Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Οι τρόποι χαιρετισμού, τα φιλιά και οι πανδημίες-Άραγε θα επιστρέψει η χειραψία;

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κορωνοϊός μεταξύ άλλων, δυόμισι χρόνια τώρα, έχει διαταράξει μια πανάρχαια συνήθεια με ρίζες στην αρχαία Ελλάδα που έχει επικρατήσει σε ολόκληρο τον κόσμο: την χειραψία.

Και ενώ πολλά εκφράζονται με αυτόν τον χαιρετισμό που χρησιμοποιείται «για να σηματοδοτήσει την φιλία, να οριστικοποιήσει μία επιχειρηματική συναλλαγή ή να υποδείξει μία θρησκευτική αφοσίωση». Εμφανίζει παράλληλα και αρνητικές πλευρές, όπως το να ξεσπάσει ή υποδαυλίσει μιαν επιδημία!

Καθώς ο COVID-19 εξαπλωνόταν οι κυβερνήσεις και οι υγειονομικοί προειδοποιούσαν τους πολίτες της να σταματήσουν τα φιλιά και τις χειραψίες, ενώ παντού στον κόσμο οι εμπορικές συμφωνίες κλείνονται με ακουμπήματα των αγκώνων! Αλλά μια παγιωμένη συνήθεια που έρχεται από το βάθος των αιώνων δεν είναι εύκολο να την σταματήσεις…

Μία δημοφιλής θεωρία για την καταγωγή τής χειραψίας είναι ότι ξεκίνησε ως χειρονομία ειρήνης. Έπιανες σφιχτά τα χέρια τού άλλου, για να αποδείξεις ότι δεν φέρεις όπλο και τα κουνούσες για να βεβαιωθείς ότι και ο απέναντί σου δεν είχε κρύψει τίποτα στα μανίκια του. Σε όλο τον αρχαίο κόσμο η χειραψία έχει απεικονιστεί σε αγγεία, ταφόπλακες και πέτρινες πλάκες με σκηνές γάμων, που δείχνουν συμφωνίες με τους θεούς, νεαρούς πολεμιστές που φεύγουν για τον πόλεμο, και τους πρόσφατα νεκρούς που φτάνουν στην επόμενη ζωή. Στην λογοτεχνία την βρίσκεις στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Ροή ειδήσεων

Advertisement