Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εξώδικα και εμπλοκή μεταξύ εργοληπτών

Προβληματισμός για προδιαγεγραμμένο νέο αδιέξοδο των προσπαθειών για επανεκκίνηση του έργου της κεντρικής πλατείας του Αιγίου

Published

on

Δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο της πλατείας Αγ. Λαύρας σηματοδότησε- όπως αποκαλύφθηκε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης- η πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για κλήση του δεύτερου μειοδότη του αρχικού διαγωνισμού του έργου της ανάπλασης.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος στο σώμα, από την Τρίτη 12 Ιουλίου κάλεσε τον δεύτερο τη τάξει μειοδότη του διαγωνισμού που έγινε προ τριετίας, να αναλάβει το έργο. Πλην όμως, ο αρχικός ανάδοχος, η κατασκευαστική εταιρείας «AGT», απέστειλε εξώδικο, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να προσβάλει διοικητικά την απόφαση έκπτωσής από την εργολαβία.

Υπενθυμίζεται ότι η «ΑGT» έχει αποχωρήσει προ έτους από την εργολαβία, δεχόμενη μετά από διαπραγματεύσεις, την υποκατάστασή της από την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Η σύμβαση με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ όμως δεν προχώρησε λόγω προσφυγής που έγινε στην Αποκεντρωμένη, οδηγώντας την εργολαβία στους μειοδότες του αρχικού διαγωνισμού που έγινε το 2019.

Για την πιθανότητα η προσφυγή του αρχικού αναδόχου να τρενάρει εκ νέου τις διαδικασίες κλήσεις των αρχικών ενδιαφερόμενων ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ερωτήθηκε ο Δήμαρχος την Τετάρτη ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του μιλώντας για περεταίρω εμπλοκές και αντεγκλήσεις…

Στο δήμαρχο απάντησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος επισημαίνοντας πως, εάν άρχιζε τότε εγκαίρως, θα είχε ολοκληρωθεί πριν δημιουργηθεί πρόβλημα συνέχισης της εργολαβίας με τις ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί σε επίπεδο αρχηγών παρατάξεων, δεδομένης της συνεννόησης που υπήρξε για το θέμα το τελευταίο διάστημα για ένα «μορατόριουμ ενστάσεων και αντιπαραθέσεων» ώστε να ξεμπλοκάρει το έργο.

Μετά την τελευταία απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία, η AGT προσέφυγε με ένστασή της στην Αποκεντρωμένη.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δέχθηκε την υποκατάσταση με την IΝΤΡΑΚΑΤ τον Νοέμβριο του 2021 αλλά στο ενδιάμεσο βγήκε νόμος που αναθεωρούσε τις τιμές των οικοδομικών υλικών ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να συνεχίσει το έργο, αναθεωρώντας την τιμολόγηση.

Εφόσον η εταιρεία δικαιωθεί θα μπλοκάρει η απόπειρα του δήμου να συνεχίσει, έστω με διαπραγμάτευση, με τους αρχικούς εργολάβους που είχαν καταθέσει φακέλους αλλά δεν είχαν αναδειχθεί μειοδότες το 2019.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement