Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Στο 1,5 ευρώ/κιλό η παραλαβή της Κορινθιακής Σταφίδας-Συμφώνησαν Συνεταιρισμοί, Ενώσεις και εξαγωγείς

Published

on

Mε στόχο η αυξημένη φέτος παραγωγή Κορινθιακής Σταφίδας – ο τρύγος ξεκινά εντός των ημερών – να απορροφηθεί από την αγορά χωρίς τα σοβαρά προβλήματα της προηγούμενης διετίας τα οποία αφήνει πίσω της ως «ουρά» και η πανδημία, οι εξαγωγείς κατέληξαν χθες στη διάρκεια σύσκεψης στην Πάτρα σε μια τιμή-στόχο 1,5 ευρώ / κιλό.

Την σχετική πρόταση έκανε η Παναιγιάλεια Ένωση που αποτελεί και τον μεγαλύτερο παραγωγό – τυποποιητή – εξαγωγέα κατά τη διάρκεια της συνάντησης παραγωγών σταφίδας από Πελοπόννησο και Ιόνιο (Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδος, Ενώσεις Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Κορινθίας, Αργολίδος και Ζακύνθου) που έγινε χθες στην Πάτρα, στα γραφεία της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας (ΣΚΟΣ Α.Ε.Σ Α.Ε.).
«Θεματοφύλακας» αυτής της συμφωνίας, με αποκλείσεις και εντάσεις όπως αυτές εκφράστηκαν στη διάρκεια της 4ωρης συνάντησης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην οποία ανήκε και η σχετική πρωτοβουλία.
Αμέσως μετά την λήξη της διαβούλευσης, οι εξαγωγείς (ιδιώτες έμποροι και συνεταιρισμοί παραγωγών) συντάχθηκε κείμενο δεσμευτικό για την τιμή πρώτης παραλαβής με βάση την οποία θα παραδίδεται η σοδειά της περιόδου 2022-’23.
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βασιλόπουλος επιχειρούσε να οριστικοποιήσει τις υπογραφές όλων πάνω στο κείμενο κείμενο-συμφωνία σε σχέση με την εγγύηση της Τιμής Παραγωγού.
Το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκε μια έντονη διελκυστίνδα με τους παραγωγούς (Σύλλογοι Αγροτών και Ενώσεις Παραγωγών) να ζητούν μια τιμή στα 2 ευρώ/κιλό η οποία να καλύπτει και την αύξηση του κόστους παραγωγής εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων τελευταία σε γεωργικά καύσιμα και εφόδια.
Από την πλευρά τους οι ιδιώτες έμποροι, επικαλούμενοι από τη δική τους πλευρά τα μεγάλα αποθέματα των προηγούμενων δύο ετών, την ακρίβεια και την μείωση των εξαγωγών λόγω του Covid, ξεκαθάριζαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγυημένη τιμή πάνω από το 1,2- 1,3 ευρώ/κιλό.
Πρότειναν μάλιστα να αφεθεί η τιμή να διαμορφωθεί ελεύθερα με βάση τις τιμές ανά παρτίδα (όπως στο Χρηματιστήριο Αγροτικών Προϊόντων).
«Οι παραγωγοί σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς εξαιτίας του πολέμου, της ακρίβειας και της πανδημίας αλλά κυρίως λόγω της αδυναμίας των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. να λάβουν αποφάσεις για δίκαιη κορωνο-ενίσχυση σε όλους τους πληττόμενους παραγωγούς, έχουν χάσει την πληγή κάτω από τα πόδια τους. Η Π.Ε.Σ. με το πάγιο αίτημά της για απόσυρση παραγωγής με επιχορήγηση από το κράτος και την Ε.Ε. ζητούσε και ζητά να προστατευθεί το προϊόν από τα νύχια των κερδοσκόπων και οι παραγωγοί μας από τους κερδοσκόπους» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Σ. Νίκος Μιχαλόπουλος.
Η Π.Ε.Σ. εκπροσωπήθηκε στη σύσκεψη από τους κ.κ. Μιχαλόπουλο, Σωτηρόπουλο (πρόεδρος) και Μ. Σταυρόπουλο (γεν. διευθυντή).
Υπενθυμίζεται ότι η Π.Ε.Σ. καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου της περυσινής συγκομιδής (περίοδος Αύγουστος 2021-Μάιος 2022) έδωσε μια εγγυημένη τιμή με την παραλαβή πάνω από 1 ευρώ/κιλό η οποία μαζί με την ενιαία στρεμματική ενίσχυση και την έκτακτη κορωνο-ενίσχυση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έφτασε κοντά στο 1,4 ευρώ/κιλό, εν μέσω προβλημάτων στις εξαγωγές λόγω της πανδημίας

Ροή ειδήσεων

Advertisement