Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Τετραπλασιασμός των κρουσμάτων

Ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης μιλάει στη «Γ» και εκφράζει φόβους για την Αχαΐα, όπου συνεχίζει να καλπάζει ο κορωνοϊός

Published

on

Περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων πανελλαδικά που θα υπερβούν τις 25.000-30.000 έως το τέλος Ιουλίου με βάση το αλγοριθμικό μοντέλο του Καθηγητή, Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη ο οποίος είχε προβλέψει 20.000 κρούσματα έως τα μέσα Ιουλίου και 20 θανάτους αν δεν ανασταλεί το κλίμα χαλαρότητας.

«Έως το τέλος του τρέχοντος μηνός αρχές του επομένου δυστυχώς θα αυξηθούν τα κρούσματα ιδιαίτερα στις περιοχές που προσελκύουν εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα προσωπικής προστασίας με χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και αύξηση των τεστ, τότε η αύξηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας να θεωρηθεί δεδομένη και βεβαίως λόγω αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, έχουμε ήδη και αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων γεγονός που θα επιταθεί».

Ο Καθηγητής, Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ θεωρεί ότι σε παρόντα χρόνο οι 23 νεκροί είναι κακός δείκτης και η κακή αρχή του τριψήφιου αριθμού διασωληνωμένων αποτελεί δυσοίωνο προμήνυμα που θα λάβει αυξητική συνέχεια με ενδεχόμενο να φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνωμένους και μεσοσταθμικά 28-30 νεκρούς γύρω στις αρχές Αυγούστου. «Με δεδομένο ότι εν μέσω καλοκαιριού αντιμετωπίζουμε ένα νέο κύμα με πρωτογενείς μολύνσεις λόγω της υπερμεταδοτικότητας των παραλλαγών της Όμικρον Β 4 και Β5 και παράλληλα πολλές επαναμολύνσεις, το αποτύπωμα της πανδημίας είναι σαφές: οι παραλλαγές και τα νέα στελέχη εκφεύγουν συστηματικά της ανοσίας και πρέπει με κάθε τρόπο να αναστείλουμε την κορύφωση του 6ου κύματος με το να τηρούμε μέτρα. Τα μέτρα είναι υπόθεση συνείδησης και όχι επιβολής», υπογραμμίζει. Με δεδομένο όπως ο ίδιος τονίζει, ότι πολλά εκ των κρουσμάτων δεν είναι καταγεγραμμένα είτε λόγω ασυμπτωματικότητας είτε λόγω χαλαρότητας των διακοπών ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται με βάση τις μετρήσεις να είναι υψηλότερος.

Παραίνεση προς την Πολιτεία επιχειρεί για την ανάκαμψη του πανδημικού κύματος ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με το να προτείνει υποχρεωτικότητα των τεστ για τους εργαζομένους και μάσκα στους κλειστούς χώρους με συνωστισμό..

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής όσον αφορά την Δυτική Ελλάδα και την Αχαΐα «είναι από τις περιοχές που συχνά μπαίνουν στον κύκλο του «κόκκινου». Ήδη τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί και το αλγοριθμικό μοντέλο προβλέπει περαιτέρω αύξηση που μπορεί να αγγίξει τον τετραπλασιασμό τους αν δεν τηρηθούν μέτρα.

«EΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΑΝ…»

Αν αναχαιτισθεί μέσα στον Αύγουστο η πανδημία τότε μπορούμε να περιμένουμε κάμψη για τον Σεπτέμβριο. «Για να καταστεί αυτό εφικτό χρειάζεται προσωπική επαγρύπνηση και τεστ» επισημαίνει ο Καθηγητής Σαρηγιάννης ο οποίος νοσεί εμπύρετα από κορωνοϊό και βρίσκεται εδώ και αρκετές μέρες στο σπίτι του.

«Ας προσέξουμε όλοι», υπογραμμίζει καταλήγοντας.

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Ροή ειδήσεων

Advertisement