Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Νύχτα κόλασης στην Ιτέα – Δύσκολη η κατάσταση στο Κρανίδι

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στην Ιτέα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε πάνω από 20 χλμ.
Οι τοπικές Αρχές χαρακτηρίζουν δύσκολη την κατάσταση ενώ εκφράζονται φόβοι για εργοστάσια και ποιμνιοστάσια που υπάρχουν στις παρυφές της Ιτέας. Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης για το βόρειο τμήμα της Ιτέας και του χωριού Σερνικάκι, ενώ εστάλη και μήνυμα του 112 στους κατοίκους.

Η κυκλοφορία από Ιτέα προς Γαλαξίδι και Ναύπακτο έχει διακοπεί, ενώ δίνεται μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες σε κατοικημένες περιοχές. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη 1μμ το μεσημέρι και η κατάσταση έγινε δυσκολότερη από τη στιγμή που σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά καίει σε ημιορεινή έκταση και σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών, Παναγιώτη Ταγκαλή, προτεραιότητα δίνεται σε κατοικημένες περιοχές αλλά και εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην περιοχή.

«Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό: Ο άνεμος είναι ισχυρός και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη», γνωστοποιώντας ότι «απειλούνται κάποιες επιχειρήσεις, όπως εργοστάσια που βρίσκονται έξω από τα χωριά, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας, Ιωάννης Λύτρας.

 

Ο κ. Λύτρας περιγράφει ακόμη στο GRTimes ότι «η αναζωπύρωση είναι μεγάλη και θα έχουμε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες». Οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς όπου θα παραμείνουν απόψε το βράδυ για λόγους ασφαλείας.

Με την αποχώρηση των εναέριων μέσων τα 3 μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή, συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία με μεγάλο θύμα τον ελαιώνα της Άμφισσας που έχει πάθει τρομακτικές ζημιές.

Οι επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να ανασυνταχθούν για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες στα κρίσιμα σημεία όπως είναι το μέτωπο προς την Ιτέα και το μέτωπο προς το Σερνικάκι και τον Χρισσό που την τελευταία ώρα παρουσιάζεται κάποια ύφεση.

Ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές στο Σερνικάκι Φωκίδας και στην Κορακιά Κρανιδίου Αργολίδας

Στις 8:30 το βράδυ, το Πυροσβεστικό Σώμα εξέδωσε ανακοίνωση για την πυρκαγιά στη Φωκίδα αναφέροντας τα εξής: “Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι, σε αγροτική έκταση στην περιοχή Σερνικάκι Φωκίδας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 140 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Για την πυρόσβεση από αέρος επιχειρούν 11 Α/Φ και 7 Ε/Π εκ των οποίων τα 2 Ε/Π έχουν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό και 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Σε Γενική Επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα, σε δασική έκταση στην περιοχή Κορακιά Κρανιδίου Αργολίδας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 63 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 1 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 05 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 σε:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr”


Ροή ειδήσεων

Advertisement