Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Στα… τυφλά οι Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ολυμπίας Λόη*

Στα… τυφλά εξακολουθεί να κινείται η χώρα μας όσον αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ειδικά σε μία περίοδο που τα νοικοκυριά έχουν «ματώσει» από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση παραπέμπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ στο τέλος του 2023.

Φυσικά λέμε ναι στην απλοποίηση, ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό των αδειοδοτήσεων των έργων ΑΠΕ, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως το μοναδικό εργαλείο που θα ορίζει με σαφήνεια αυστηρό και συγκεκριμένο πλαίσιο το που θα επιτρέπονται αυτά τα έργα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, ορίζοντας με διαφάνεια σε πολίτες και επενδυτές να γνωρίζουν τι επιτρέπεται και που, δεν υπάρχει!
Είναι αλήθεια ότι η ένταση και η κλίμακα των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προκαλούν το κοινό αίσθημα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση αφού η κυβέρνηση έχει εξαφανίσει τον όρο «διαβούλευση» από όλες της τις ενέργειες.
Από την άλλη μεριά οι επενδυτές, μεγάλοι και μικροί, αποζητούν την μείωση της αβεβαιότητας και την αύξηση της επενδυτικής ασφάλειας.
Με λίγα λόγια η κυβέρνηση έχει φέρει για άλλη μια φορά αντιμέτωπους τους πολίτες. Το «διαίρει και βασίλευε» είναι το κύριο εργαλείο της κυβερνητικής πολιτικής. Το άλλο εργαλείο είναι οι τροπολογίες που κατατίθενται κυριολεκτικά νύχτα…
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει την αύξηση των ΑΠΕ με δημοκρατία και ενεργή συμμετοχή των πολιτών ήδη από το 2011, πόσο μάλλον σήμερα που οι ΑΠΕ μετατρέπονται σε κυρίαρχη δύναμη του ενεργειακού σχεδιασμού.
Ας δούμε όμως τι έκανε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα για την ενέργεια:
Αύξησε την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο με την βίαιη και αχρείαστη απολιγνιτοποίηση της χώρας.
Οι επιλογές της έβαλαν εμπόδια στα πολλά μικρά έργα ΑΠΕ των πολιτών, των παραγωγών και των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
 Ενσωματώνει την ρήτρα αναπροσαρμογής στην κυμαινόμενη τιμή των λογαριασμών ρεύματος.
Η κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις εδώ και ένα χρόνο έρχονται αντιμέτωποι με εξωπραγματικούς λογαριασμούς.
Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι η αιτία που η χώρα μας έχει επηρεαστεί περισσότερο από άλλες χώρες από την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

*Η Ολυμπία Λόη είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc, αναπληρώτρια Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement