Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γιώργος Κυριακόπουλος: Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία

Published

on

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Μήνυμα υπέρ της μετεκλογικής συνεργασίας των αυτοπροσδιοριζόμενων ως προοδευτικών δυνάμεων, στέλνει μέσω της «Γ» ο Γιώργος Κυριακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «οι μονοκομματικές κυβερνήσεις οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία».

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι «η χώρα με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη γύρισε αρκετά χρόνια πίσω, υιοθετώντας άσχημες πρακτικές του παρελθόντος», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογραμμίζει πως όχι μόνο θα καταγράψει μια καθαρή νίκη στην Αχαϊα, αλλά θα αυξήσει την δύναμη του σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλώνοντας αποφασισμένος να επωμιστεί το πολιτικό κόστος ενός δύσκολου χειμώνα. Το πιστεύετε ή θεωρείτε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού;

Στην πολιτική αυτό που απασχολεί τους πολίτες είναι η κατάσταση τους, η καθημερινότητα τους, που έχει επιβαρυνθεί την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα, ο μισθός και η σύνταξη εξαντλούνται το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, από τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά, στην ενέργεια και στα καύσιμα. Η κυβέρνηση, δέσμια συμφερόντων και εφαρμόζοντας πιστά το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, δεν παρεμβαίνει στην αγορά όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να ρυθμίσει και να βελτιώσει την κατάσταση.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες, όποτε και αν γίνουν. Ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε το αφήγημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με την ανακοίνωση υποψήφιων βουλευτών και με διαρροές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μετρώντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, φανερών και μη, διαπίστωσε ότι η νίκη στις εκλογές δεν είναι δεδομένη, το αντίθετο μάλιστα.
Πέραν αυτού, αμφιταλαντεύεται για δύο ακόμα λόγους: Προσδοκά πιθανές ευρωπαϊκές αποφάσεις για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την υπάρχουσα κρίση, αλλά το βασικότερο είναι η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο επιθυμεί να κατευθύνει στους γνωστούς υποστηρικτές του, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολιτών.
Δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι εκλογές. Ξέρω όμως πως με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία, κάθε μέρα θα ‘ναι μια χαμένη μέρα για την Ελλάδα και τους πολίτες!

Θα έλεγε, πάντως, κανείς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να επωφεληθεί από τη διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της τετραετίας, ώστε να καρπωθεί μια βαριά κυβερνητική φθορά. Τι λέτε επ’ αυτού;

Τα κυρίαρχα ΜΜΕ προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα ενός εκλογικού αποτελέσματος προδιαγεγραμμένου, προς όφελος βέβαια του κυβερνώντος κόμματος. Έχω όμως τελείως διαφορετική άποψη. Ως εργαζόμενος, ενεργός πολίτης και τελευταία ως πολιτικός, που ζω και κινούμαι μέσα στην κοινωνία, θεωρώ πως οπότε κι αν προκηρυχθούν εκλογές, η πλειοψηφία των πολιτών θα τιμωρήσει τη Νέα Δημοκρατία.
Για την διαχείριση της στην πανδημία, στην οικονομία, για τις ολέθριες επιλογές που βαρύνουν της καθημερινότητα μας, αλλά και για την διασπάθιση δημοσίου χρήματος, την σπατάλη, την διαφθορά και τις απ’ ευθείας αναθέσεις.
Η χώρα με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη γύρισε αρκετά χρόνια πίσω, υιοθετώντας άσχημες πρακτικές του παρελθόντος. Θυμίζω ενδεικτικά ότι η πολιτική του Μητσοτάκη έχει καταγράψει 7,5 δις απ’ ευθείας αναθέσεις, διορισμούς κομματαρχών σε δημόσιες θέσεις, golden boys με υπέρογκες αμοιβές, πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων χωρίς σχέδιο αλλά πώληση της ΔΕΗ, που οδήγησε σε τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους πολίτες. Επίσης, έχουμε 30.500 νεκρούς από την πανδημία, κατάρρευση νοσοκομείων, κακοδιαχείριση εκκρεμών συντάξεων, ασυλία σε τραπεζίτες, παραπληροφόρηση για το σκάνδαλο Novartis, αποτυχημένη διαχείριση των κλιματικών γεγονότων κ.α.

Πάντως, προς το παρόν, όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπολείπεται σημαντικά της Νέας Δημοκρατίας, και παρ’ όλα αυτά ζητάτε να διεξαχθούν οι εκλογές το συντομότερο δυνατό. Πολιτικά, αυτό δεν είναι δυσεξήγητο;

Αυτό που προβάλλεται συνεχώς είναι η διαφορά των δύο κομμάτων. Αν, όμως, δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, θα διαπιστώσουμε τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης, η οποία δεν καθίσταται τελικά κυρίαρχη σε μια εκλογική αναμέτρηση. Δεν ξέρω αν είναι εντελώς τυχαίο, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια ούτε σε προσωπικό επίπεδο, ούτε στον περίγυρο μου, έχει ερωτηθεί κάποιος από δημοσκοπική εταιρεία. Επίσης, δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, ότι συστηματικά όταν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια κρίση «ξεφυτρώνει» και μια δημοσκόπηση που την ευνοεί.
Τέλος, να θυμίσω ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας δεκαετίας, οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν καταφέρει να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός χώρας. Θυμίζω το παράδειγμα της Γαλλίας.

Είναι δεδομένο ότι ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βγει πρώτο κόμμα δεν θα έχει την απαιτούμενη αυτοδυναμία. Στο πλαίσιο της λεγόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης, με ποιον βλέπετε μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία; Με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ή ακόμη και με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αν το κόμμα του μπει εκ νέου στη Βουλή;

Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία. Η ψήφιση της απλής αναλογικής, επιβάλλει στις πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το καθήκον τους και να συνεννοηθούν, κάτι που νοιώθω, πως αποτελεί απαίτηση των πολιτών. Η χώρα χρειάζεται, μια ευρεία προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές κρίσεις και οι δυσκολίες που γιγαντώθηκαν εξαιτίας της κυβέρνησης του Μητσοτάκη. Οι δυνάμεις εκείνες που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, οφείλουν να απαντήσουν στο δίλημμα : προοδευτική κυβέρνηση και διαφορετική πορεία για τη χώρα με ισχυρό κοινωνικό κράτος ή συνέχιση της καταστροφικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Μητσοτάκη, που αδιαφορεί για τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα και ανέχεται τα κάθε είδους καρτέλ;

Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Αχαΐα;

Την προηγουμένη Δευτέρα, στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας, η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την υποδοχή των νέων μελών στο νομό μας ήταν μια πρώτη απάντηση. Μια εντυπωσιακή συγκέντρωση, η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, και μάλιστα από στέλεχος (τη Ράνια Σβίγκου) και όχι από αρχηγό κόμματος. Αυτό και η μεγάλη αύξηση των μελών μας, από την εκλογική αναμέτρηση της 15ης Μαΐου, συμπληρώνουν την εικόνα δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που όχι μόνο θα καταγράψει μια καθαρή νίκη, αλλά θα αυξήσει την δύναμη του σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επόμενη μέρα μπορούν να πραγματοποιηθούν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει μεγάλη εμπειρία από τη διακυβέρνηση 2015-2019. Έμαθε από τα σωστά, αλλά και από τα λάθη του. Το ότι η χώρα κατάφερε να ανταπεξέλθει αυτά τα χρόνια, οφείλεται στη διαχειριστική ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που άφησε τα ταμεία γεμάτα, το χρέος ρυθμισμένο και την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Επίσης, παρά τις όποιες παραλείψεις, πορευτήκαμε με εντιμότητα. Σήμερα, παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα απολύτως κοστολογημένο, με βασικούς πυλώνες την προστασία της πρώτης κατοικίας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ώστε κανένα νοικοκυριό να μην ξοδεύει όλους τους μισθούς για καύσιμα και ρεύμα, τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ, την επαναφορά της εργατικής νομοθεσίας, την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και των υψηλών ενοικίων καθώς και την αποκατάσταση του δικαιώματος των νέων στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την προστασία του θεσμού του δημόσιου πανεπιστημίου.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement