Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

H ακρίβεια πλήττει την κοινωνία-Επαφές Παπανδρέου στην Πάτρα με εκπροσώπους οικονομικών φορέων και υπηρεσιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλήγμα για την ελληνική κοινωνία χαρακτήρισε την ακρίβεια στην ενέργεια κι όχι μόνο ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας, Γιώργος Παπανδρέου σε συναντήσεις που είχε χθες στην Πάτρα με εκπροσώπους οικονομικών φορέων και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Οικονομικό Επιμελητήριο Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Γιώργο Παππά, τον Αντιπρόεδρο Στέλιο Τζιβγινίδη, τον Γραμματέα Κωνσταντίνο Καινούργιο, το μέλος της συνέλευσης αντιπροσώπων του ΟΕΕ και Γραμματέα της ΝΕ Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Μοίραλη, τον Πρόεδρο της Ένωσης λογιστών Φοροτεχνικών (ΕΛΦΕΕ), Αλέκο Μπογιάκη, και εκπροσώπους τραπεζικών υπαλλήλων, φοροτεχνικών και εφοριακών.

Στη συνάντηση, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ενημερώθηκε από τα μέλη της Διοίκησης για τα ζητήματα που τους απασχολούν, ενώ έγινε διεξοδική συζήτηση για την οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, το ιδιωτικό χρέος, την ακρίβεια στην αγορά και ιδιαίτερο της ενέργειας, για την ανάπτυξη, τη βιώσιμη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τους Οικονομολόγους τους Φοροτεχνικούς και τους Εφοριακούς, όπως και για ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες και τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην οικονομία, στο αναπτυξιακό ζήτημα της χώρας, αλλά και στην ακρίβεια στην αγορά, ιδιαίτερα της ενέργειας, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι: «η συνάντησή μου με τους επιστήμονες που διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις και το κυριότερο, έχουν άμεση και σχεδόν ζωτική σχέση με την οικονομία της χώρας, έχει σκοπό να υπογραμμίσει τέσσερα πολύ σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τους Έλληνες και τη χώρα, και δυστυχώς, δεν έχουν την κυρίαρχη θέση που τους πρέπει στον δημόσιο διάλογο, παρά μόνο αποσπασματικά.
– Πρώτον, τη μεγάλη ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά και τσακίζει οικονομικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με αιχμή την πρωτόγνωρη κατάσταση στην αγορά της ενέργειας, που η κυβέρνηση αποδίδει στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι τερατώδεις αυξήσεις είχαν αρχίσει από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Και βεβαίως, ενώ όλοι, σκοπίμως ξεχνούν ότι χάσαμε τουλάχιστον μια δεκαετία από τότε που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για πράσινα άλογα. Μια δεκαετία, που θα είχε προχωρήσει πολύ η μετάβαση στις ΑΠΕ, η χώρα θα ήταν πιο αυτόνομη απέναντι στα γεωπολιτικά παιχνίδια στην ενέργεια και οι Έλληνες θα πλήρωναν πολύ φτηνότερα την ενέργεια, ενώ θα ήταν και οι ίδιοι παραγωγοί.
– Δεύτερον, τη γενικότερη προβληματική εικόνα που επικρατεί στα δημόσια οικονομικά, με το χρέος να φτάνει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να θυμίζει τις δραματικές μέρες του 2009, και την ανάπτυξη να στηρίζεται σε πήλινα πόδια.
– Τρίτον, την απουσία ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου μετάβασης στο νέο βιώσιμο και πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο και στην ψηφιακή εποχή.

 

– Και κάτι ακόμη, μαζί με αυτά τα τρία μείζονα ζητήματα, το τέταρτο εξίσου σημαντικό, αυτό της μη διαφανούς, αλλά και ανερμάτιστης διάθεσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης – κατά τις πελατειακές ανάγκες της κυβέρνησης.
Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, χωρίς εξαιρέσεις ότι, δεν θα υπάρχει πάντα η ΕΕ που θα δίνει χέρι βοηθείας, ούτε και θα μπορεί να σταθεί η χώρα στον διεθνή ανταγωνισμό, χωρίς θεσμική ανασυγκρότηση που θα απελευθερώνει τις υγιείς δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, και θα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για μια δημοκρατική και συμμετοχική βιώσιμη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Μια μετάβαση που δεν μπορεί να γίνει με υλικά και μέσα του παρελθόντος και χωρίς σχεδιασμό, κεντρικά και περιφερειακά».

Ροή ειδήσεων

Advertisement