Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το «κουβάρι» του long covid

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Διαβάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή κάθε τι που λέγεται – ειδικά από χείλη επιστημόνων – για το long covid, δηλαδή τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει το «πέρασμα» του κορωνοϊού από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αισθανόμαστε και πιστεύουμε όμως ότι η ίδια η επιστήμη έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να εξακριβώσει τις εκφάνσεις του long covid και να καταλήξει εάν η εκδήλωση κάποιων συμπτωμάτων ή και κάποιων νόσων στον άνθρωπο, είναι το αποτέλεσμα της νόσησης από κορωνοϊό ή όχι.

Και το γράφουμε αυτό γιατί έχουμε ακούσει πάρα πολλά από πολίτες, αλλά και από τους ίδιους τους γιατρούς. Πέρα από την μακροχρόνια κόπωση ή τους μυικούς πόνους που συχνά περιγράφονται ως long covid, έχουμε ακούσει να συνδέονται με τον κορωνοϊό από δερματικά εξανθήματα μέχρι… εγκεφαλίτιδες. Και με λίγα λόγια, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πάρα πολλά αποδίδονται ενδεχομένως στον κορωνοϊό, χωρίς όμως η επιστήμη να μπορεί να εκφραστεί με βεβαιότητες.

Στην πραγματικότητα, όλοι έχουμε… ψυλιαστεί ότι αυτός ο νέος ιός «κάτι αφήνει» πίσω του. Όμως, δεν έχουμε μέχρι σήμερα ισχυρά και ατράνταχτα στοιχεία. Άλλωστε, φαίνεται πως οι εκφάνσεις του long covid είναι πολλές και τελικά, ίσως έχουν να κάνουν με κάθε ανθρώπινο οργανισμό ξεχωριστά. Μόνο η επιστήμη όμως μπορεί να λύσει αυτό το κουβάρι. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει…

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement