Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Πικάντικες χοιρινές μπριζόλες με ρυζοσαλάτα        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 χοιρινές μπριζόλες, με κόκκαλο

1 κουτ. σούπας. καυτερή πάστα harissa

1 κουτ. σούπας μέλι ανθέων

3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού + μερικές φέτες για το σερβίρισμα

1½ κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

4 καρότα σε διαγώνιες φέτες πάχους 5 χιλ.

1½ κουτ. γλυκού σπόρους κύμινο

440 γρ. καστανό ρύζι, βρασμένο

1 φλιτζ. μαϊντανό χοντροκομμένο

320 γρ. φασολάκια βρασμένα, σουρωμένα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ετοιμάζετε μια μαρινάδα ανακατεύοντας σε μεγάλο μπολ την πάστα harissa με το μέλι και τον μισό χυμό λεμονιού. Αλατίζετε καλά τις μπριζόλες και τις ρίχνετε στο μπολ αλείφοντάς καλά με τη μαρινάδα. Καλύπτετε με μεμβράνη και αφήνετε να μαριναριστούν για 15΄. Ζεσταίνετε καλά 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα πυρίμαχο σκεύος σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα καρότα για 10΄. Aλατίζετε, ανακατεύετε τους σπόρους κύμινο και μεταφέρετε το σκεύος στον φούρνο. Ψήνετε για 20΄ μέχρι τα καρότα να ψηθούν καλά και να πάρουν σκούρο χρώμα. Αφήνετε εκτός φούρνου να κρυώσουν. Αλείφετε με το υπόλοιπο λάδι ένα σχαροτήγανο και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Τοποθετείτε τις μπριζόλες και τις ψήνετε για 8΄. Μεταφέρετε σε πιάτο και αφήνετε να σταθούν. Ανακατεύετε τους σπόρους κύμινο με τα ψημένα καρότα, τον μαϊντανό και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού με λίγο αλάτι. Μοιράζετε το βρασμένο ρύζι σε 4 πιάτα, κατόπιν τις μπριζόλες και σερβίρετε με φέτες λεμονιού και φασολάκια.

Μαγειρική

Σπαγγέτι με σάλτσα από κολοκύθι     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό κολοκύθια, κομμένα στη μέση οριζόντια

50 ml ε.π. ελαιόλαδο

250 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

100 γρ. καρότα, χοντροτριμμένα

2 κ.σ. πάστα ντομάτας

400 γρ. ντοματάκια κονσέρβα

1 καλή πρέζα ζάχαρη

5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

Για το σερβίρισμα

500 γρ. σπαγγέτι βρασμένο

70 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη

φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση:

Κόβετε τα κολοκύθια σε μισές ροδέλες σαν μισοφέγγαρα, όσο πιο λεπτές γίνεται. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ένα σκούρο καστανό χρώμα. Ρίχνετε ελάχιστο νερό αν κολλήσουν. Προσθέτετε τα κολοκύθια και τα καρότα και μαγειρεύετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10΄ ανακατεύοντας, μέχρι να χάσουν τον όγκο τους και να πάρουν λίγο χρώμα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 30΄. Αν πιάσουν λίγο και καραμελώσουν, ρίχνετε νερό ανά διαστήματα και ξύνοντας τον πάτο τους σκεύους με μαρίζ να ξεκολλήσουν. Προσθέτετε την πάστα τομάτας και τα τοματάκια και μαγειρεύετε για 2΄. Ρίχνετε τη ζάχαρη και το σκόρδο και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Ανακατεύετε το σπαγγέτι με τη σάλτσα και μοιράζετε σε πιάτα. Πασπαλίζετε με παρμεζάνα, γαρνίρετε με φύλλα βασιλικού και σερβίρετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Πικάντικη και κρεμώδης σούπα κουνουπιδιού

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο κουνουπίδι (περίπου 450 γρ.), χωρίς τα εξωτερικά του φύλλα

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες

1 κουτ. σούπας κάρι

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

100 γρ. γιαούρτι

½ λεμόνι, τον χυμό του

λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφαιρείτε τα φύλλα και κόβετε σε μικρά μπουκετάκια το κουνουπίδι. Καθαρίζεε το κοτσάνι και το κόβετε και αυτό σε κομμάτια. Κρατάτε 2 από τα πιο όμορφα μπουκετάκια στην άκρη. Βάζετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και αφού ζεσταθεί, ρίχνετε το κουνουπίδι με το κρεμμύδι και τα μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνετε το σκόρδο και μαγειρεύετε το μείγμα για 2 επιπλέον λεπτά ενώ στη συνέχεια προσθέτετε και το κάρι, αφήνοντας το κουνουπίδι στη φωτιά για ακόμη 1 λεπτό. Μετά ρίχνετε τον ζωμό λαχανικών και σιγοβράζετε τα υλικά μας για 20 λεπτά. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά. Παίρνετε ένα λεπτό κοφτερό μαχαίρι και κόβετε προσεκτικά τα δυο μπουκετάκια που είχαν απομείνει, για το γαρνίρισμα. Αφού τα τεμαχίσετε, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και τον χυμό από μισό λεμόνι. Αδειάζετε τη σούπα σε μπολ, γαρνίρετε με το μπουκετάκια κουνουπιδιού και προσθέτετε στο τέλος, αν θέλετε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπερι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γιορτινό χοιρινό της Λιάνας με βερίκοκα      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1.500 γρ. μπούτι χοιρινό, ολόκληρο κομμάτι, χωρίς κόκαλο

80 ml ε.π. ελαιόλαδο

100 ml ημίγλυκο κρασί

250 ml χυμό από εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, μοσχολέμονο κ.λπ.)

3/4 κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη

1 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο

4-5 κόκκους μπαχάρι

1/2 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου

25 αποξηραμένα βερίκοκα

1 κουτ. σούπας βούτυρο

4 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες

300 ml ζεστό ζωμό κρέατος

πιπέρι, φρεσκοτριμμένο αλάτι

Θυμάρι ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνετε τα 50 ml από το ελαιόλαδο και «θωρακίζετε» το μπούτι απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το κρασί, τον χυμό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε το μπούτι για όσο χρειαστεί, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά του και, αν χρειάζεται, προσθέτετε επιπλέον ζεστό νερό. Υπολογίζετε 15΄ προτού αποσύρετε το μπούτι από τη φωτιά και τότε προσθέτετε τα βερίκοκα, ελέγχετε τη σάλτσα και, αν χρειάζεται, προσθέτετε επιπλέον υγρά. Αποσύρετε από τη φωτιά το φαγητό, προσθέτετε το βούτυρο και κουνάτε την κατσαρόλα ώστε να αναμειχθεί στη σάλτσα. Κόβετε το μπούτι σε φέτες και σερβίρετε με το συνοδευτικό της επιλογής σας, βερίκοκα, σάλτσα και ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι!

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα