Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εξώδικα και εμπλοκή μεταξύ εργοληπτών

Προβληματισμός για προδιαγεγραμμένο νέο αδιέξοδο των προσπαθειών για επανεκκίνηση του έργου της κεντρικής πλατείας του Αιγίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο της πλατείας Αγ. Λαύρας σηματοδότησε- όπως αποκαλύφθηκε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης- η πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για κλήση του δεύτερου μειοδότη του αρχικού διαγωνισμού του έργου της ανάπλασης.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος στο σώμα, από την Τρίτη 12 Ιουλίου κάλεσε τον δεύτερο τη τάξει μειοδότη του διαγωνισμού που έγινε προ τριετίας, να αναλάβει το έργο. Πλην όμως, ο αρχικός ανάδοχος, η κατασκευαστική εταιρείας «AGT», απέστειλε εξώδικο, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να προσβάλει διοικητικά την απόφαση έκπτωσής από την εργολαβία.

Υπενθυμίζεται ότι η «ΑGT» έχει αποχωρήσει προ έτους από την εργολαβία, δεχόμενη μετά από διαπραγματεύσεις, την υποκατάστασή της από την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Η σύμβαση με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ όμως δεν προχώρησε λόγω προσφυγής που έγινε στην Αποκεντρωμένη, οδηγώντας την εργολαβία στους μειοδότες του αρχικού διαγωνισμού που έγινε το 2019.

Για την πιθανότητα η προσφυγή του αρχικού αναδόχου να τρενάρει εκ νέου τις διαδικασίες κλήσεις των αρχικών ενδιαφερόμενων ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ερωτήθηκε ο Δήμαρχος την Τετάρτη ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του μιλώντας για περεταίρω εμπλοκές και αντεγκλήσεις…

Στο δήμαρχο απάντησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος επισημαίνοντας πως, εάν άρχιζε τότε εγκαίρως, θα είχε ολοκληρωθεί πριν δημιουργηθεί πρόβλημα συνέχισης της εργολαβίας με τις ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί σε επίπεδο αρχηγών παρατάξεων, δεδομένης της συνεννόησης που υπήρξε για το θέμα το τελευταίο διάστημα για ένα «μορατόριουμ ενστάσεων και αντιπαραθέσεων» ώστε να ξεμπλοκάρει το έργο.

Μετά την τελευταία απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία, η AGT προσέφυγε με ένστασή της στην Αποκεντρωμένη.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δέχθηκε την υποκατάσταση με την IΝΤΡΑΚΑΤ τον Νοέμβριο του 2021 αλλά στο ενδιάμεσο βγήκε νόμος που αναθεωρούσε τις τιμές των οικοδομικών υλικών ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να συνεχίσει το έργο, αναθεωρώντας την τιμολόγηση.

Εφόσον η εταιρεία δικαιωθεί θα μπλοκάρει η απόπειρα του δήμου να συνεχίσει, έστω με διαπραγμάτευση, με τους αρχικούς εργολάβους που είχαν καταθέσει φακέλους αλλά δεν είχαν αναδειχθεί μειοδότες το 2019.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πολλά κρούσματα γρίπης σε σχολεία της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τα μέτρα για τον κορωνοϊό και τις επιδημιολογικές έρευνες να έχουν ατονήσει, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την έκταση των νέων κρουσμάτων στην κοινωνία, και φυσικά στην σχολική κοινότητα.

Μάλιστα, ενδεχομένως ζούμε πλέον στην εποχή που… όλα μπερδεύονται και οι ιώσεις, είτε οφείλονται στον κορωνοϊό είτε όχι, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν. Πληροφορούμαστε ότι είναι πολλά τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα συναχιού και πολλά αυτά που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα self ή rapid τεστ που γίνονται στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, βγαίνουν αρνητικά. Ωστόσο, βεβαιότητες δεν μπορούν να υπάρξουν. Γι’ αυτό και καλό είναι, τα παιδάκια που εμφανίζουν συμπτώματα, να κρατούνται για λίγο στο σπίτι…

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τραπεζοκαθίσματα-Παράταση στη δωρεάν επέκταση κοινόχρηστου χώρου μετά από αίτημα του ΣΚΕΑΝΑ και παρεμβάσεις βουλευτών Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023 η δυνατότητα των Δήμων να παραχωρούν δωρεάν κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κλπ) να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να καταθέτει χθες Πέμπτη τη σχετική τροπολογία στη Βουλή και να κάνει δεκτή πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαϊας (ΣΚΕΑΝΑ), με την σύμφωνη γνώμη και του Δήμου Πατρέων.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε θεσπιστεί κατά την περίοδο των αυστηρών διατάξεων πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού και είχε στόχο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μεγαλώσουν τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών, χωρίς να μειώσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων.
Στην ανάγκη παράτασης του μέτρου δωρεάν παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων για τραπεζοκαθίσματα από καταστήματα εστίασης συμφώνησαν πρόσφατα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Κατσανιώτης σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών μετέφερε το αίτημα των επιχειρηματιών του κλάδου εστίασης στην Αχαΐα οι οποίοι λόγω της ενεργειακής κρίσης ζητούν παράταση των μέτρων στήριξης που τους παρείχε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι κ. Κατσανιώτης και Πέτσας συμφώνησαν να παραταθεί το μέτρο ατελούς παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων ώστε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.
Αναφορά προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την επέκταση της ατελούς παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης, είχε καταθέσει και η Χριστίνα Αλεξοπούλου.
“Ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί από την υγειονομική κρίση και το πλήρες άνοιγμά του συνέπεσε με την ενεργειακή κρίση με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κληθούν να επωμιστούν δυσανάλογα βάρη από την αύξηση του λειτουργικού κόστους. Είναι σίγουρο ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξετάσουν τις προτάσεις με μεγάλη προσοχή και θα πράξουν το καλύτερο για τα καταστήματα, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους” σύμφωνα με την κ. Αλεξοπούλου.
Όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η δωρεάν επέκταση των κοινόχρηστων χώρων δεν μπορεί να ξεπερνά το τριπλάσιο της κανονικής αδειοδότησης και διευκρινίζεται ότι επί των πρόσθετων χώρων οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τοποθετούν μόνιμες κατασκευές ή να βγάζουν ηχεία.
“ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ
Το θέμα της επέκτασης του κοινόχρηστου χώρου ατελώς τέθηκε σε συνάντηση του ΣΚΕΑΝΑ πρόσφατα με τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών Διονύση Πλέσσα πραγματοποίησε ο ΣΚΕΑΝΑ. Στην συνάντηση συμμετείχαμ ενώ εκ μέρους του ΣΚΕΑΝΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος Τάσος Γιατράς και ο Κωνσταντίνος Μπουρδόπουλος.
Ο δήμος Πατρέων έδωσε “πράσινο φως” τόσο για την παράταση των ατελώς παραχωρούμενων τετραγωνικών μέτρων σε κοινόχρηστους χώρους όσο και στην επαναφορά των 100 δόσεων για τα χρέη προς τους Δήμους.
“Οι συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως με την γεωπολιτική, οικονομική και υγειονομική κρίση καθώς και η ενεργειακή κρίση, έχουν καταστήσει μη βιώσιμη την λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επομένως η παραχώρηση κάποιων επιπλέον μέτρων είναι μια ‘ανάσα ζωής’ για τα καταστήματα” σύμφωνα με τον ΣΚΕΑΝΑ.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Ο ποδηλατόδρομος που έγινε κωπηλατόδρομος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι συμπολίτες με χιούμορ που έχουν αποφασίσει να αναδεικνύουν τα προβλήματα της πόλης με ευρηματικό τρόπο…

Ανάμεσά τους, ο γνωστός για τις δράσεις του, Οδυσσέας Ξεριζωτής, ο οποίος πήρε δύο κουπιά και χθες το πρωί πήγε για… κωπηλασία στο νέο ποδηλατόδρομο, στο ύψος της Ηρώων Πολυτεχνείου (κοντά στο θεατράκι της μαρίνας) που λόγω της βροχής μετατράπηκε σε «λίμνη».

Το μήνυμα της φωτογραφίας είναι… «τώρα η Πάτρα έχει και κωπηλατόδρομο»! Πέρα από το αστείο της υπόθεση πάντως, το ουσιαστικό μήνυμα και το νόημα της ανάρτησης είναι άλλο: Να αφυπνίσει τους αρμόδιους, ώστε να διορθωθούν, έστω και τώρα, τα λάθη που έχουν γίνει και δεν είναι καθόλου για γέλια…

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα