Μαγειρική
Φακές γιαχνί με πατάτες και καρότα
Δημοσιεύθηκε
2 έτη πρνστις
Υλικά (για 4 άτομα)
250γρ. φακές
2 δαφνόφυλλα
60ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
400γρ. πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
2 μεγάλα καρότα, σε ροδέλες
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή + μερικά φυλλαράκια φρέσκια
250ml χυμό ντομάτας
¼ κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Βάζετε τις φακές με το ένα δαφνόφυλλο σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν. Στην ίδια στεγνή και καθαρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τις πατάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι και τα σκόρδα, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες και να βγάλουν το άρωμά τους το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κατόπιν, προσθέτετε τις φακές, την ξερή ρίγανη, το δεύτερο δαφνόφυλλο και πιπέρι, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για μερικά λεπτά επιπλέον. Προσθέτετε τον χυμό τομάτας, το κύμινο, αλάτι και ζεστό νερό (όσο να καλύπτει τα υλικά) και μαγειρεύετε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να βράσουν οι φακές. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο επιπλέον ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Όταν χυλώσει το φαγητό αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως, πασπαλίζοντας με λίγη φρέσκια ρίγανη.
Σχετικά θέματα
Ψητή χήνα με μπαχαρικά, baby πατάτες, κυδώνια και σάλτσα μήλου
Αυτοψία της “Γ” στη λαϊκή αγορά: Ελληνοποιήσεις σε πατάτες και ντομάτες
Κολιοί με πατάτες, ελιές Θάσου και μάραθο
Κεφτεδάκια με πατάτες και πελτέ στον φούρνο
Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες στο τηγάνι
Δυτική Αχαΐα: Παιχνίδια εμπόρων πιέζουν την τιμή πατάτας