήδη έχουμε αναγκαστεί σε σειρά αναμορφώσεων του Προϋπολογισμού του Δήμου και θα προχωρήσουμε και σε εκ νέου αναμόρφωση, ώστε να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Ως εκ τούτου, ο Δήμος κινδυνεύει με κατάρρευση των οικονομικών του.
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, ήταν και είναι στο πλευρό των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που αυτοί έχουν με το Δήμο. Όμως, υπάρχουν κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από τη διαιώνιση της κατάστασης που περιγράψαμε.
Ο Δήμος Πατρέων, αυτή τη στιγμή, αναγκάζεται να περιορίσει βασικά έξοδά του, δαπάνες κρίσιμες για τη ζωή των δημοτών, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους συγκεκριμένους εργαζόμενους. Μιλάμε για ένα Δήμο, που είναι ήδη τραγικά υποχρηματοδοτημένος, που αντί για 91 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο λαμβάνει μόλις 24, ποσό που πέρυσι δεν έφτασε ούτε για τη μισθοδοσία των μόνιμων εργαζομένων.
Μιλάμε για ένα Δήμο, του οποίου η Δημοτική Αρχή, παλεύει να τα βγάλει πέρα αξιοπρεπώς, με τις επιπλέον 200 αρμοδιότητες που πέρασαν στους Δήμους από το κράτος, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φροντίσουμε τα σχολεία μας, την καθαριότητά τους, τη δημοτική οδοποιία -για την οποία δεν παίρνουμε ευρώ-, για να περιθάλψουμε τα αδέσποτα, για να έχουμε μία ικανοποιητική ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της ακρίβειας, με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, στο ρεύμα, στα εφόδια κτλ, που επίσης υπονομεύουν τον Προϋπολογισμό και τα οικονομικά του Δήμου.
Και τώρα, καλούμαστε σε εκ νέου περικοπές κρίσιμων έργων, καθώς τα χρήματα που αναφέραμε, τα 11.000.000 ευρώ και όσα ακόμα θα χρειαστεί να πληρώσουμε, αναμορφώνοντας τον Προϋπολογισμό μας, θα αφαιρεθούν από έργα και υπηρεσίες. Θα αφαιρεθούν από την Πολιτική Προστασία και το Πράσινο, τη στιγμή που ήδη έχουμε πρόβλημα και εν μέσω αντιπυρικής περιόδου δεν έχει ολοκληρωθεί η φροντίδα όλων των περιοχών που θα έπρεπε. Θα αφαιρεθούν από την καθαριότητα, τη στιγμή που ήδη οι υπηρεσίες δίνουν μάχη να διατηρήσουν την πόλη καθαρή. Θα αφαιρεθούν από τις παιδικές χαρές, ενώ, παρά την προσπάθεια που γίνεται, δεν έχει καλυφθεί το σύνολο των αναγκών των παιδιών της πόλης μας. Θα αφαιρεθούν από την οδοποιία, τους ελεύθερους χώρους, τα σχολεία, τον Πολιτισμό, γενικά από όλους τους κρίσιμους τομείς. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν αξίζει στον πατραϊκό λαό και η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει την ευθύνη που της αναλογεί γι’ αυτή την κατάσταση.
Με βάση τα παραπάνω, αιτούμαστε την άμεση έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Πατρέων, με ποσό που να καλύπτει κατ’ ελάχιστο, τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για την κάλυψη της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων από τα προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας. Πρόκειται για αδήριτη ανάγκη, για ζήτημα ύπαρξης του Δήμου μας, διασφάλισης της ικανότητάς του να ανταπεξέρχεται σε βασικές ανάγκες των δημοτών μας.
Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας».

 

Περισσότερα

Ροή ειδήσεων

Advertisement