Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Power Pass: Χαμένοι όσοι δεν είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής ποιοι είδαν χαμηλό αλλά και αρνητικό εκκαθαριστικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολύ μικρότερο του αναμενομένου ήταν τελικά το πρόβλημα που θα έλυνε το Power Pass, αφού με τις απανωτές επιδοτήσεις λογαριασμών 9 μηνών (από τον Σεπτέμβριο 2021 μέχρι Ιούλιο 2022) φαίνεται ότι το πρόβλημα της αυτόματης Ρήτρας Αναπροσαρμογής στα συμβόλαια, επιλύθηκε ήδη για τους περισσότερους καταναλωτές.

Αυτό αποκαλύπτεται από την ως τώρα πορεία της εκκαθάρισης για τις Επιστορφές Ρήτρας Αναπροσαρμογής έως 60% ή έως 600 ευρώ. Και ουσιαστικά κλείνει κι ένα κεφάλαιο μεγάλης παραφιλογίας, όχι τόσο γιατί πήραν πολλοί πίσω τα λεφτά τους, αλλά γιατί αποδεικνύεται ποιοι είναι ως τώρα οι κερδισμένοι από τις επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων που ήδη δόθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά και ποιοι οι χαμένοι πίσω από τον θόρυβο που προκλήθηκε με την περιβότητη «Ρήτρα».

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στατιστικά στοιχεία –καθώς οι πληρωμές συνεχίζονται και από αυτήν την εβδομάδα για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους- οι πληροφορίες είναι πλέον άφθονες και επιδέχονται ερμηνειών, αφού τα εκκαθαριστικά Power Pass είναι το πιο διαδεδομένο θέμα συζήτησης στις πλατείες, στις παραλίες, στο διαδίκτυο και στα κανάλια.

Από αυτά προκύπτει όμως ότι, τελικά, μεγάλοι χαμένοι βγαίνουν μόνον νοικοκυριά που δεν είχαν καθόλου Ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς τους (ή Ρήτρα ΟΤΣ όπως λέγεται εδώ και μια 5ετία που ισχύει στα προγράμματα συμβολαίων)!

Αυτοί μπορεί μεν να είδαν αυξήσεις εν συγκρίσει με πέρυσι, αλλά για άλλους λόγους και όχι λόγω Ρήτρας: πχ επειδή έληξαν και άλλαξαν ή «έσπασαν» παλαιά συμβόλαια και ορίστηκε νέα τιμή κιλοβατώρας από εκείνη που έδινε η παλαιά προσφορά πχ (πχ 18 ή 25 λεπτά αντί 6 που είχαν από κάποιο σταθερό ή κυμαινόμενο πρόγραμμα) αλλά σε αυτό δεν έχει παίξει κανέναν ρόλο η περιβόητη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Οι επιδοτήσεις δόθηκαν για προς εκμηδενισμό της Ρήτρας, αλλά για συμβόλαια όπου δεν φταίει σε τίποτα η Ρήτρα, λεφτά οι καταναλωτές δεν πήραν!

Η δυσάρεστη έκπληξη πολλών λοιπόν ήταν ότι τώρα ανακάλυψαν πως… δεν ξέρουν τι συμβόλαιο έχουν! Και μπορεί 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά να έχουν κάνει οικιακές συνδέσεις σε 20 διαφορετικούς παρόχους ρεύματος, στην πραγματικότητα όμως ισχύουν πάνω από 100 διαφορετικά «πακέτα» τιμολόγησης ρεύματος: σταθερά ή κυμαινόμενα, σταθερής περιόδου ή αορίστου χρόνου, με τιμές που κλείστηκαν προ διετίας ή πιο πρόσφατα, με επιδότηση ΚΟΤ ή χωρίς κλπ.

Με βάση όλα τα ως τώρα δεδομένα πάντως:

1. από τα 4,2 εκατ οικιακά «ρολόγια» σε όλη τη χώρα, αίτηση έκαναν ούτε 3 εκατομμύρια. Έκριναν ίσως ότι δεν είχαν επιβάρυνση ή είχαν ελάχιστη ανάγκη την επιδότηση

2. εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές είδαν αρνητικά εκκαθαριστικά , της τάξεως για παράδειγμα των -13 ευρώ ή και περισσότερα. Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις που «κόπηκαν» κυρίως γιατί είχαν σταθερά τιμολόγια χωρίς ρήτρα ή είχαν λάβει ήδη επιδότηση ΚΟΤ έως 95% ή 100%. Όλοι αυτοί αποδεικνύεται δηλαδή ότι ήταν ήδη υπερ-επιδοτημένοι από τους λογαριασμούς που είχαν ήδη λάβει! Δεν θα του ζητηθεί να δώσουν πίσω τα λεφτά πάντως.

3. εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές βλέπουν εκκαθαριστικά από 1 έως 17,99 ευρώ, που δεν τα πληρώνονται. Αποδεικνύεται ότι είχαν επωμιστεί πολύ χαμηλή ρήτρα, κάτω από 30 ευρώ στο 6μηνο ή ούτε 5 ευρώ το μήνα.

Σχεδόν όλοι οι παραπάνω δεν πλήρωσαν σχεδόν τίποτα παραπάνω σε Ρήτρα, για να αναμένουν ότι θα λάβουν επιστροφές 600 ευρώ.

4. Στην πλειοψηφία τους, 2 από τα 3 εκατομμύρια νοικοκυριά πήραν επιστροφή το 60% από ό,τι Ρήτρα αναπροσαρμογής πλήρωσαν. Για κάποιους ήταν 400 ή 500 ευρώ αλλά και αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουν επιδοτηθεί συνολικά κατά 80% μέχρι σήμερα (60% από το Power pass και 20% από τους λογαριασμούς) οπότε η τελική δική τους επιβάρυνση δεν υπερβαίνει το 20%.

Ως τάξη μεγέθους μάλιστα, καθώς η μέση επιδότηση «κατά κεφαλήν» ανέρχεται σε 120 ευρώ, αυτό αναλογικά σημαίνει ότι η μέση επιβάρυνση από Ρήτρα Αναπροσαρμογής ήταν 200 ευρώ (σσ: υπήρχαν μεν πάνω από 600 ευρώ αλλά και κάτω από 30 ευρώ) ενώ τελικά η μέση επιβάρυνση Ρήτρας ΟΤΣ / αναπροσαρμογής ή όπως αλλιώς λεγόταν σε κάθε συμβόλαιο φτάνει στα 80 ευρώ ανά νοικοκυριό που επιδοτήθηκε.

Αντιθέτως, όπως ήδη σημειώθηκε, εκατοντάδες χιλιάδες άλλα νοικοκυριά με παλαιά σταθερά τιμολόγια ή με επιδότηση ΚΟΤ, έλαβαν και επιπλέον ενισχύσεις (από κράτος ή από τους παρόχους) χωρίς να έχουν καμία απολύτως επιβάρυνση.

Για παράδειγμα: κυρία αναρωτιόταν γιατί της κατέβαλαν μια τόσο χαμηλή επιστροφή Ρήτρας (21,6 ευρώ). Η απάντηση είναι προφανώς πως πλήρωσε 36 ευρώ για ρήτρα σε 6 μήνες. Δηλαδή 6 ευρώ το μήνα ήταν η όλη επιβάρυνση και απομειώθηκε ήδη πλέον σε 2,4 ευρώ (-60% λόγω επιδότησης). Για αυτό το ποσό έκανε αίτηση και από αυτό της επεστράφη το 60%.

Αντιθέτως άλλη κυρία αναρωτιέται γιατί δεν της κατεβλήθησαν τα 12 ευρώ που δείχνει το εκκαθαριστικό της. Στην περίπτωσή της η συνολική επιβάρυνση ήταν 20 ευρώ σε 6 μήνες. Το 60% είναι κάτω από 18 ευρώ. Αν όμως μαζί με τον λογαριασμό Ιουνίου βρεθεί ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής ξεπέρασε τα 30 ευρώ, τότε θα λάβει επιστροφή το 60% ή τουλάχιστον 18 ευρώ.

5. Ειδική κατηγορία είναι κάποιες χιλιάδες καταναλωτών οι οποίοι έλαβαν το πλήρες ποσό της επιδότησης των 600 ευρώ.

Αν και ακούγεται απογοητευτικό, στην πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ήταν πολύ λιγότεροι εκείνοι που είχαν τόσο μεγάλη επιβάρυνση, ώστε να λάβουν επιστροφή τέτοιου μγάλου ύψους.

Όσοι έλαβαν 600 ευρώ, συνάγεται αυτομάτως ότι είχαν επωμισθεί ρήτρα αναπροσαρμογής πάνω από 1.000 ευρώ. Αν είχε συμβεί σε πολλούς, τα εξακοσάρια θα ήταν πολλά. Συνεπώς όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα.

Συνεπώς, σε ελάχιστους μόνον η πλατφόρμα Power Pass περιόρισε τη «ζημιά» που υπέστησαν από τη Ρήτρα κατά λιγότερο από 60%: αν κάποιοι πχ είχαν επιβαρυνθεί με ρήτρα 2.000 ευρώ και πήραν 600 τότε επιδοτήθηκαν κατά 30% ενώ την επιβαρύνθηκαν κατά 70% . Αυτοί βγαίνουν φαινομενικά χαμένοι από τις επιδοτήσεις.

Στην πράξη όμως, από τα 4,2 νοικοκυριά, αφορά μόνο ελάχιστα νοικοκυριά πο είχαν τεράστιες καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος το χειμώνα, πολύ πάνω από και από 1000 κιλοβατώρες κάθε μήνα. Και αυτό μαρτυρά αποκλειστική χρήση κλιματιστικών, ηλεκτρικών καλοριφέρ κλπ, δηλαδη έλλειψη άλλων πηγών θέρμανσης το χειμώνα (πχ πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ) οι χρήστες των οποίων επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα επίσης το χειμώνα. Επίσης άλλοι δαπάνησαν για μόνωση, ηλιακούς θερμοσίφωνες, με έξοδα που δεν επιδοτήθηκαν από το κράτος.

Και θα ήταν και παράλογο όμως, μόνο οι καταναλωτές με ρεύμα να μην έχουν καμία επιβάρυνση λογαριασμών, όταν και οι τιμές χονδρικής του ρεύματος έχουν επίσης εκτοξευθεί στα ύψη.

power-pass-1
power-pass-2

Ελλάδα

Κύμα φυγής από τα αστικά κέντρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η 25η Μαρτίου αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία «απόδρασης» για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων και ιδιαίτερα της Αθήνας.

Από χθες αργά το μεσημέρι ξεκίνησε ένα σημαντικό κύμα εξόδου από την πρωτεύουσα, με εκδρομείς του Σαββατοκύριακου. Ενδεικτικό της κίνησης που θα υπάρχει στην «εκτός των τειχών» Ελλάδα, είναι οι κρατήσεις δωματίων σε περιοχές όπως τα Καλάβρυτα και η Ναύπακτος, όπου οι πληρότητες και πάλι «χτυπούν κόκκινο».

Η απελευθέρωση από τους περιορισμούς του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την δύσκολη καθημερινότητα, φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει μία ακόρεστη διάθεση για φυγή που αποτυπώνεται με κάθε ευκαιρία…

Περισσότερα

Ελλάδα

Ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί παντού!

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αυστηροποίηση των ποινών για όσους κλέβουν σιδηροδρομικό ή άλλου είδους συγκοινωνιακό υλικό, καθώς και για όσους αποδέχονται κλεμμένο υλικό, είναι μία παράμετρος που συμβάλλει στην επίλυση ενός φαινομένου το οποίο εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σε «μάστιγα». Δεν είναι όμως η απόλυτη λύση.

Καλώς λοιπόν, θα αντιμετωπίζεται ως κακούργημα η κλοπή και κλεπταποδοχή συγκοινωνιακού υλικού, αλλά επειδή η παραβατικότητα δεν θα εκλείψει, επιβάλλεται να ενισχυθούν οι έλεγχοι και η επιτήρηση όλων των σιδηροδρομικών και άλλων συγκοινωνιακών υποδομών. Άλλωστε, πέρα από το αξιόποινο, οι έλεγχοι είναι απολύτως αναγκαίοι και για την ασφάλεια όλων. Έχουμε σκεφτεί ότι η κλοπή από ένα μεταλλικό καπάκι σε έναν δρόμο, δημιουργεί μία «παγίδα θανάτου»; Η πολιτεία δεν πρέπει μόνο να βρίσκει τους κλέφτες και να τους τιμωρεί, αλλά και να μπορεί να τους προλαμβάνει και να προστατεύει τους πολίτες. Με άλλα λόγια: Στην Ελλάδα χρειάζονται ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Παντού!

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Αντίβαρο στη μέγγενη χρεών – πλειστηριασμών-Μόνο κατόπιν αιτιολογίας θα μπορούν πλέον οι τράπεζες να απορρίπτουν τις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό (4738/2020) στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον στην προσπάθεια της κυβέρνησης αλλά και των εποπτικών αρχών (ΤτΕ- Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο με αποπληρωμή οφειλών σε 240 – 420 δόσεις για επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για παλαιά χρέη. Την ίδια ώρα πάντως αυξάνονται οι προειδοποιήσεις ότι, στον ορίζοντα μιας νέας ύφεσης μέσα στο 2023, εμφανίζεται και η απειλή για μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων», μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων.

Ένα μήνα μετά την τελευταία αναθεώρηση του εξωδικαστικού, η ΤτΕ με τις συστημικές Τράπεζες, προετοίμασαν και παρουσίασαν το νέο καθηκοντολόγιο που καθιστά υποχρεωτική πλέον τη γνωστοποίησης συγκεκριμένης αιτιολογίας που αφορά στην απόρριψη πρότασης απόρριψης ρυθμίσεων του εξωδικαστικού για τις επιχειρήσεις.
Πρώτη και βασικότερη αιτία απόρριψης θα είναι η επαρκής οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, μέσα και από την περιουσία του, για την αλλά και εξόφληση οφειλών που θα είναι πλέον «κουρεμένες» με βάση τον αλγόριθμο της ρύθμισης.
Αυτή η αιτιολογία δεν θα αρκεί όμως καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να προσδιορίζουν αδυναμία όλων των ενεχομένων (συνοφειλετών ή/και εγγυητών) του επιχειρηματικού δανείου ή να προσδιορίζουν επαρκώς το γεγονός ότι μια προσφυγή στον εξωδικαστικό εστιάζει για να γίνει ρύθμιση και κούρεμα οφειλών μόνο για φορείς του δημοσίου (ΕΦΚΑ-ΑΑΔΕ).
Δεν θα μπορεί να απορρίπτοται προτάσεις ρύθμισης οι οποίες αποτελούν πραγματικά τη λεγόμενη «δευτερη ευκαιρία» καθώς στην αιτιολογία μπαίνει μόνο η αθέτηση εκ μέρους του οφειλέτη και παλαιότερων ρυθμίσεων δανείων αλλα και η ύπαρξη ιστορικού κακής συναλλακτικής συμπεριφοράς εκ μέρους του.
Λόγος απόρριψης είναι και η σκοπιμότητα εκ μέρους του οφειλέτη (υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό λιγότερους ή και ίσους με 90 ημέρες μήνες πριν από επικείμενο πλειστηριασμό ή άλλη ρύθμιση οφειλών προς τρίτους, πιστωτές, που μπλοκάρουν τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί μελλοντικές ρυθμίσεις, έχοντας δεσμεύσει ήδη περιουσιακά του στοιχεία.
Οι λόγοι μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης θα αναρτώνται δημόσια, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού ενώ η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος του ιδιωτικού χρέους.

Στην «μέγγενη» των δανείων
Στο μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (ΠΑΣΚ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ) ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας ως «ασύλληπτη» την αδιαφορία που δείχνει απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις που πυροδοτεί η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις τράπεζες.
«Αυξάνεται το κόστος δανεισμού γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος. Περιορίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μπούμε σε ύφεση. Επιβαρύνονται υπέρμετρα οι δανειολήπτες που θα κληθούν να πληρώνουν αυξημένες δόσεις και δημιουργείται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων και, όλα αυτά, ενώ αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει τόσο ο πτωχευτικός νόμος όσο και ο εξωδικαστικός μηχανισμός» τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα