Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Προβλήματα και δράσεις για τον πρωτογενή τομέα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του ΣΕΑΔΕ στην Ακράτα, έπειτα από πρωτοβουλία Φωκίωνα Ζαΐμη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενημέρωση για την προσπάθεια που κάνει η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  να στηριχθεί ο Πρωτογενής τομέας μέσα  από την  απορρόφηση  Ευρωπαϊκών προγραμμάτων , είχαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη τα μέλη του ΣΕΑΔΕ (Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα) στην εκδήλωση που έγινε αυτή τη φορά στην Ακράτα τη Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της Κορινθιακής Σταφίδας, η υποτίμηση της τιμής της και τι ενέργειες πρέπει να γίνουν ώστε να μην υπάρξει κι άλλη υποχώρηση.  Οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας, που συνεχίζουν τον τρύγο προσπαθούν να μην πουλήσουν σε χαμηλές τιμές. Ωστόσο, όπως δείχνει η αγορά αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να κρατηθούν οι τιμές παραγωγού στα περσινά επίπεδα.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόβλημα  της ύδρευσης που ταλανίζει την περιοχή επί σειρά ετών αλλά και στην ανάγκη αποκατάστασης του επαρχιακού οδικού δικτύου για να μπορούν οι αγρότες να μετακινούνται με ασφάλεια στις καλλιέργειες τους.

Ο κ. Ζαΐμης τόνισε σχετικά:«Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι σημαντικές καθώς και οι προοπτικές για την ανάπτυξή του αγροτικού τομέα είναι μεγάλες. Υπάρχει σχεδιασμός και  γίνονται ενέργειες  για την εξεύρεση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με σκοπό την αύξηση του προϋπολογισμού, σε σχέση με το παρελθόν, με σκοπό την επίλυση αγροτικών θεμάτων. Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) έχει προσφέρει περίπου 48 εκ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια σε μέτρα στήριξης και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.  Αλλά δεν είναι μόνο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο με επιτυχία εφαρμόζουμε και οι αριθμοί μας κατατάσσουν στις πρώτες περιφέρειες Πανελλαδικά. Είναι και τα εθνικά και ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στα οποία συμμετέχουμε με στόχο τη στήριξη της παραγωγής μας, του εισοδήματος των αγροτών μας και την ανάδειξη της ποιότητας των προϊόντων μας.  Επίσης, Επιπλέον, μέσω της στήριξής μας προς την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταφέραμε και συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά και εθνικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την προώθηση προϊόντων μας όπως φράουλα και ελιά αλλά και με τη συμμετοχή μας σε διεθνή εμπορικά γεγονότα. Τέλος, έχουν γίνει από την ΠΔΕ δεκάδες παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία και Οργανισμούς για ζητήματα που έχρηζαν και χρήζουν επίλυσης με σκοπό την στήριξη του αγροτικού κλάδου».

Τοποθετώντας τον αγροτοδιατροφικό τομέα ως κυρίαρχο στοιχείο της νέας εποχής η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Χριστίνα Καλογήρου, αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Δυτική Ελλάδα, στο νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης με αιχμή την έρευνα και την καινοτομία. «Αξιοποιούμε τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας, ενώνοντας δυνάμεις και συνθέτοντας προτάσεις», τόνισε η κ. Καλογήρου.

Στη συνεδρίαση, η οποία έγινε δια ζώσης και διαδικτυακά,  συμμετείχαν:η Βουλευτής της ΝΔ Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θόδωρος Βασιλόπουλος, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αιγιαλείας Μαρία Σταυροπούλου, ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιαλείας Γιώργος Γιοβάς , η πολιτευτής της ΝΔ Ευσταθία Γιαννιά,ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας, από την  κοινότητα Ακράτας ο Αθανάσιος Στούμπος, από την κοινότητα Συλιβενιωτίκων ο Παναγιώτης Κρικέτος, από την κοινότητα Κραθίου ο Δημήτρης Δημητρίου, από την  κοινότητα Αμπέλου ο Χρήστος Τσάλαφος, καθώς επίσης επιχειρηματίες της Ακράτας και αρκετά μέλη του ΣΕΑΔΕ. Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον  Δημήτρη Μπαρμπούνη.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μέτρα στήριξης σε κτηνοτρόφους για τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο προτείνει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλος με επιστολή του σε ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανησυχία εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι στις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλ/νίας) από τις καθημερινές επιδρομές σαρκοφάγων ζώων στο ζωικό κεφάλαιο. Έπειτα από την συνάντηση που είχε την Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 στο Κακοτάρι ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος με προέδρους κοινοτήτων και κτηνοτρόφους από την ορεινή Ηλεία απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), με την οποία ζητά την λήψη άμεσων μέτρων.
Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφερονται τα εξής:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αναφερθεί πολύ σημαντικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα, αλλά και βοοειδή) λόγω κατασπάραξης από άγρια ζώα (κυρίως λύκοι, αλλά και τσακάλια). Τονίζεται ότι κατά την θερινή διαβίωση των ζώων το φαινόμενο είναι πιο έντονο, καθώς οι κτηνοτρόφοι μετακινούνται στα θερινά ορεινά βοσκοτόπια, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την φυσική χλωρίδα για την διατροφή των ζώων τους.
Όπως είναι προφανές, αυτή την περίοδο τα ζώα είναι λιγότερο προστατευμένα έναντι άγριων θηρευτών. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου (ΦΕΚ 1669Β /27-7-2011) προβλέπεται αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης όταν η ζημιά στο ζωικό κεφαλαίο είναι μικρότερη της μισής ασφαλιστικής μονάδας (4 ζώα για αίγες και πρόβατα άνω του έτους). Ο εν λόγω περιορισμός δεν ισχύει για τις ζημιές που προκαλούνται στα αιγοπρόβατα από τα προστατευμένα είδη λύκος και αρκούδα, οπότε το όριο ορίζεται σε ασφαλιστική αξία των ζημιωθέντων ζώων μεγαλύτερη των 200 ευρώ (πρακτικά 2 ενήλικα
αιγοπρόβατα).
Με βάση τα ανωτέρω θα θέλαμε να τονίσουμε:
1. Το πρόβλημα είναι πλέον ιδιαίτερα έντονο σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλ/νίας) και προκαλεί μεγάλες ζημιές στους κτηνοτρόφους, ειδικά των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, οι οποίοι μπορεί μέσα σε έναν χρόνο να έχουν απώλειες άνω των 15 ενήλικων ζώων, χωρίς να αποζημιώνονται ποτέ. Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ δύσκολο για έναν κτηνοτρόφο μέσα στην ιδιαίτερα δύσκολη
οικονομική συγκυρία να καλύπτει ζημία από ίδιους πόρους.
2. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί με βάση την κοινή λογική η διάκριση ανάμεσα στην αποζημίωση ζώων που έχουν κατασπαραχθεί από προστατευόμενα είδη και αυτών που έχουν κατασπαραχθεί από μη προστατευόμενα είδη.
3. Σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχει η περίπτωση της μη ανεύρεσης των υπολειμμάτων των πτωμάτων λόγω της κατασπάραξης αυτών από αγριογούρουνα.
Ως εκ τούτου, θα προτείναμε :
1. Ειδικά για την αποζημίωση λόγω κατασπαράξεων ζωικού κεφαλαίου από άγρια ζώα να λαμβάνεται υπ’ όψη η συνολική και όχι η ημερήσια ζημία.
2. Να εξισωθεί η αποζημίωση των απωλειών από προστατευόμενα και μη άγρια σαρκοφάγα ζώα.
3. Να αυξηθεί το ποσοστό αποζημίωσης στο 100% προκειμένου έμμεσα να καλυφθεί η ζημία από τις περιορισμένες περιπτώσεις μη ανεύρεσης του πτώματος των ζώων».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στο 98% η πληρότητα  για το τριήμερο 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στο 98% αγγίζει η πληρότητα των κρατήσεων για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου στην γειτονική Ναυπακτία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες μιλώντας στο SKAI ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θέμης Μπάκας, μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να βρει ένα σπίτι για ενοικίαση από 505 ευρώ σε απόσταση 700 μέτρων από το κέντρο της πόλης. Υπογράμμισε μάλιστα πως η Ναύπακτος κερδίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τα Σαββατοκύριακα και τα τριήμερα και μάλιστα το τελευταίο διάστημα την επιλέγουν και αρκετοί Κινέζοι τουρίστες.

Επίσης, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα, καταγράφουν προ-κρατήσεις 98%, 99% και 99% αντίστοιχα.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μαζεύτηκαν παιχνίδια για την Κιβωτό της Αγάπης με πρωτοβουλία του Ασημάκη Παπαδάτου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με πρωτοβουλία του Ασημάκη Παπαδάτου μαζεύτηκαν παιχνίδια για τα παιδιά της Κιβωτού της Αγάπης.

Δείτε το ευχαριστήριο μήνυμα του Ασημάκη:

Όλοι μαζί μπορούμε θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και τις φίλες που έτρεξαν να βοηθήσουν για αυτό το σκοπό και να μαζέψουμε πάρα πολλά παιχνίδια για την κιβωτό της αγάπης γιατί τα παιδάκια θέλουν αγάπη και δώρα και παιχνίδια και δεν τα χρειάζονται μόνο τις εορτές των Χριστουγέννων αλλά στην καθημερινότητά τους ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σας για το σεβασμό σας για την εμπιστοσύνη σας και πάνω από όλα για τη στήριξή σας Χίλια χίλια ευχαριστώ για όλα αυτά που κάνετε και κάνουμε στο Όλοι μαζί μπορούμε όπως το έχω ονομάσει και σας εύχομαι από καρδιάς Να έχετε τα καλύτερα

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα