Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γαβριήλ Δημητρίου «Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες παιδιών το 2022»

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών/ Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, ΜΕΝ Νεογνών και ΜΕΘ Παίδων Γαβριήλ Δημητρίου καταθέτει το συνολικό αποτύπωμα των επιπτώσεων της πανδημίας στα παιδιά στην συνέντευξή του στη «Γ»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει. Αυτή είναι η ρήση των επιστημόνων. Απορρέουσα προφανώς από τα υπάρχοντα δεδομένα και τα αποτελέσματα των ερευνών. Δέλτα. Λάμδα, Κάππα Όμικρον και οι παραλλαγές αυτής Θα χρειαστεί μια αλφάβητος να καλύψει τις παραλλαγές.

Εν τω μεταξύ αναφύονται και νέα στελέχη. Και το δια ταύτα; Που βρισκόμαστε, ποιο το διακίβευμα ; Πόσο λοιμογόνες και επικίνδυνες είναι η Όμικρον, οι υπάρχουσες και οι επίγονες παραλλαγές της καθώς και τα επικείμενα στελέχη του αύριο, για το πλέον ελπιδοφόρο «μέλλον» της ανθρωπότητας και ο λόγος βέβαια για τα παιδιά. Στη συνέντευξη της «Γ» ο γνωστός Καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, ΜΕΝ Νεογνών και ΜΕΘ Παίδων Γαβριήλ Δημητρίου, απαντά σε καίρια ερωτήματα: Ποιες οι επιπτώσεις της covid -19 στα παιδιά, πόσο λοιμογόνες είναι οι νέες παραλλαγές της Όμικρον; Συναντάται στα παιδιά long covid; Θεραπεύονται πλήρως οι μυοκαρδίτιδες – περικαρδίτιδες που προκλήθηκαν από την covid-19 ;Τι μέλει γενέσθαι;

Διπλάσιο ποσοστό νοσηλειών το ΄22 συγκριτικά με το 2020-21

-Ποιο το αποτύπωμα της covid-19 σε κρούσματα και εισαγωγές στην Παιδιατρική του ΠΓΝΠ το 2022 σε σύγκριση με το 2020-2021 ;

Από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν νοσηλευτεί στη Παιδιατρική κλινική-COVID-19 του ΠΓΝΠ 185 παιδιά. Από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι τις 10/7/2022 νοσηλεύτηκαν 168 παιδιά, αναλογικά διπλάσιο ποσοστό παιδιών. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι από το τέλος του Μαΐου 2022 και για 2 εβδομάδες δεν νοσηλεύαμε κανένα θετικό παιδί ενώ τις τελευταίες 20 ημέρες έχουμε νοσηλεύσει 30 θετικά παιδιά. Συνολικά έχουν νοσηλευτεί στη Παιδιατρική κλινική-COVID-19 του ΠΓΝΠ 353 θετικά και 1214 ύποπτα παιδιά, ενώ στα εξωτερικά ιατρεία της Παιδιατρικής κλινικής εξετάστηκαν 1127 θετικά και 3469 ύποπτα παιδιά.

– Η Όμικρον και οι παραλλαγές της, έχουν τον ίδιο αντίκτυπο επικινδυνότητας με την λοιμογόνο Δέλτα, και ποιος χρόνος νοσηλείας των παιδιών με covid-19;

H Όμικρον παραλλαγή είναι λιγότερο επικίνδυνη σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα αλλά είναι 6-8 φορές πιο λοιμογόνος (είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί). Επιπλέον, είδαμε πολλά παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών να προσβάλλονται. Ενώ αρχικά δημοσιεύσεις ανέφεραν χαμηλότερο αριθμών νοσηλειών παιδιών που νοσούσαν με την Όμικρον παραλλαγή, στη συνέχεια λόγω του αυξημένου αριθμού θετικών παιδιών και κυρίως της μικρής ηλικίας τους, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σημαντικά. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία μας αλλά και από πιο πρόσφατες μελέτες όπου ο αριθμός νοσηλειών θετικών παιδιών σχεδόν τριπλασιάστηκε. Ιδιαίτερα με τα στελέχη 4 και 5 της Όμικρον παραλλαγής (BA.4 και BA.5) το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι υψηλός πυρετός, που σε συνδυασμό με τη μικρή ηλικία των παιδιών, αυξάνει την ανησυχία των γονιών και των παιδιάτρων με αποτέλεσμα τη παραπομπή στο νοσοκομείο.Προσπαθούμε να νοσηλεύουμε τα παιδιά με Covid-19 για σύντομο χρονικό διάστημα και ο μέσος χρόνος νοσηλείας τους είναι 2-3 ημέρες.

Μικρό το ποσοστό long-covid σε παιδιά/εφήβους

-Πόσο συχνό είναι το σύνδρομο long-covid στα παιδιά;

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κέντρο για τη πρόληψη και τον έλεγχο ασθενειών (European Centre for Disease Prevention and Control) η επίπτωση του συνδρόμου μετά τη λοίμωξη από Covid-19 σε παιδιά στην Ευρώπη, δεν είναι ακριβώς γνωστή λόγω της έλλειψης υψηλής ποιότητας πολυκεντρικών μελετών στην Ευρώπη και του ασαφούς ορισμού του συνδρόμου. Μία μετα-ανάλυση που περιλάμβανε 21 μελέτες και 80.071 παιδιά και εφήβους ανέφερε επίπτωση του συνδρόμου long-covid 25,24%, με κυρίαρχα συμπτώματα κακοδιαθεσία, κόπωση και διαταραχές ύπνου. Με την επικράτηση της Όμικρον παραλλαγής η επίπτωση του συνδρόμου δεν είναι γνωστή.

Εξαφανίστηκε το σύνδρομο kavasaki

-Οι μυοκαρδίτιδες – περικαρδίτιδες από covid-19 στα παιδιά θεραπεύονται ολοσχερώς ή αφήνουν κατάλοιπα;

Αρχικά η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής ανέφερε ότι ο κίνδυνος για μυοκαρδίτιδα είναι 37 φορές υψηλότερος σε παιδιά μικρότερα των 16 ετών που ήταν θετικά για SARS-CoV-2 αλλά πρόσφατη αναφορά από την Αμερικάνικη Ένωση Καρδιολόγων ανέφερε ότι οι καρδιοαγγειακές επιπλοκές από Covid-19 σε παιδιά και εφήβους δεν είναι συχνές. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυξημένης τροπονίνης Ι (δείκτης μυοκαρδιακής προσβολής) στα παιδιά που νοσηλεύτηκαν στη Παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών, ήταν περίπου 8 %, οι περιπτώσεις καρδιαγγειακών επιπλοκών που αντιμετωπίσαμε ήταν πολύ λίγες και όλες είχαν καλή έκβαση. Μεγάλο ποσοστό των επιπλοκών αυτών σχετιζόταν με πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο μετά από Covid-19 (MIS-C), το οποίο με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Προσοχή και αποστάσεις

-Τώρα που η Όμικρον εκ φεύγει της ανοσίας τι θα συμβουλεύατε τους γονείς με δεδομένη την χαλαρότητα του καλοκαιριού;

Θα συμβούλευα να είναι προσεκτικοί με τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής (πλύσιμο χεριών), καθώς και φυσικές αποστάσεις και πιθανόν χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός ή άτομα με συμπτώματα. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο να τηρηθούν οι κανόνες αυτοί αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια.

Ναι, ο ιός ήρθε για να μείνει

-Συχνή η ρήση ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει. Με δεδομένα τα πολλαπλά στοιχεία και τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, μπορείτε να προβλέψετε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση;

Οι λοιμώδεις νόσοι είναι παλιές όσο και η ανθρωπότητα. Αυτό που λέγεται είναι ότι ένας ιός που ήρθε, δεν φεύγει στη πράξη ποτέ. Πόσο μάλλον όταν αφορά ένα ιό που μεταδίδεται αερογενώς και τόσο εύκολα. Οι αναφορές σε πανδημίες του παρελθόντος δεν είναι καλό παράδειγμα για τη πρόβλεψη της πανδημίας. Εκείνο που είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή η πανδημία θα περάσει στην ενδημική φάση, που σημαίνει ότι θα υπάρχει σε προβλέψιμα επίπεδα χωρίς να απαιτούνται κοινωνικές παρεμβάσεις. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τουλάχιστον για ένα χρόνο θα είμαστε σε μια παρόμοια κατάσταση.

 

Της Τέτας Γιαννάρου

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πλημμύρισε πάλι η Ποσειδώνος

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλημμύρισε για ακόμη μία φορά χθες η παραλιακή στο Ρίο, κυρίως στο σημείο μπροστά από το δημοτικό πάρκινγκ.

«Σιγά το νέο» θα πείτε, αφού κάθε φορά που βρέχει, η Ποσειδώνος μετατρέπεται σε… ποτάμι, καθώς τα φρεάτια δεν μπορούν να απορροφήσουν τις μεγάλες ποσότητες του νερού. Συνεργείο της ΔΕΥΑΔ με αποφρακτικό μηχάνημα βρέθηκε χθες στην περιοχή και παρά τις πολύωρες προσπάθειες για τον καθαρισμό των φρεατίων διαπίστωσε ότι έχουν «φράξει» από χώματα που δεν είναι εύκολο να απομακρυνθούν.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πολλά κρούσματα γρίπης σε σχολεία της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τα μέτρα για τον κορωνοϊό και τις επιδημιολογικές έρευνες να έχουν ατονήσει, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την έκταση των νέων κρουσμάτων στην κοινωνία, και φυσικά στην σχολική κοινότητα.

Μάλιστα, ενδεχομένως ζούμε πλέον στην εποχή που… όλα μπερδεύονται και οι ιώσεις, είτε οφείλονται στον κορωνοϊό είτε όχι, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν. Πληροφορούμαστε ότι είναι πολλά τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα συναχιού και πολλά αυτά που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα self ή rapid τεστ που γίνονται στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, βγαίνουν αρνητικά. Ωστόσο, βεβαιότητες δεν μπορούν να υπάρξουν. Γι’ αυτό και καλό είναι, τα παιδάκια που εμφανίζουν συμπτώματα, να κρατούνται για λίγο στο σπίτι…

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τραπεζοκαθίσματα-Παράταση στη δωρεάν επέκταση κοινόχρηστου χώρου μετά από αίτημα του ΣΚΕΑΝΑ και παρεμβάσεις βουλευτών Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023 η δυνατότητα των Δήμων να παραχωρούν δωρεάν κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κλπ) να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να καταθέτει χθες Πέμπτη τη σχετική τροπολογία στη Βουλή και να κάνει δεκτή πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαϊας (ΣΚΕΑΝΑ), με την σύμφωνη γνώμη και του Δήμου Πατρέων.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε θεσπιστεί κατά την περίοδο των αυστηρών διατάξεων πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού και είχε στόχο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μεγαλώσουν τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών, χωρίς να μειώσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων.
Στην ανάγκη παράτασης του μέτρου δωρεάν παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων για τραπεζοκαθίσματα από καταστήματα εστίασης συμφώνησαν πρόσφατα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Κατσανιώτης σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών μετέφερε το αίτημα των επιχειρηματιών του κλάδου εστίασης στην Αχαΐα οι οποίοι λόγω της ενεργειακής κρίσης ζητούν παράταση των μέτρων στήριξης που τους παρείχε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι κ. Κατσανιώτης και Πέτσας συμφώνησαν να παραταθεί το μέτρο ατελούς παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων ώστε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.
Αναφορά προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την επέκταση της ατελούς παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης, είχε καταθέσει και η Χριστίνα Αλεξοπούλου.
“Ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί από την υγειονομική κρίση και το πλήρες άνοιγμά του συνέπεσε με την ενεργειακή κρίση με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κληθούν να επωμιστούν δυσανάλογα βάρη από την αύξηση του λειτουργικού κόστους. Είναι σίγουρο ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξετάσουν τις προτάσεις με μεγάλη προσοχή και θα πράξουν το καλύτερο για τα καταστήματα, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους” σύμφωνα με την κ. Αλεξοπούλου.
Όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η δωρεάν επέκταση των κοινόχρηστων χώρων δεν μπορεί να ξεπερνά το τριπλάσιο της κανονικής αδειοδότησης και διευκρινίζεται ότι επί των πρόσθετων χώρων οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τοποθετούν μόνιμες κατασκευές ή να βγάζουν ηχεία.
“ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ
Το θέμα της επέκτασης του κοινόχρηστου χώρου ατελώς τέθηκε σε συνάντηση του ΣΚΕΑΝΑ πρόσφατα με τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών Διονύση Πλέσσα πραγματοποίησε ο ΣΚΕΑΝΑ. Στην συνάντηση συμμετείχαμ ενώ εκ μέρους του ΣΚΕΑΝΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος Τάσος Γιατράς και ο Κωνσταντίνος Μπουρδόπουλος.
Ο δήμος Πατρέων έδωσε “πράσινο φως” τόσο για την παράταση των ατελώς παραχωρούμενων τετραγωνικών μέτρων σε κοινόχρηστους χώρους όσο και στην επαναφορά των 100 δόσεων για τα χρέη προς τους Δήμους.
“Οι συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως με την γεωπολιτική, οικονομική και υγειονομική κρίση καθώς και η ενεργειακή κρίση, έχουν καταστήσει μη βιώσιμη την λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επομένως η παραχώρηση κάποιων επιπλέον μέτρων είναι μια ‘ανάσα ζωής’ για τα καταστήματα” σύμφωνα με τον ΣΚΕΑΝΑ.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα