Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γαβριήλ Δημητρίου «Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες παιδιών το 2022»

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών/ Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, ΜΕΝ Νεογνών και ΜΕΘ Παίδων Γαβριήλ Δημητρίου καταθέτει το συνολικό αποτύπωμα των επιπτώσεων της πανδημίας στα παιδιά στην συνέντευξή του στη «Γ»

Published

on

 

Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει. Αυτή είναι η ρήση των επιστημόνων. Απορρέουσα προφανώς από τα υπάρχοντα δεδομένα και τα αποτελέσματα των ερευνών. Δέλτα. Λάμδα, Κάππα Όμικρον και οι παραλλαγές αυτής Θα χρειαστεί μια αλφάβητος να καλύψει τις παραλλαγές.

Εν τω μεταξύ αναφύονται και νέα στελέχη. Και το δια ταύτα; Που βρισκόμαστε, ποιο το διακίβευμα ; Πόσο λοιμογόνες και επικίνδυνες είναι η Όμικρον, οι υπάρχουσες και οι επίγονες παραλλαγές της καθώς και τα επικείμενα στελέχη του αύριο, για το πλέον ελπιδοφόρο «μέλλον» της ανθρωπότητας και ο λόγος βέβαια για τα παιδιά. Στη συνέντευξη της «Γ» ο γνωστός Καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, ΜΕΝ Νεογνών και ΜΕΘ Παίδων Γαβριήλ Δημητρίου, απαντά σε καίρια ερωτήματα: Ποιες οι επιπτώσεις της covid -19 στα παιδιά, πόσο λοιμογόνες είναι οι νέες παραλλαγές της Όμικρον; Συναντάται στα παιδιά long covid; Θεραπεύονται πλήρως οι μυοκαρδίτιδες – περικαρδίτιδες που προκλήθηκαν από την covid-19 ;Τι μέλει γενέσθαι;

Διπλάσιο ποσοστό νοσηλειών το ΄22 συγκριτικά με το 2020-21

-Ποιο το αποτύπωμα της covid-19 σε κρούσματα και εισαγωγές στην Παιδιατρική του ΠΓΝΠ το 2022 σε σύγκριση με το 2020-2021 ;

Από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν νοσηλευτεί στη Παιδιατρική κλινική-COVID-19 του ΠΓΝΠ 185 παιδιά. Από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι τις 10/7/2022 νοσηλεύτηκαν 168 παιδιά, αναλογικά διπλάσιο ποσοστό παιδιών. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι από το τέλος του Μαΐου 2022 και για 2 εβδομάδες δεν νοσηλεύαμε κανένα θετικό παιδί ενώ τις τελευταίες 20 ημέρες έχουμε νοσηλεύσει 30 θετικά παιδιά. Συνολικά έχουν νοσηλευτεί στη Παιδιατρική κλινική-COVID-19 του ΠΓΝΠ 353 θετικά και 1214 ύποπτα παιδιά, ενώ στα εξωτερικά ιατρεία της Παιδιατρικής κλινικής εξετάστηκαν 1127 θετικά και 3469 ύποπτα παιδιά.

– Η Όμικρον και οι παραλλαγές της, έχουν τον ίδιο αντίκτυπο επικινδυνότητας με την λοιμογόνο Δέλτα, και ποιος χρόνος νοσηλείας των παιδιών με covid-19;

H Όμικρον παραλλαγή είναι λιγότερο επικίνδυνη σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα αλλά είναι 6-8 φορές πιο λοιμογόνος (είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί). Επιπλέον, είδαμε πολλά παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών να προσβάλλονται. Ενώ αρχικά δημοσιεύσεις ανέφεραν χαμηλότερο αριθμών νοσηλειών παιδιών που νοσούσαν με την Όμικρον παραλλαγή, στη συνέχεια λόγω του αυξημένου αριθμού θετικών παιδιών και κυρίως της μικρής ηλικίας τους, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σημαντικά. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία μας αλλά και από πιο πρόσφατες μελέτες όπου ο αριθμός νοσηλειών θετικών παιδιών σχεδόν τριπλασιάστηκε. Ιδιαίτερα με τα στελέχη 4 και 5 της Όμικρον παραλλαγής (BA.4 και BA.5) το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι υψηλός πυρετός, που σε συνδυασμό με τη μικρή ηλικία των παιδιών, αυξάνει την ανησυχία των γονιών και των παιδιάτρων με αποτέλεσμα τη παραπομπή στο νοσοκομείο.Προσπαθούμε να νοσηλεύουμε τα παιδιά με Covid-19 για σύντομο χρονικό διάστημα και ο μέσος χρόνος νοσηλείας τους είναι 2-3 ημέρες.

Μικρό το ποσοστό long-covid σε παιδιά/εφήβους

-Πόσο συχνό είναι το σύνδρομο long-covid στα παιδιά;

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κέντρο για τη πρόληψη και τον έλεγχο ασθενειών (European Centre for Disease Prevention and Control) η επίπτωση του συνδρόμου μετά τη λοίμωξη από Covid-19 σε παιδιά στην Ευρώπη, δεν είναι ακριβώς γνωστή λόγω της έλλειψης υψηλής ποιότητας πολυκεντρικών μελετών στην Ευρώπη και του ασαφούς ορισμού του συνδρόμου. Μία μετα-ανάλυση που περιλάμβανε 21 μελέτες και 80.071 παιδιά και εφήβους ανέφερε επίπτωση του συνδρόμου long-covid 25,24%, με κυρίαρχα συμπτώματα κακοδιαθεσία, κόπωση και διαταραχές ύπνου. Με την επικράτηση της Όμικρον παραλλαγής η επίπτωση του συνδρόμου δεν είναι γνωστή.

Εξαφανίστηκε το σύνδρομο kavasaki

-Οι μυοκαρδίτιδες – περικαρδίτιδες από covid-19 στα παιδιά θεραπεύονται ολοσχερώς ή αφήνουν κατάλοιπα;

Αρχικά η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής ανέφερε ότι ο κίνδυνος για μυοκαρδίτιδα είναι 37 φορές υψηλότερος σε παιδιά μικρότερα των 16 ετών που ήταν θετικά για SARS-CoV-2 αλλά πρόσφατη αναφορά από την Αμερικάνικη Ένωση Καρδιολόγων ανέφερε ότι οι καρδιοαγγειακές επιπλοκές από Covid-19 σε παιδιά και εφήβους δεν είναι συχνές. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυξημένης τροπονίνης Ι (δείκτης μυοκαρδιακής προσβολής) στα παιδιά που νοσηλεύτηκαν στη Παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών, ήταν περίπου 8 %, οι περιπτώσεις καρδιαγγειακών επιπλοκών που αντιμετωπίσαμε ήταν πολύ λίγες και όλες είχαν καλή έκβαση. Μεγάλο ποσοστό των επιπλοκών αυτών σχετιζόταν με πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο μετά από Covid-19 (MIS-C), το οποίο με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Προσοχή και αποστάσεις

-Τώρα που η Όμικρον εκ φεύγει της ανοσίας τι θα συμβουλεύατε τους γονείς με δεδομένη την χαλαρότητα του καλοκαιριού;

Θα συμβούλευα να είναι προσεκτικοί με τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής (πλύσιμο χεριών), καθώς και φυσικές αποστάσεις και πιθανόν χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός ή άτομα με συμπτώματα. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο να τηρηθούν οι κανόνες αυτοί αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια.

Ναι, ο ιός ήρθε για να μείνει

-Συχνή η ρήση ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει. Με δεδομένα τα πολλαπλά στοιχεία και τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, μπορείτε να προβλέψετε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση;

Οι λοιμώδεις νόσοι είναι παλιές όσο και η ανθρωπότητα. Αυτό που λέγεται είναι ότι ένας ιός που ήρθε, δεν φεύγει στη πράξη ποτέ. Πόσο μάλλον όταν αφορά ένα ιό που μεταδίδεται αερογενώς και τόσο εύκολα. Οι αναφορές σε πανδημίες του παρελθόντος δεν είναι καλό παράδειγμα για τη πρόβλεψη της πανδημίας. Εκείνο που είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή η πανδημία θα περάσει στην ενδημική φάση, που σημαίνει ότι θα υπάρχει σε προβλέψιμα επίπεδα χωρίς να απαιτούνται κοινωνικές παρεμβάσεις. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τουλάχιστον για ένα χρόνο θα είμαστε σε μια παρόμοια κατάσταση.

 

Της Τέτας Γιαννάρου

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement