Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ο «δυτικός πλανήτης» δεν… ξανατονώθηκε

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

«O σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε…» λένε οι στίχοι του Κώστα Τριπολίτη.

Μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο σήμερα στον «δυτικό πλανήτη», επειδή παραιτήθηκε ο Τζόνσον στη Βρετανία ή επειδή πριν μερικούς μήνες ανέλαβε ο Μπάϊντεν στη θέση του Τραμπ, στις ΗΠΑ;

Η απάντηση έρχεται από πολλές μεριές, ακόμα και από… τα χαρακώματα της Ουκρανίας και είναι ένα μεγάλο και κατηγορηματικό «όχι».

Αρχικά στις ΗΠΑ και μετά στη Βρετανία, ηττήθηκαν τα δύο πρόσωπα. Δεν ηττήθηκε ο λαϊκισμός. Και όσοι, μετά την παραίτηση Τζόνσον, σπεύδουν να προδιαγράψουν ότι αλλάζει το πολιτικό τοπίο, μάλλον θα διαψευστούν.

Ο Μπόρις Τζόνσον έπεσε από τη συμπεριφορά του, τα ψέματα και τα σκάνδαλα. Και έπεσε εκ των έσω, χωρίς καμία ιδιαίτερη πολιτική ή κοινωνική αντίδραση της βρετανικής κοινωνίας.

Είναι απολύτως παράλογο λοιπόν να πιστεύει κάποιος ότι η δύναμη του λαϊκισμού που εξέθρεψε και το Brexit, ηττήθηκε στη Βρετανία.

Και ο Μπάϊντεν, νίκησε δίνοντας έναν πολύ σκληρό αγώνα απέναντι στον Τραμπ, ο οποίος «κουβαλάει» και εκείνη την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 που «λάβωσε» το γόητρο της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα λοιπόν, ηττήθηκε ο Τραμπ εξαιτίας της συμπεριφοράς του και όχι οι λόγοι που τον έφεραν μέχρι τον Λευκό Οίκο.

Η δύση έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα για να μπορεί να υποστηρίξει πως οι αξίες και οι θεσμοί πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε, μπορούν να αναζωογονηθούν.

Και το κενό αυτό είδε ο Πούτιν, μπαίνοντας στην Ουκρανία… Κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει, ιδιαίτερα καθώς υπάρχουν ένθεν κακείθεν δυνάμεις που επιδιώκουν τη διατήρηση της εμπόλεμης κατάστασης επί πολλούς μήνες, ίσως και επί χρόνια. Γιατί, μην αμφιβάλλετε καθόλου, κάποιοι… βολεύονται με έναν νέο ψυχρό πόλεμο στην Ευρώπη. Και με μία Ευρώπη που τρέχει διαρκώς πίσω από τα γεγονότα, δαπανώντας δισεκατομμύρια για να καλύψει ελλείμματα στρατηγικής που επί χρόνια έχει…

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement