Connect with us

Συνεργασίες

Μάθε τι σημαίνει το όνομα 8 γνωστών επιχειρήσεων!

Published

on


Πολλές φορές, η σημασία ενός ονόματος είναι προφανής. Ευαγγελία π.χ. είναι αυτή που φέρνει καλά νέα. Άλλες φορές πάλι, είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα -ιδιαίτερα αν είσαι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη και θες το παιδί σου να έχει ένα όνομα κυριολεκτικά μοναδικό.
Ονόματα όμως έχουν και οι εταιρείες -σχετικά με τους ιδρυτές τους, το αντικείμενό τους ή κάποιο περιστατικό-καταλύτη για την ίδρυσή τους. Οκτώ από αυτές, μας χαρίζουν τις ιστορίες πίσω από τα… βαφτίσια τους!

1. LEGO
Κομμάτι της παιδικής ηλικίας σχεδόν όλων μας, το όνομα LEGO πρωτακούστηκε το 1934. Η εταιρεία που ίδρυσε στη Δανία ο Ole Kirk Christiansen αρχικά κατασκεύαζε σκάλες, σιδερώστρες, και ξύλινα παιχνίδια. Το όνομα στα Δανέζικα, παραπέμπει στη φράση “Leg Godt” που σημαίνει «παίξε καλά», ενώ στα Λατινικά σημαίνει «συναρμολογώ». Όσο για τα περίφημα πολύχρωμα τουβλάκια, αυτά πρωτοεμφανίστηκαν το 1949. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία -μία ιστορία που η ίδια η LEGO αφηγείται… σαν παιχνίδι μέσα από ένα μαγικό animated βίντεο!

2. BMW
Το 1910, ο Gustav Otto ιδρύει στη Βαυαρία την Otto Flugmaschinenfabrik. Το 1913, ο Karl Rapp και η εταιρεία του, Rapp Motorenwerke, πρωτοχρησιμοποιεί το όνομα Bayerische Motoren Werke. Το 1922, η εταιρεία του Otto απορροφά την εταιρεία του Rapp και μετονομάζεται σε Bayerische Motoren Werke. Και κάπως έτσι, μετά από αρκετά δυσκολοπρόφερτα γερμανικά ονόματα, καταλήξαμε στο λακωνικό BMW. Όσο για το σήμα της, το ότι το σχήμα του παραπέμπει στους κινητήρες αεροσκαφών που κατασκεύαζε κάποτε, είναι μύθος…

3. Adidas
Στη Βαυαρία ξεκινάει και η -αρχικά οικογενειακή- ιστορία ενός από τα δημοφιλέστερα αθλητικά brands σήμερα. Για την ακρίβεια, στο πατρικό της οικογένειας Dassler. Ο Adolf, ο μικρός αδελφός, με τη βοήθεια του μεγάλου του αδελφού Rudolf, ιδρύουν το 1924 τη Gebrüder Dassler Schuhfabrik («Υποδηματοποιία Αδελφών Dassler», προσπάθησε να χωρέσεις αυτό το όνομα σ’ ένα παπούτσι). Το 1949 όμως, οι δρόμοι τους χωρίζουν. Ο Adolf ένωσε το παρατσούκλι του -“Adi”- με την αρχή του επιθέτου του, και εγένετο Adidas. Ούτε όμως και ο αδελφός του τα πήγε άσχημα: ίδρυσε αρχικά τη Ruda -από τα δικά του αρχικά- ωστόσο μετά προτίμησε το απλούστερο Puma. Ναι, η γνωστή Puma…

4. Alivio
Με ρίζα στα Λατινικά, Alivio είναι η ουσία της λέξης «ανακούφιση». Μία έννοια που πρέπει να συνοδεύει ουσιαστικά μια ιδιαίτερη και δύσκολη συνθήκη όπως αυτή της απώλειας. Το Alivio δεν είναι απλώς ένα portal γραφείων τελετών για την περιοχή της Αττικής. Δεν στηρίζεται στη μοναδικότητά του, αλλά στην ουσία της φιλοσοφίας του: να στέκεται με φροντίδα, κατανόηση, σεβασμό και ενσυναίσθηση σε όσους βιώνουν μια εμπειρία όπως αυτή. Με επιλογές, σωστή ενημέρωση, υποστήριξη και πληροφόρηση. Ό,τι δηλαδή απαιτεί μία τέτοια στιγμή…

  1. Starbucks
    Το 1971, οι Jerry Baldwin, Zev Siegl, και Gordon Bowker αποφασίζουν να ιδρύσουν μία εταιρεία που θ’ ασχολείται με τον καφέ. Στη συζήτηση για το όνομα, αναφέρθηκε πολλές φορές ότι οι λέξεις που αρχίζουν με St- εκφράζουν δύναμη και τόλμη. Πρώτη σκέψη ήταν η λέξη Starbo, μια μικρή πόλη στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ. Τότε, ο Bowker θυμήθηκε πως το όνομα του ύπαρχου στο βιβλίο του Μέλβιλ «Μόμπι Ντικ» είναι Starbuck. Μπορεί στο δικό τους ταξίδι να μη συνάντησαν καμία λευκή φάλαινα, αλλά κατάφεραν να δημιουργήσουν πάνω από 33 χιλιάδες σημεία σε όλον τον πλανήτη…

    6. Häagen-Dazs
    Για τους φίλους του παγωτού, το όνομα μπορεί να σημαίνει πολλά. Στην πραγματικότητα όμως, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Όταν οι Ruben και Rose Mattus, Πολωνοεβραίοι στην καταγωγή, ίδρυσαν την εταιρεία στο Μπρονξ το 1960, επέλεξαν το (πλασματικό) όνομα για δύο λόγους. Ο πρώτος, ν’ αποτίσουν έναν μικρό φόρο τιμής στους Δανούς, οι οποίοι φέρθηκαν καλά στους Εβραίους κατά τον Β’ Παγκόσμιο. Ο δεύτερος, να προσελκύσουν την προσοχή του κόσμου χάρη στις ανοίκειες για το κοινό τελίτσες πάνω από το Α -ή αλλιώς, umlaut.
  2. IKEA
    Όταν ο Ingvar Kamprad χριζόταν επιχειρηματίας το 1943, ήταν μόλις 17 ετών. Αρχικό του κεφάλαιο, το χαρτζιλίκι που του έδωσε ο πατέρας του επειδή τα πήγε καλά στο σχολείο. Όσο για την εταιρεία, βαφτίστηκε από τ’ αρχικά του (I.K.) το E της φάρμας που μεγάλωσε (Elmtaryd) και το A της γενέτειράς του, Agunnaryd. Ενδιαφέρον όμως έχει και το σύστημα ονοματοδοσίας των προϊόντων: Οι καναπέδες παίρνουν ονόματα από σουηδικά τοπωνύμια, οι βιβλιοθήκες από επαγγέλματα, τα είδη μπάνιου από λίμνες και ποτάμια…

    8. Μινιόν
    Συνώνυμο των παιδικών αναμνήσεων πολλών παλαιότερων γενεών, το Μινιόν ήταν έμπνευση του Ιωάννη Γεωργακά, ενός παιδιού που στα 13 του έρχεται μόνο του από την Ολυμπία στην Αθήνα. Περνώντας από δεκάδες δουλειές, δημιουργεί το πρώτο Μινιόν: ένα περίπτερο που τα είχε όλα. Το 1944, το περίπτερο γίνεται πολυκατάστημα στο 13 της Πατησίων, συνώνυμο πολλών πρωτιών για το ελληνικό λιανεμπόριο: Ετήσιες εκπτώσεις, κυλιόμενες σκάλες, και τα αξέχαστα «Χριστούγεννα στο Μινιόν», η επιτομή της γιορτινής μαγείας. Μια μαγεία, που χάθηκε απότομα τον Δεκέμβρη του 1980. Είχε προλάβει όμως, παρά το ότι ήταν «Μινιόν» («μικρό» στα Γαλλικά) να κάνει πράξη τα μεγαλύτερα όνειρα…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement