Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Θρίλερ με την επικινδυνότητα του φορτίου-ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ομάδες πυροτεχνουργών του Στρατού επιχειρούν από το πρωί της Κυριακής, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική στην Καβάλα, όπου κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου αεροσκάφος τύπου Antonov, το οποίο είχε 8μελές πλήρωμα και μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικά.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας και είχε προορισμό την Ιορδανία.

Με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκάφους ελέγχθηκε το σημείο συντριβής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει άλλο εύφλεκτο υλικό.

Σημειώνεται πως είχε δοθεί ισχυρή σύσταση οι κάτοικοι να μην πλησιάσουν την περιοχή, να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, να μην χρησιμοποιήσουν ούτε τα κλιματιστικά τους, μέχρι να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για πιθανή μόλυνση του αέρα από τα υλικά του αεροσκάφους.

Είναι ενδεικτικό πως ούτε οι διασώστες, μέλη της ΕΜΑΚ, δεν έχουν προσεγγίσει το σημείο πιο κοντά από τα 50 μέτρα, όπου εντόπισαν μια λευκή ουσία η οποία προκαλεί κάψιμο στα μάτια και τα χείλη όσων την πλησιάζουν.

Όπως δήλωσε ο συντονιστής της Πυροσβεστικής στην ΕΡΤ, υπάρχει πολύ υλικό από το αεροσκάφος διάσπαρτο στα χωράφια, ενώ σημείωσε πως «νιώσαμε ένα κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα».

Μετρήσεις για ραδιενέργεια

Στο σημείο επίσης υπάρχει θερμότητα, ενώ οι μετρήσεις για ραδιενέργεια δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Παράλληλα, η περιοχή έχει αποκλειστεί στα 500 μέτρα.  

«Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα»

Ο Μάριος Αποστολίδης, υποστράτηγος συντονιστής πυροσβεστικών υπηρεσιών της Βόρειας Ελλάδας, μίλησε για την έναρξη των επιχειρήσεων εξηγώντας πως ήδη έχουν σηκωθεί drone και αρχίζουν να επιχειρούν πυροτεχνουργοί του Στρατού έτσι ώστε να δώσουν το «ΟΚ», ή το απαγορευτικό ανάλογα με τα ευρήματα, για να μπουν τα συνεργεία και να «σαρώσουν» την περιοχή.

«Υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς, σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων. Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο που ενεργούμε, έχει δοθεί σύσταση να μην πλησιάζουν οι κάτοικοι, να είναι προσεκτικοί και να έχουν κλειστά παράθυρα. Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα, κι εμείς φοράμε μάσκες. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας επηρεάζει» είπε αρχικά ο κ. Αποστολίδης.

«Όταν θα είναι ασφαλές το σημείο, καθώς έχουμε ακούσει για εκρηκτικά και θα πρέπει να μας δώσουν το ΟΚ ότι είναι ασφαλές, θα μπούμε στο πεδίο. Οι πυροτεχνουργοί είναι αυτοί που θα μας διαβεβαιώσουν αν υπάρχουν εκρηκτικές ύλες, ώστε να ξέρουμε αν κινδυνεύουν οι διασώστες. Δεν υπάρχει εικόνα ακόμα από το drone, τώρα σηκώθηκε. Έχουμε πλησιάσει με τις μάσκες στα 50 μέτρα, έχουμε δει ένα κομμάτι της ατράκτου, υπάρχει πολύ υλικό διάσπαρτο στα χωράφια» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των ερευνών επεσήμανε ακόμα πως «η πληροφορία είναι πως το πλήρωμα ήταν οκταμελές. Το πεδίο πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές για να μπουν οι διασώστες. Δεν θα διακινδυνεύσουμε κανέναν. Είναι 13 άτομα από την ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες».

Το χρονικό του δυστυχήματος

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Ουκρανία. Πριν από το δρομολόγιο μεταφοράς φορτίου από τη Σερβία προς την Ιορδανία είχε επισκεφτεί την Τουρκία.

Στους χάρτες καταγράφεται να κάνει στροφή 180 μοιρών, ενώ πετούσε πάνω από τη θάλασσα κοντά στο όρος Άθως με κατεύθυνση προς τη Χρυσούπολη.

Ωστόσο, δεν έφτασε έως το αεροδρόμιο και το σήμα του χάθηκε από το ραντάρ, καθώς κατέπεσε φλεγόμενο κοντά στον οικισμό του Παλαιοχωρίου.

Πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανέφεραν ότι ο πιλότος ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη στον κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης.

«Το είδαν να πέφτει φλεγόμενο ακόμη και από τη Δράμα» ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του  Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παγγαίου, Χρήστος Μποσμπότης.

Όπως μετέδωσε το kavalanews.gr, κατά τη συντριβή του, το αεροσκάφος πιθανολογείται ότι προσέκρουσε σε πυλώνα ή ηλεκτροφόρα καλώδια, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη και γενικό μπλακ-άουτ σε Νικήσιανη, Γεωργιανή, Άγιο Χριστόφορο, Παλαιοχώρι και Αντιφιλίππους.    


Ροή ειδήσεων

Advertisement